alkuun

Turvassa365-podcast: Miten turvata Suomen itsenäisyys myös kyberavaruudessa?

Suomi suojaa rajansa, mutta entä bitit? Kyberturvallisuudessa rajanaapurinamme on koko maailma. Miten Suomi voi huolehtia, että saamme itse päättää sähköisen ja verkottuneen yhteiskuntamme turvallisuudesta, ja mitä esteitä meillä on matkalla? Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäen vieraana on aiheesta keskustelemassa kyberturvallisuuden asiantuntija ja tekniikan tohtori Catharina Candolin.
kyberavaruus kyberturvallisuus

”Meidän elämäntapamme ja yhteiskuntamme on hyvin riippuvainen siitä, että digitaaliset palvelut ja alustat toimivat. Kaikkialla, missä on teknologiaa, on myös haavoittuvuuksia: tämä tarkoittaa sitä, että alustoja voidaan käyttää myös tarkoituksiin, joihin niitä ei ole tarkoitettu. Tätä rikolliset ja valtiot pyrkivät hyödyntämään”, kertoo kyberturvallisuuden asiantuntija ja tekniikan tohtori Catharina Candolin, joka on työskennellyt kyberpuolustustehtävissä muun muassa Puolustusvoimissa.

”Kyberturvallisuus lähtee siitä, että pyrimme turvaamaan ja suojaamaan alustoja, jotta niitä voidaan käyttää tarkoituksenmukaisesti tai jotta niille voidaan keksiä uusia hyvään tähtääviä käyttötarkoituksia”, hän sanoo.

Digiajan Suomi-neidossa on yllättävän paljon asioita, joiden toimivuus on syytä taata – muuten moni muu asia lähtee menemään pieleen. Vaikka olemme tehneet paljon hyvää suojautumisen ja varautumisen eteen, laajempi maanpuolustuksellinen turvallisuusaspekti vaatii vielä töitä. Tiedämme, mitä maanpuolustus maalla, merellä ja ilmassa on – mutta entä sitten kyberavaruudessa?

”Meidän pitää ratkoa, mitä Suomen suvereniteetin puolustaminen myös kyberavaruudessa tarkoittaa: mitä se edellyttää, millaisia toimintatapoja meidän pitää kehittää, vaatiiko se lainsäädännöllisiä muutoksia, ja jos vaatii, millaisia. Tämä on iso asia, jonka toivoisin löytyvän myös tulevasta hallitusohjelmasta”, Candolin painottaa.

Kuuntele koko jakso nyt!

Turvassa365-podcastissamme puhumme laaja-alaisesti turvallisuudesta ja varautumisesta alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Osallistu keskusteluun myös itse: kommentoi ja kysy TwitterissäLinkedInissäInstagramissa tai Facebookissa – tai lähetä postia viestinta@erillisverkot.fi.

Julkaisemme jaksot Soundcloudissa, Spotifyssa ja Applen Podcasteissa – ota sopivin kanava seurantaan!

Kuuntele myös aiempia jaksoja:

Vauhtia arkeen ja energiaa töihin työsuhdepyöräilystä – vieraana Kim Höijer ja Maria Hänninen

missä mennään turvallisuuskriittisen teknologian trendeissä? – keskustelemassa antti kauppinen ja janne ahava

VIRVE 2 TARJOAA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA VIRANOMAISTEN YHTEISTOIMINNALLE – VIERAANA JARMO VINKVIST

MIKSI SUOMEN DIGITAALINEN ITSENÄISYYS TULISI TURVATA MYÖS SEURAAVALLA HALLITUSKAUDELLA? – VIERAANA TIMO LEHTIMÄKI

5G, metaversumi ja viranomaisviestintä – Vieraana Harri Holma

MITEN VARAUDUT SÄHKÖKATKOKSIIN? – VIERAANA TOMI LOUNEMA