alkuun

Turvassa365-podcast: Mobiiliohjattavista drooneista satelliitteihin – missä mennään turvallisuuskriittisen teknologian trendeissä?

Drooneja saa jo rautakaupastakin, mutta mitä uutta niille kuuluu mobiiliverkkojen saralla? Miksi matalan kiertoradan satelliitit ovat niin kuuma aihe ja miten niitä voidaan hyödyntää turvallisuuskriittisessä mobiiliviestinnässä? Turvallisuuskriittisen teknologian trendeistä ovat keskustelemassa Erillisverkkojen teknologiajohtaja Antti Kauppinen ja kehityspäällikkö Janne Ahava. 
drooni satelliitit Turvallisuuskriittisen teknologian trendit

”Näkökentän ulkopuolella toimivat droonit ja autonomiset droonit.”

Erillisverkkojen tekniikan tutkimus ja kehitys -ryhmän kehityspäällikkö Janne Ahava näkee droonien ja mobiiliverkkojen kehityksessä uusia mahdollisuuksia, jotka tiivistyvät erityisesti näihin kahteen kehityshaaraan. 

Ahavan mukaan lähitulevaisuuden pelastusdroonia voidaan ohjata mobiililaitteilla kaukana kohteesta tai se voi toimia autonomisesti. Esimerkiksi kadonnutta ihmistä etsivän droonin lämpökamerakuvaa voidaan välittää reaaliajassa suoraan pelastusviranomaisten mobiililaitteisiin.

”Teknologiaa testataan parhaillaan, ja uskon, että jo muutaman vuoden päästä nämä voivat olla käytössä laajemminkin. Teknologian tulee kuitenkin siinä vaiheessa olla turvallisuustoimijan näkökulmasta korostetun luotettavaa ja turvallista”, hän sanoo.

Ahava ja Erillisverkkojen teknologiajohtaja Antti Kauppinen pohtivat podcastissa myös satelliittien uusia mahdollisuuksia.

”Kehityksessä on ennen keskitytty ulommille, geostationäärisille kiertoradoille. LEO- ja MEO-satelliittien myötä on tultu lähemmäs maanpintaa. Uusi teknologia mahdollistaa tehokkaammat satelliittivälitteiset tiedonsiirtomahdollisuudet ja pienemmät viiveet myös täällä pohjoisilla alueilla, ja tätä voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä”, Ahava sanoo.

Millaisia sovelluksia juuri nyt testataan? Onko niiden käyttö vielä kaukana haaveiden kiertoradoilla vai pian jo todellisuutta?

Kuuntele koko jakso nyt!

Julkaisemme jaksot Soundcloudissa, Spotifyssa ja Applen Podcasteissa – ota sopivin kanava seurantaan!

Kuuntele myös aiemmat jaksot:

VIRVE 2 TARJOAA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA VIRANOMAISTEN YHTEISTOIMINNALLE – VIERAANA JARMO VINKVIST

MIKSI SUOMEN DIGITAALINEN ITSENÄISYYS TULISI TURVATA MYÖS SEURAAVALLA HALLITUSKAUDELLA? – VIERAANA TIMO LEHTIMÄKI

5G, metaversumi ja viranomaisviestintä – Vieraana Harri Holma

MITEN VARAUDUT SÄHKÖKATKOKSIIN? – VIERAANA TOMI LOUNEMA

DIGITAALINEN TURVALLISUUS – VIERAANA JARKKO LEVASMA