alkuun

Viranomaisviestintä turvattu siirtymävaiheessa: Virvet toimivat yhteen, katso video!

Viranomaisverkko Virve valmistautuu ojentamaan viestikapulaansa uudelle Virve 2:lle. Toisin kuin yleisurheilussa, tässä uudistuksessa juostaan rinnakkain verrattain pitkään. Nykyinen ja uusi Virve toimivat yhteen koko siirtymäkauden ajan eli ainakin vuoteen 2028 saakka.
viranomaisviestintä virve virve 2

Viranomaisviestintä loikkaa pian uuteen aikaan, kun viranomaiset ja muut turvallisuustoimijat ottavat laajakaistaiset Virve 2 -palvelut asteittain käyttöönsä. Asteittaisuus tarkoittaa, että samalla, kun uusia laitteita ja palveluita testataan ja otetaan käyttöön, käytössä on myös nykyisiä päätelaitteita. Kriittinen viestintä on joka vaiheessa turvattu, sillä Virvet toimivat yhteen – kun puhut yhdelle, puhut molemmille.

Muutoksen taustalla on jatkuvasti kasvanut tarve päivittää viranomaisviestinnän mahdollisuudet nykyiselle vuosituhannelle. Tetra-teknologiaan perustuva viranomaisverkko Virve on välittänyt yhteistä tilannekuvaa eri viranomaisten välillä jo yli 20 vuotta ryhmäpuhe- ja tekstitoiminnoillaan. Uusi laajakaistainen Virve tuo niiden rinnalle uusia palveluita.

”Muutoksen myötä viranomaispuhelimiin ja muihin päätelaitteisiin saadaan nykyaikaisia älypuhelimia vastaavat ominaisuudet. Jatkossa viranomaiset voivat tuttuun tapaan puhua ryhmäpuheluita ja lähettää viestejä, mutta myös tehdä nopeita paikannuksia, sekä jakaa tehokkaasti kuvia ja videoita muiden viranomaisten kanssa”, sanoo Virve käyttäjätahojen siirtymiä Erillisverkoilla koordinoiva hankepäällikkö Tomi Lounema.

Kun puhut yhdelle Virvelle, puhut molemmille

Muutos näkyy konkreettisesti siis siirtymänä radiopuhelimesta moderneihin päätelaitteisiin. Mutta miten poliisit, pelastajat, ensihoitajat ja muut turvallisuuskriittiset toimijat voivat tehdä sen vaarantamatta työtään ja kriittistä viestintäänsä? Voiko uuteen laitteeseen luottaa?

Louneman mukaan Virven käyttäjät ja heidän toimintavarmuusvaatimuksensa tunnetaan Erillisverkoilla hyvin. Koska on kyse kriittisestä viranomaisviestinnästä, radioverkon, sovellusten ja päätelaitteiden testausta tehdään useassa vaiheessa ja pitkän kaavan mukaan. Nyt käynnistymässä on vaihe, jossa viranomaiset tutustuvat palveluun ja ensi vaiheen päätelaitteisiin itse.

”Erilaiset hälytysyksiköt eivät lähde edes talleistaan, jos viranomaisviestinnän järjestelmät eivät toimi. Siirtymän aloittaminen on myös iso päätös, sillä viranomaiset tekevät samalla varsinaista työtänsä, ja järjestelmän ja laitteiden vaihtaminen on iso prosessi. Siksi se tehdään käyttäjäorganisaatiokohtaisesti yksi etappi kerrallaan ja koko ajan testikokemuksista oppien”, Lounema sanoo.

Erillisverkkojen hankepäällikkö Tomi Louneman mukaan tavoitteena on, että kaikki viranomaistoimijat ovat siirtyneet Virve 2:n käyttöön vuoden 2028 loppuun mennessä.

Louneman mukaan sujuvan siirtymän avain on asteittaisuudessa ja siinä, että Virvet toimivat yhteen:

”Kun puhut uuteen Virve-päätelaitteeseen, kuulut tutussa puheryhmässä myös nykyisessä Virve-laitteessa – ja toisinpäin. Myös viestitoiminnot toimivat molemmissa yhteen. Kriittinen kivijalka on siis turvattu, vaikka näiden perustoimintojen ohella tutustutaan myös ensi vaiheen Virve 2 -päätelaitteisiin”, hän sanoo.

Viestikapulaa vaihdetaan lähivuosina

Käytännössä testaus tapahtuu Louneman mukaan niin, että alkuun vain osalla viranomaisen toimijoista – eli esimerkiksi vain osalla tietyn alueen ensihoitajista – on Virve 2 -testilaite käytössään.

Kuinka kauan nykyinen Virve sitten juoksee seuraajansa rinnalla?

”Nykyinen Virve voi jättäytyä takakaarteeseen, kun luottamus uuteen palveluun on viranomaisten käytössä saavutettu ja kokemusta on riittävän monipuolisesti eri tilanteista. Tämä ei tapahdu muutamassa päivässä”, Lounema sanoo.

Louneman mukaan tavoitteena on, että kaikki viranomaistoimijat ovat siirtyneet Virve 2:n käyttöön vuoden 2028 loppuun mennessä. Silloin nykyinen Virve voi ansaitusti ripustaa piikkarinsa naulaan ja katsoa melkein 30-vuotista taivaltaan ylpeydellä.

Viranomaisviestinnässä ollaan siis jonkin uuden ja hyvän äärellä?

”Kyllä vain! Uutta Virveä tullaan testaamaan ja treenaamaan eri organisaatioissa siinä määrin, että se kantaa vastuullista viestikapulaa tämän rupeaman jälkeen varmasti varmoin ottein. Vauhti ja mahdollisuudetkin ovat aivan erilaiset. Käyttäjätahojen ja Erillisverkkojen yhteistyöllä teemme uudesta Virvestä laajakaista-ajan työkalun suomalaisille turvallisuusviranomaisille”, Lounema tiivistää.

Katso videolta, kuinka kriittinen viestintä nykyisten ja uusien Virve-päätelaitteiden välillä pelaa saumattomasti yhteen.