alkuun

Erillisverkkojen vuosikertomus 2023

Toimintaympäristö ja strategia

Lue lisää

 

Liiketoimintakatsaus

Lue lisää

Toimitusjohtajan katsaus

”Ei saa jäädä tuleen makaamaan”

Vuosi 2023 muistetaan erityisesti turvallisuusympäristön muutoksista, Suomen Nato-jäsenyydestä ja varautumisen tason nostosta. Kiihtyvä teknologiakehitys ja vaisu talousvuosi haastoivat niin Erillisverkkoja kuin koko suomalaista yhteiskuntaa.

Vuotta 2023 voisi kuvailla kahdella sanalla: huh huh! Vaikuttaa siltä, että poikkeuksellisuudesta on tullut pysyvä ilmaus toimitusjohtajan katsauksiin. Pitkän rauhallisen ajanjakson jälkeen meitä on koeteltu ensin pandemialla ja sen jälkeen turvallisuusympäristön horjumisella.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on julma – ukrainalaiset taistelevat omalla hengellään koko Euroopan puolesta. Epävarmuuden aallot ovat lyöneet myös Suomeen. Venäjän hybridivaikuttamisesta esimerkkinä on itärajan ”testaaminen” – enkä usko, että vaikuttamisyritykset loppuvat tähän. Varautuminen on edelleen ansaitusti parrasvaloissa, ja myös me Erillisverkoissa olemme tarkastelleet palveluidemme iskunkestävyyttä. Uusi strategiamme tähtää siihen, että pystymme vastaamaan turvallisuustoimijoiden tarpeisiin joustavasti ja takaamaan tarvittavan varautumis- ja turvallisuustason palveluillemme.

Myös lähivuosien talousnäkymiä varjostaa niin Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, Lähi-idän konfliktien kehittyminen kuin Yhdysvaltojen presidentinvaalitkin. Vuosi 2023 oli Suomen taloudessa vaisu. Kireä geopoliittinen tilanne on kuitenkin kasvattanut kysyntää Erillisverkkojen palveluille. Asiakasinvestointimme ovat ennätystasolla.

Vuoden 2024 taloudessa on nähtävissä valoisampia merkkejä, mutta julkisen talouden tilanne näyttää huolestuttavalta. Valtiovarainministeriö ennustaa julkisyhteisöjen alijäämäksi vähintään kolmea prosenttia vuosina 2024–2026. Tämän seurauksena valtion velkasuhde jatkaa kasvuaan. Julkisen sektorin kustannusten karsimisen lisäksi myös tuottojen kestävään kasvattamiseen on kiinnitettävä huomiota. Erillisverkkojen palvelut mahdollistavat asiakkaiden positiivisen tuottavuuskehityksen. Lisäksi tarvitaan valtion ict-toimijoiden roolien selkeyttämistä ja yhteensovittamista tehokkuushyötyjen saavuttamiseksi.

Erityinen tehtävämme vaatii vastuulliset toimintatavat. Vastuullisuustyötämme ohjaa valtioneuvoston omistajapoliittinen periaatepäätös, ja vastuullisuus näkyy strategiassamme, tuloskorttitavoitteissa, palkitsemisessa ja näiden myötä erillisverkkolaisten arjessa. Olemme myös tunnistaneet, mihin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin liiketoimintamme vaikuttaa eniten.

Palvelumme mahdollistavat yhteiskunnan tehokkaan toiminnan ja turvallisuuden. Teknologian kehittyminen edistää tätä entisestään – ja auttaa myös taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Meillä vastuullisuus on siis palveluiden taustalla ja tuloksena.

Kun vuotta 2023 katsoo taaksepäin, tulee mieleen luutnantti Aution sanat Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa: ”Ei saa jäädä tuleen makaamaan.” Suomalaisten vahvuus on siinä, että emme lamaannu tai pysähdy vaikeiden tilanteiden edessä. Me toimimme ja etenemme. Me varaudumme ja pidämme huolta myös toisistamme.

Erillisverkkolaiset tekivät jälleen hienoa työtä läpi vaiheikkaan vuoden. Koemme työmme merkitykselliseksi, ja meillä arvostetaan kollegaa. Olen tästä todella iloinen ja ylpeä. Hyvä tekemisen meininki näkyy myös henkilöstökyselymme tuloksissa.

Kiitos kaikille asiakkaillemme, sidosryhmillemme ja koko henkilöstölle yhteistyöstä ja sisukkuudesta.

Timo Lehtimäki

Timo Lehtimäki

Toimitusjohtaja +358 50 514 8286 timo.lehtimaki@erillisverkot.fi
Tavoite

Olemme vaikuttava ja rohkea yhteiskunnan turvaaja.

Tehtävä

Rakennamme Suomesta turvallisemman olemalla asiakkaidemme luottokumppani kaikissa olosuhteissa.

Arvot

Luottamus, yhteistyö, kehitys ja vastuullisuus

Haluamme olla turvallisuustoimijoille paras kumppani Suomessa

 • Ylläpidämme ja kehitämme turvallisuusverkon verkko-operaattoripalveluita.
 • Luotsaamme viranomaisverkko Virveä kohti laajakaistaisia palveluita.
 • Tarjoamme Suomessa sijaitsevat turvapilvi- ja konesalipalvelut.
 • Ylläpidämme ja turvaamme kansallista kriittistä infrastruktuuria kaikissa olosuhteissa.

Olemme vaikuttava ja rohkea yhteiskunnan turvaaja

Erillisverkot rakentaa turvallista, toimivaa ja kestävää suomalaista yhteiskuntaa yhdessä turvallisuustoimijoiden kanssa. Turvaamalla viranomaisten ja muiden turvallisuuskriittisten toimijoiden viestintää pidämme huolta myös kansalaisten avunsaannista ja arjen sujumisesta.

Erillisverkot tuottaa ict-, konesali- ja verkko-operaattoripalveluja kriittiseen viestintään, tilannejohtamiseen ja kriittisen infrastruktuurin suojaamiseen. Asiakkaitamme ovat muun muassa Suomen puolustusvoimat, pelastustoimi, poliisi, sosiaali- ja terveystoimijat, Rajavartiolaitos, Tulli sekä monet huoltovarmuuskriittiset yksityiset toimijat.

Erillisverkot on valtion erityistehtäväyhtiö, jonka omistajaohjauksesta vastaa valtioneuvoston kanslia. Päätoimipaikkamme sijaitsee Espoossa, ja meillä on toimintaa useilla paikkakunnilla Suomessa.

Erillisverkkojen vuosi 2023

 • Erillisverkot tarkasteli kriittisesti varautumistaan muun muassa sähkökatkojen varalta (helmikuu)
 • Critical Communications World -tapahtuma pidettiin ensimmäisen kerran Suomessa – Erillisverkot yksi järjestäjistä (toukokuu)
 • Suomi palkittiin parhaasta viranomaisyhteistyöstä ICCA 2023 (International Critical Communications Awards) -palkintogaalassa (toukokuu)
 • Kansallisen kvanttisalausverkon rakentaminen käynnistyi – Erillisverkot mukana yhdessä VTT:n, Cinian ja CSC:n kanssa (toukokuu)
 • Virve 2 Ryhmäpuhe -sovellus ja ensimmäiset päätelaitteet saatiin asiakastestaukseen (kesäkuu)
 • Virve-verkon käyttämän Tetra-teknologian haavoittuvuuskorjaukset käynnistettiin (heinäkuu)
 • Aloitimme henkilöstön Ervejärkistä työtä -hyvinvointikampanjan (syyskuu)
 • Turvallisuuskriittisen teknologian trendit 2023 -katsauksen aiheena 5G-teknologia viranomaisviestinnässä (marraskuu)
 • Kaikille Virve 2 -liittymille saatiin Tuve-lain mukainen käyttöönottopäätös (joulukuu)
 • Porin Leijona -kiinteistö kokoaa valtion toimijoita yhteen kansalaisia varten: Leijonaverkot omistaa kiinteistön ja vastasi massiivisesta peruskorjauksesta (joulukuu)

Avainlukuja

 • Henkilöstömäärä (31.12.2023 tilanne): 384
 • Liikevaihto: 119 milj. euroa
 • Liiketulos: -2,7 milj. euroa
 • Asiakkaiden suositteluhalukkuus eli NPS: 48
 • Henkilöstön Liekki-indeksi: 78/100
 • Virve-liittymiä: lähes 54 000 kpl
 • Verkko-operaattoripalveluiden palvelunkäyttäjiä: yli 36 000
 • Hiilijalanjälkemme: 26 400 tCO2e