alkuun

Polku Erillisverkoille – kesätyöntekijöiden kokemus työnhausta ensimmäisiin viikkoihin

Erillisverkoissa pidetään huolta, että uusien työntekijöiden rekrytointi sujuu mukavasti. Toukokuun alussa aloittaneet kesätyöntekijät Ere Auvinen, Petra Savolainen ja Veikka Virtanen kertovat, miten päätyivät Erillisverkoille ja miten työt ovat lähteneet käyntiin.
erillisverkot kesäntyöntekijä kesätyö

Erillisverkot sai tänä vuonna ennätysmäärän kesätyöhakemuksia. Kesätyöntekijöitä on tänä kesänä yhteensä 16, joista yhdeksän on uusia ja loput Erillisverkoilla aiempina kesinä tai opintojen ohella työskennelleitä. Kesätyöntekijät työskentelevät erilaisissa tehtävissä ympäri Suomea.

”Haluamme tarjota mielekkäitä töitä niille, jotka innostuvat erityistehtävästämme ja työmme merkityksellisyydestä. Meillä työskentelee aivan uusien erveläisten lisäksi monta kesätyöntekijää, jotka ovat tulleet taloon ensimmäisen kerran viime tai toissa vuonna ja liittyneet joukkoomme taas tänä kesänä. On hienoa, että olemme pystyneet tarjoamaan usealle jatkomahdollisuuksia Erillisverkoilla esimerkiksi opintojen ohessa”, HRD-asiantuntija Kati Tikkamäki kertoo.

Erillisverkoissa panostetaan siihen, että kesätyöntekijät otetaan osaksi työyhteisöä siinä missä muutkin uudet erveläiset. Tänä vuonna kaikki kesätyöntekijät kutsuttiin paikan päälle Espoon pääkonttorille uusien työntekijöiden päivään tutustumaan muihin uusiin erillisverkkolaisiin ja saamaan laajempaa kuvaa yrityksestä myös oman tehtävän ulkopuolelta.

Millainen Erillisverkkojen hakuprosessi oli, ja miten ensimmäiset työviikot ovat sujuneet? Kolme kesätyöntekijää kertovat kokemuksistaan.

Merkityksellinen työ sai hakemaan paikkaa

Tietotekniikkaa Jyväskylän yliopistossa kolme vuotta opiskellut Ere Auvinen on Erillisverkoissa mukana operatiivisten tietojärjestelmien tiimissä uuden valvontajärjestelmän käyttöönotossa. Erillisverkot ei ollut Auviselle entuudestaan tuttu.

”Viime vuonna Puolustusvoimien työharjoittelussa Erve tuli pari kertaa ohimennen vastaan, mutten tiennyt Ervestä juuri mitään ennen tätä harjoittelua. Löysin Erven työpaikkailmoituksia talvella netistä ja sain näin lisää tietoa firmasta”, Auvinen kertoo.

Operatiivisten tietojärjestelmien tiimin kesätyöntekijä Ere Auvinen arvostaa sitä, että Erillisverkoilla on toimipisteitä ympäri Suomea – ei vain pääkaupunkiseudulla tai Tampereella.

Auvista kiinnosti Erillisverkoissa erityisesti sen merkitys kansalliselle turvallisuudelle. Hän halusi kesätöihin Erillisverkoille, koska kaipasi lisää työkokemusta, ja arvosti sitä, että Erillisverkoilla on toimipisteitä ympäri Suomea – ei vain pääkaupunkiseudulla tai Tampereella. Se antaa mahdollisuuksia ympäri maata asuvien uranäkymille.

Pisteitä sujuvalle rekrytointiprosessille

Petra Savolainen opiskelee Jyväskylän yliopistossa koulutusteknologian maisteriohjelmassa. Hänen tavoitteenaan on valmistua seuraavan lukuvuoden aikana. Savolainen työskentelee kesän Erillisverkkojen turvallisuusyksikössä. Hän törmäsi avoinna olevaan harjoittelupaikkaan tiedekuntansa sähköpostiketjussa, jossa esitellään IT-alan avoimia harjoittelu- ja työpaikkoja.

”Vaikka en omasta mielestäni täysin täyttänytkään kaikkia hakijalle asetettuja vaatimuksia, päätin kokeilla onneani. Haun päätyttyä nykyinen esihenkilöni otti minuun yhteyttä ja sovimme lyhyehkön puhelinkeskustelun jälkeen varsinaisen työhaastattelun”, Savolainen sanoo.

Turvallisuusyksikön kesätyöntekijä Petra Savolainen: ”Prosessin sujuvuus sekä se, kuinka minua pidettiin ajan tasalla ennen haastattelua ja sen jälkeen, jäivät rekrytointiprosessista erityisesti mieleeni.”

Savolainen kuvaa työhaastatteluaan avoimeksi keskustelunomaiseksi tilaisuudeksi, jossa tulevaa työnkuvaa avattiin realistisesti. Haastattelijat kyselivät Savolaiselta hänen osaamisestaan ja taustastaan.

Muutama päivä työhaastattelun jälkeen Savolaisen nykyinen esihenkilö soitti hänelle ja tarjosi harjoittelupaikkaa. Rekrytointiprosessiin meni kokonaisuudessaan vajaat kolme viikkoa.

”Prosessin sujuvuus sekä se, kuinka minua pidettiin ajan tasalla ennen haastattelua ja sen jälkeen, jäivät rekrytointiprosessista erityisesti mieleeni. Työnhakijana minulle tuli arvostettu olo, sillä usein päätösten pitkittyminen on työlästä hakijoille”, Savolainen toteaa.

Erillisverkoissa kaikki ovat samanvertaisia

Veikka Virtanen opiskelee tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi neljättä vuotta Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Hän työskentelee kesän Erillisverkkojen tietohallinnossa, missä riittää monipuolista tekemistä aina Erillisverkkojen toimistoverkon päätelaiterekisterin ajantasaistamisesta mobiililaitehallinnan seurantaan sekä sen tietoturvaan.

”Ensimmäiset viikot tietohallinnossa ovat olleet täynnä mielenkiintoisia ja opettavaisia tehtäviä. Olen saanut kattavan perehdytyksen tietohallinnon eri osa-alueisiin ja päässyt osallistumaan monenlaisiin projekteihin. Erillisverkot on siitä hyvä työpaikka, että voin mennä kysymään milloin vain keneltä vain, jos kaipaan vastausta johonkin kysymykseeni”, Virtanen kertoo.

Tietohallinnossa työskentelevä kesätyöntekijä Veikka Virtanen: ”Minut yllätti se, kuinka hyvin harjoittelija otetaan mukaan porukkaan ja häneen luotetaan heti alusta asti.”

Virtanen on työskennellyt suurimmaksi osaksi toimistolla, koska kokee tutustuvansa silloin paremmin ihmisiin ja saavansa työtehtäviä paremmin hoidettua. Hänen tehtävässään on mahdollista tehdä töitä etänä. Virtasen mukaan kaikki ihmiset, joita hän on tähän mennessä kohdannut, ovat olleet erittäin mukavia ja helposti lähestyttäviä.

”Minut yllätti se, kuinka hyvin harjoittelija otetaan mukaan porukkaan ja häneen luotetaan heti alusta asti. Monesti työpaikoilla harjoittelijan on ansaittava luottamus, mutta Erillisverkoissa kaikki ovat samanvertaisia, olit harjoittelija tai jo pidempään talossa ollut”, Virtanen sanoo.

Eren, Petran ja Veikan vinkit kesätöitä etsiville

  • Rennolla ja avoimella asenteella pötkii pitkälle.
  • Jos jokin avoinna oleva paikka kuulostaa mielenkiintoiselta, sitä kannattaa hakea, vaikka ei omasta mielestään täyttäisikään kaikkia ilmoitettuja vaatimuksia.
  • Jos tuntuu, ettei työkokemusta tai osaamista ole riittävästi, kannattaa osaamista tuoda esille työkokemuksen ulkopuolelta – esimerkiksi opinnoista saatujen kokemusten ja projektien tai haettavaan alaan linkittyvän harrastuksen kautta.
  • Hakuprosessi kannattaa aloittaa ajoissa ja räätälöidä hakemukset sekä CV kuhunkin työhön sopiviksi.
  • Ole oma-aloitteinen, näytä motivaatiosi ja valmistaudu hyvin haastatteluihin.
  • Verkostoidu aktiivisesti ja ole joustava työaikojen sekä tehtävien suhteen.