alkuun

Tervetuloa testilaboratorioon: näin laajakaistaista Virveä kehitetään

Mitä tarvitaan, jotta maailmanluokan viranomaisverkosta saadaan paras mahdollinen uusi versio? Päätelaitteita, dataa, koneita, kaapeleita, näyttöjä, testausteltta – ja ennen kaikkea huippuosaajia! Laajakaistaista Virve-palvelua testataan jo täysillä Erillisverkkojen laboratoriossa.
palvelu- ja tuotekehitys testilaboratorio virve

Kun kehityspäällikkö Joel Lehtomäki tuli 2019 töihin Erillisverkoille, hän sai ensimmäiseksi tehtäväkseen perustaa laajakaistaiselle Virvelle oman testilaboratorion. Nyt hän on ylpeä lopputuloksesta.

”Laboratoriomme on ominaisuuksiltaan ja kyvykkyyksiltään erinomainen kansainvälisestikin vertailtuna. Ja työntekijät ovat tietenkin huippuammattilaisia”, laajakaistaisen Virven koko testaustoiminnasta vastaava Lehtomäki sanoo.

Joel Lehtomäki seisoo testilaboratoriossa taustallaan tietokoneiden laitekaappeja.
”Laboratorion 4G- ja 5G-tukiasemien testiversioilla voimme testata muun muassa, mitä tapahtuu, kun verkkoa ei ole”, Erillisverkkojen kehityspäällikkö Joel Lehtomäki kertoo.

Laboratoriotestejä myös etänä

Testilaboratorion päätehtävä on tarjota edellytykset uuteen Virveen liittyvien palvelujen, tuotteiden ja ohjelmistojen testaamiseen etukäteen niin, ettei varsinaisessa käytössä ilmene ongelmia.

”Laboratoriossa on käytössä paljon erilaisia 4G- ja 5G-tukiasemia sekä testausautomaatio, jolla haluttu taajuus saadaan käyttöön. Voimme testata tukiasemilla muun muassa, mitä tapahtuu, kun verkkoa ei ole. Siellä on myös tulevan core-verkon kopio, jossa on esimerkiksi kaikki samat data-, ja puhepalvelut kuin käyttöön tulevassa verkossa sekä tietoa SIM-korteista ja liittymistä. Näiden avulla voi simuloida erilaisia tilanteita turvallisesti testiympäristössä”, Joel Lehtomäki kertoo.

Laboratorioympäristö koostuu monesta erilaisesta elementistä, ja paikan päällä työskentelee vakituisesti kaksi testaajaa. Lisäksi monia testauksia tehdään jo nyt etänä, ja niiden osuus kasvaa tulevaisuudessa.

Reetta Siltasalmi-Kautto seisoo testilaboratoriossa olevassa RF-teltassa.
”Testilaboratorion RF-teltan sisällä voi helposti simuloida erilaisia käyttötilanteita”, kehityssuunnittelija Reetta Siltasalmi-Kautto esittelee.

Telttaan luodaan suojattu simulaatiomaailma

Laajakaistaisen Virven eri toiminnoista vastaavat ihmiset ovat aina mukana testien järjestämisessä. Esimerkiksi Erillisverkkojen kehityssuunnittelija Reetta Siltasalmi-Kautto osallistuu palvelujen ja päätelaitteiden käytettävyyden testauksiin.

Testitoiminnassa myös laboratorion RF-teltalla (Radio Frequency), on tärkeä merkitys. Se on radiotaajuuksilta suojattu testikammio, johon mahtuu vaikka kaksi ihmistä kerrallaan simuloimaan erilaisia verkon käyttötilanteita.

”Kun esimerkiksi sovellukseen tulee uusi ominaisuus, teltassa voi testata, miten tukiaseman vaihtuminen vaikuttaa siihen. Tai mitä tapahtuu toiminnoille, kun verkko menee nurin tai palautuu. Jos telttaa ei olisi, meidän pitäisi esimerkiksi ajella autolla ympäriinsä kokeilemassa, miten tukiasemien vaihtuminen vaikuttaa”, Reetta Siltasalmi-Kautto kertoo.

Mikäli tuotannossa on ilmennyt tai ilmenee ongelmia, niiden syitä voi selvittää testilaboratoriossa.

”Voimme pystyttää laboratorioon samanlaisen ympäristön kuin havaitussa ongelmatilanteessa on ollut. Voimme ilman tuotannon häiriintymistä testiympäristössä selvittää, auttaisiko mahdolliseen vikaan esimerkiksi konfiguraation muutos tai ohjelmistopäivitys”, Lehtomäki kertoo.

 Voimme pystyttää laboratorioon samanlaisen ympäristön kuin havaitussa ongelmatilanteessa on ollut.

Neljä tärkeää tavoitetta

Laajakaistaisen Virven testilaboratoriolla on neljä tärkeää tavoitetta.

    1. Tärkeintä on välttää eri tuotteiden ja toimintojen yhteensopivuusongelmia. Testaamalla voidaan selvittää, toimivatko kaikki tarvittavat laitteet ja ohjelmistot keskenään.
    2. Tarjolle tulevia uusia ominaisuuksia on oleellista testata, ennen kuin ne otetaan tuotantoon. Samalla pystytään selvittämään, ovatko ne sopivia asiakaskäyttöön.
    3. Testauslaboratorio on myös harjoitteluympäristö, jossa voi kokeilla eri ominaisuuksia, ennen kuin ne viedään varsinaiseen tuotantoympäristöön.
    4. Laboratorio antaa hyväksymilleen päätelaitteille sertifikaatin Virve-käyttöön.
Petteri Vanhala
Kehityspäällikkö Petteri Vanhala vastaa testilaboratorion tiloista ja toiminnasta sekä siitä, että asiakkaat saavat testattavat tuotteet kokeiltaviksi.

Harjoittelu ja testaus oleellista

Testaustoiminta on Erillisverkoissa tuttua, myös nykyisellä Virvellä on oma testilaboratorionsa. Kehityspäällikkö Petteri Vanhala toimi siellä aiemmin verkkopäällikkönä, mutta nyt hän on mukana uuden Virven testilaboratoriossa.

”Vastaan laboratoriotoiminnasta ja pidän huolta, että esimerkiksi uuden Virven dataliittymät ja päätelaitteet läpäisevät testit omassa laboratoriossamme, ennen kuin asiakkaat voivat kokeilla niitä”, Vanhala kertoo.

”Kaikki suuret päivitykset on aina syytä harjoitella ennalta hyvin ja testata, että osaamme tehdä niihin liittyvät asiat oikein. Harjoituksessa saa tietoa esimerkiksi, minkälaisia katkoksia jokin päivitys voi aiheuttaa”, Petteri Vanhala kuvailee.

Laboratoriossa alkaa piakkoin myös erilaisten päätelaitteiden sertifiointi laajakaistaisen Virven käyttöön. Päätelaitteina voi olla tutunnäköisiä puhelimia tai tabletteja, mutta ne ovat ominaisuuksiltaan täysin erilaisia kuin siviilikäytössä olevat.

Erillisverkkojen testilaboratiossa olevia tietokoneita ja lmuita laitteita.

Jatkuvaa ja pitkäjänteistä testausta tarvitaan, jotta turvallisuustoimijoiden laitteet toimivat moitteetta päivitystenkin jälkeen. Laboratoriossa on käytössä myös pöytämallinen suojattu RF-testikammio, johon mahtuu pari puhelinta.

Testilaboratorio tärkeä jatkossakin

Laboratorion testaustoiminnasta tulee yhä tärkeämpää, mitä lähempänä uuden Virve-palvelun käyttöönottoa 2023 ollaan. Sen jälkeenkään laboratoriotoimintaa ei lakkauteta, vaan se on olennainen osa palvelun jatkuvaa kehittämistä. Käyttöönoton jälkeen laboratoriota tarvitaan päivittäin.

”Jos 4G- tai 5G-verkkoon tulee jokin uusi toiminnallisuus, sekin pitää testata. Kaikki ohjelmistopäivitykset – myös päätelaitteiden – pitää testata ennen käyttöönottoa. Silloin kaikki toimii myös käytännön töissä sujuvasti. Se on koko testaushomman juju”, Joel Lehtomäki sanoo.

Lisää aiheesta:

Ari Toivonen: ”Laajakaistaisen Virven rakentaminen on hyvässä vaiheessa – kehitystyö etenee vahvasti”

JOEL LEHTOMÄKI: PANOSTAMME ENNENNÄKEMÄTTÖMÄLLÄ TAVALLA VIRVE 2.0:N TESTAUKSEEN

VIRVE MUUTTUU LAAJAKAISTAISEKSI PALVELUKSI – NÄIN KEHITTÄMINEN ETENEE

TULEVAISUUDEN VIRVE MUOTOILLAAN YHDESSÄ KÄYTTÄJIEN KANSSA

VIRVE 2.0 MAHDOLLISTAA MAAILMANLUOKAN VIRANOMAISYHTEISTYÖN MYÖS TULEVAISUUDESSA