alkuun

Jani Nyström: Kehittyvät turvallisuusratkaisumme pitävät yhteiskunnan pyörät pyörimässä

”Rakennamme yhdessä turvallisuustoimijoiden kanssa tietoturvallista yhteiskuntaa. Palvelumme ovat toimintavarmoja kaikissa oloissa”, vahvistaa Erillisverkkojen tuore Tuotehallinnan päällikkö Jani Nyström. Etätyön kehittäjä haluaa vapaa-ajallaan nauttia liikunnasta ja vauhdista ja lähtee vuorille heti, kun korona hellittää.
etätyö turvallisuudentekijät turvallisuuskriittiset palvelut

Turvallisuudentekijät-juttusarjassa asiantuntijamme kertovat työstään ja arjestaan. Tuotehallinnan päällikkö Jani Nyström vetää uudessa yksikössä seitsemän hengen tiimiä ja toimii lisäksi virtuaalisen konesalipalvelun eli Erillisverkkojen pilvipalvelujen tuotepäällikkönä.

Olet ollut Erillisverkossa töissä vuoden verran, mikä sinut innosti tänne?

Olen aiemmin pitkään toiminut globaalilla palvelutoimittajalla ja muun muassa vastannut sisäisen turvallisuuden ja puolustuksen asiakkuuksista. Mutta kun tekee pitkään samaa, kaipaa välillä uusia haasteita – halusin siis kehittyä ja kokea uutta.

Täällä pääsen kehittämään turvallisuutta viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden näkökulmasta. Vuosi onkin ollut paljolti uuden oppimista. Esimerkiksi tuotepäällikön työ on ollut uutta minulle, vaikka voinkin hyödyntää siinä paljon laajaa kokemustani.

Jani Nyström toimistolla.

Mitä kaikkea Tuotehallinta-yksikkönne toimenkuvaan kuuluu?

Vastaamme esimerkiksi Turvapilvi- ja tietoliikennepalveluista, Krivat-tilannekuvapalvelusta, Ryhmävideopalvelusta sekä konesalipalveluista. Lisäksi vastuullemme kuuluu uusien palveluiden tuotteistaminen asiakastarpeisiin. Erillisverkkojen strategian mukaisesti tuotamme moderneja ja kehittyviä turvallisuusratkaisuja suomalaisen yhteiskunnan tarpeisiin.

Erillisverkoilla on käynnissä parhaillaan iso muutosohjelma, joten palvelukokonaisuus ei ole vielä täysin valmis. Muutosohjelman aikana määrittelemme yhdessä tuotteemme ja palvelumme sekä selvitämme, mitä asiakkaidemme toimintoja ne tukevat.

Myös toimintojen taloudellisen kannattavuuden seuranta ja kustannustehokkuus on tärkeää. Valtiolla ei ole pohjatonta rahakirstua, ja me kaikki veronmaksajat kustannamme yhdessä yhteiset palvelut.

Lue lisää Erillisverkojen palveluista

Keitä Tuotehallinta-yksikössä työskentelee?

Tiimissämme on lisäkseni seitsemän henkeä: viisi tuotepäällikköä, palvelumuotoilija ja tuoteomistaja.

Tuotepäällikkö vastaa omasta tuotteestaan ja palvelustaan. Tuotepäällikön rooli on hyvin laaja – hän on eräänlainen ”yleismies Jantunen”. Ydintehtävänä on tuotteiden rakentaminen myytäviksi palveluiksi. Kokonaisuuteen kuuluvat myös tuotteen tai palvelun elinkaaren hallinta eli tiekarttanäkymät, uusien toimintojen kehittäminen ja tarvittaessa vanhojen toimintojen alas ajaminen. Tuotepäällikkö vastaa myös tuotteidensa ja palvelujensa kannattavuudesta.

Tuotepäälliköllä pitää olla teknologia- ja talousosaamista sekä myyntitaitojakin. Hänen pitää tuntea hyvin myös asiakastarpeet.

Miten poikkeusolot ovat näkyneet Tuotehallinnan toiminnassa?

Meillä ei ole ollut suuria muutoksia, koska olemme tietotyöläisiä eikä yksikkömme vastaa minkään toiminnon jatkuvasta tuotannosta tai valvonnasta.

Suurin muutos on ollut etätyön lisääntyminen. Osa asiakaskunnastamme käsittelee hyvin sensitiivistä tietoa, ja siksi etätyössä on joitakin rajoitteita. Näiden asiakkaiden kanssa käytämme vain suojattuja yhteyksiä, jotta tiedon käsittely on turvallista.

Mitä oppeja korona-ajalta kannattaa hyödyntää jatkossakin?

Avainsana on etätyö ja sen tuomat mahdollisuudet. Meidän kannattaa yhdessä tarkentaa ja linjata, mihin etätyö soveltuu ja mihin ei.

Etätyön kehittämisessä tulee ottaa huomioon monenlaisia näkökulmia. Suomessa ei ole vielä täysin ymmärretty, että etätyöt eivät onnistu täysipainoisesti Covid-poikkeusoloissa, jos lapset eivät pääse kouluun tai päivähoitoon. Jos vanhemman pitää samalla tukea koululaista etäkoulussa tai hoitaa päiväkoti-ikäistä, hän ei voi keskittyä kunnolla omiin töihinsä. Se tarkoittaa, että työpäivät pitenevät myöhään iltaan.

Etätyö ei myöskään toimi aina, vaan on monia tilanteita, joissa on syytä olla kasvokkain. Läsnäoloa tarvitaan esimerkiksi silloin, kun halutaan saada hiljaista tietoa esiin. Tärkeissä neuvotteluissa on myös nähtävä, miten vastapuoli reagoi. Etänä on vaikeampi hahmottaa, millainen dynamiikka keskustelussa tai jonkin asian läpikäymisessä on.

Jani Nyström Alpeilla.
Jani Nyström nauttii vapaalaskuista vuorilla. Alppien korkein huippu Mont Blanc Italian ja Ranskan rajalla on myös valloitettu!

Kuinka rentoudut vapaa-ajallasi?

Elän ruuhkavuosia, meillä on vaimoni kanssa kaksi lasta. Vapaa-aikani on hyvin urheilupainotteista, pyrin liikkumaan mahdollisimman paljon. Olen harrastanut jo parikymmentä vuotta vapaalaskua vuorilla. Nautin siinä vauhdista ja luonnossa liikkumisesta sekä extreme-jännityksestä adrenaliinitasojen noustessa. Korona-aikana olen harrastanut vähän kevyempiä lajeja, kuten lenkkeilyä ja maastopyöräilyä.

Vuoria ei voi korvata mikään, mutta maailmani ei kaadu, vaikka joudun odottamaan niille pääsyä jonkin aikaa. Matka maistuu sitten varmaan paljon paremmalta, kun reissuun taas pääsee!

Kuka?

Jani Nyström

  • Tulin Erillisverkkoihin töihin tammikuussa 2020. Työskentelin aluksi tuotepäällikkönä, mutta helmikuun alussa 2021 aloitin tuotehallinnan yksikön päällikkönä. Toimin edelleen myös tuotepäällikkönä. Erillisverkkojen muutosohjelman myötä olemme osa Palvelut-kokonaisuutta, jossa tuotehallinnan lisäksi on projektitoimistomme .
  • Tätä ennen olen ollut yli 18 vuotta yksityisten, kansainvälisten it-yhtiöiden palveluksessa. Toimin siellä hyvin monessa eri tehtävässä aina kassajärjestelmien järjestelmäasiantuntijasta asiakasjohtajaan. Olin viimeksi asiakasjohtajana sisäisen turvallisuuden ja puolustuksen alalla. Siellä tuli tutuksi myös osa nykyisen työni loppuasiakkaista.
  • Ennen Erillisverkkoja olin vuoden verran Vimana oy:ssä, jossa vastasin muun muassa maakuntien digitaalisesta viestintäympäristöstä. Yhtiön toiminta lakkautettiin, koska maakuntauudistusta ei tullut.

Katja Lamminen: Valvomon sykkivä sydän takaa Suomen turvallisuutta
JOEL LEHTOMÄKI: PANOSTAMME VIRVE 2.0:N TESTAUKSEEN
MARKO ALAKANGAS: TARVITSEMME TIEDON HALLINNASSA HYBRIDIMALLIN
SUSANNA VILJANEN: ”KORONA-AIKA ON TEHNYT MEISTÄ TIIVIIMMÄN TYÖYHTEISÖN”