alkuun

Katja Lamminen: Valvomon sykkivä sydän takaa Suomen turvallisuutta

”Pidämme yllä hyvän varautumistason koko ajan, jotta Suomi voi kohdata kriisit hallitusti”, sanoo Erillisverkkojen 24/7-valvomon ryhmäpäällikkö Katja Lamminen.
turvallisuudentekijät turvallisuuskriittiset palvelut Valvomo

Turvallisuudentekijät-juttusarjassa asiantuntijamme kertovat työstään ja arjestaan. Ryhmäpäällikkö Katja Lamminen johtaa Erillisverkkojen Hallintakeskukseen kuuluvan 24/7-valvomon toimintaa.

Erillisverkkojen ryhmäpäällikkö Katja Lamminen seisoo työpöytänsä ääressa.
”Pidämme työssämme jatkuvasti huolen siitä, että valvomon toiminta on turvattu myös korona-aikana”, Katja Lamminen sanoo.

Valvomo takaa järjestelmien toimintakyvyn

Valvomo tuottaa ja seuraa jatkuvasti tilannekuvaa Suomen turvallisuuden kannalta keskeisistä järjestelmistä sekä huolehtii, että Virve-viranomaisverkko, Krivat-tilannekuvapalvelu ja muut turvallisuuttamme takaavat järjestelmät toimivat moitteetta.

Työtä tehdään valvomossa vuoroissa kellon ympäri. Järjestelmäoperaattorit vastaavat monipuolisesti verkon valvonnan, käytön ja ylläpidon tehtävistä.  Iso osa työstä on käytettävyyden varmistamista yhdessä tuotannon, asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa. Järjestelmät myös kehittyvät, esimerkiksi kun Virve-verkko lähivuosina uudistuu, siirtymävaiheessa on hallittava sekä vanhan että uuden järjestelmän toiminnot.

Järjestelmäoperaattorin työssä tarvitaan teknisen osaamisen lisäksi nopeaa päätöksentekokykyä ja taitoa arvioida, mikä on kiireellistä ja mikä vähemmän kiireellistä.  Toisaalta järjestelmäoperaattoreilta vaaditaan halua toimia yhdessä tiiminä: pitää olla ymmärrystä ja uskallusta pyytää apua muilta, jos tilanne niin vaatii.

Olen ylpeä tiimistämme! Tämä on tosi hyvä porukka.

Jatkuvuuden kannalta on hienoa, että järjestelmäoperaattorit viihtyvät työssään pitkään. Tehtävä vaatii pitkän perehdytyksen, aluksi työn teko hoituu vierihoitona perehdyttäjän johdolla. Sen jälkeenkin menee vielä kuukausia ennen kuin voi työskennellä itsenäisesti.

Olen ylpeä tiimistämme! Tämä on tosi hyvä porukka, ja kaikki ovat operaattoritoiminnan, verkkoteknologioiden ja turvallisuustoiminnan asiantuntijoita. Ilmapiirimme on rento, vaikka työ on vaativaa ja vastuullista.

Haluan esimiehenä mahdollistaa alaisteni onnistumisen ja jaksamisen työssään. Suunnittelen työvuorot, Teen vuorolistat ja huolehdin, että myös poikkeusoloissa on riittävästi työvoimaa varalla. Joustamme työssämme puolin ja toisin.

Lue myös

Valvomo tarjoaa tilannekuvan yhteiskunnan toiminnan varmistamiseksi

Miten poikkeusolot näkyvät Hallintakeskuksen toiminnassa?

Pidämme työssämme jatkuvasti huolen siitä, että valvomon toiminta on turvattu myös korona-aikana.

Työtä tehdään kuten muulloinkin eli valvomo toimii 24/7 vuoden ympäri. Se on siis kuin tuotannon sykkivä sydän, aina toiminnassa.

Huolehdimme yhdessä, että prosessimme ovat kunnossa ja toimivat erinomaisesti niin normaali- kuin poikkeusoloissakin. Palvelutasomme on erinomainen, vastaamme esimerkiksi asiakkaidemme palvelupyyntöihin aina erittäin nopeasti. Seuraamme Krivatin kautta Ilmatieteen laitoksen tuottamaa sääinfoa ja saamme myös etukäteen tietoa merkittävistä tai isoista tapahtumista Suomessa. Näin pystymme varautumaan poikkeaviin olosuhteisiin jo ennakolta.

Lue myös

Krivat-yhteistyöalusta auttoi Aila-myrskystä selviytymisessä

Miten oma työsi on muuttunut?

Aloitin uudessa tehtävässäni 24/7-valvomon ryhmäpäällikkönä toukokuussa 2020. Perehdytykseni sujui koronarajoituksista huolimatta hyvin, koska perehdyttäjäni oli aiempi ryhmäpäällikkö.

Parasta työssäni ovat ihmiset ja kohtaamiset heidän kanssaan. Normaaliin työpäivääni kuuluu keskusteluja ja palavereja niin organisaatiomme sisällä kuin muidenkin sidosryhmien ja kumppaneiden kanssa.

Koen tärkeäksi myös läsnäolon ja ihmisten kohtaamisen valvomon päivittäisessä arjessa, toki koronatilanteen rajoitukset huomioiden. Yhteistyöllä tämäkin homma on helpompaa ja luottamus on hyvän yhteistyön perusta. Onneksi pystyimme hoitamaan syksyn kehityskeskustelut täällä paikan päällä. Oli tärkeää voida tavata jokainen henkilökohtaisesti, vaikka tunsinkin kaikki jo ennestään. Esimiehenä haluan kuunnella tiimini jäseniä ja rakentaa asioita yhdessä heidän kanssaan.

Opiskelen parhaillani tradenomiksi, ja opiskelu työn ohella on ollut erittäin mielenkiintoista ja herättelevää. Valitsin suuntautumisekseni esimiestyön ja johtamisen ja sen innoittamana hain myös tähän nykyiseen tehtävääni. Onnekseni sain paikan, sillä tämä on erittäin mielenkiintoista! Työn rikkaus on siinä, että koskaan ei voi tietää mitä päivä tuo tullessaan ja kahta samanlaista päivää ei ole vielä vastaan tullut.

Katja Lammisen kesämökin saunarakennus järven rannalla.
”Mökki ja sen rantasauna ovat kesällä lempipaikkojani”, Katja Lamminen kertoo.

Miten rentoudut vapaa-ajallasi?

Kolme harrastavaa lasta ja opiskelu työn ohessa pitävät huolen siitä, ettei vapaa-ajan ongelmia ole. Liikun säännöllisesti, koska kroppani kaipaa liikettä, ja samalla mieli virkistyy. Pääsen suoraan kotioveltani lenkille ja ladulle. Kuulun myös rentoon kahvakuulaporukkaan, joka harjoittelee yhdessä ulkona. Kesäisin mökkeilemme paljon.

Kuka?

Katja Lamminen

  • Tulin Erillisverkkoihin jo ”nuorena tyttönä” 1999. Olin sitä ennen töissä Soneran Radiopalvelut -yksikössä, joka rakensi viranomaisverkkoa ennen Erillisverkkojen perustamista.
  • Ennen nykyistä tehtävääni olen toiminut Erillisverkoissa useassa eri tehtävässä: valvomossa, asiakaspalvelussa sekä hallintakeskuksen teknisessä tukiryhmässä.
  • Olen aina ollut kiinnostunut tekniikasta ja suoritin jo Soneran aikoina työteknikon tutkinnon tietoliikenteestä. Muutama vuosi keksin aloittaa tradenomin opinnot työn ohella. Se olikin hieno päätös, opiskeleminen on ollut tosi mielenkiintoista! Nyt tradenomiopinnot alkavat olla loppusuoralla, ja aion valmistua keväällä 2021. Opintojeni suuntautumisvaihtoehto esimiestyö ja johtaminen antaa paljon hyödyllistä näkökulmaa myös uudessa työssäni.

JOEL LEHTOMÄKI: PANOSTAMME ENNENNÄKEMÄTTÖMÄLLÄ TAVALLA VIRVE 2.0:N TESTAUKSEEN
MARKO ALAKANGAS: TARVITSEMME TIEDON HALLINNASSA HYBRIDIMALLIN
SUSANNA VILJANEN: ”KORONA-AIKA ON TEHNYT MEISTÄ TIIVIIMMÄN TYÖYHTEISÖN”
ALEKSI TANSKANEN: ”ILMAN TOIMIVIA OHJELMISTORATKAISUJA PELKÄT LAITTEET EIVÄT VIE PITKÄLLE”