alkuun

Ahvenanmaa tiivistää viranomaisyhteistyötä – uusi poliisitalo ja Virve avainroolissa

Raju Alfrida-myrsky vuonna 2019 herätti Ahvenanmaan. Viranomaisten johtamisjärjestelmiä oli kehitettävä. Maakunnassa puhaltavatkin parhaillaan muutoksen tuulet, kun hälytyskeskuksen ja poliisipäivystyksen toiminnot yhdistyvät rakenteilla olevalle uudelle poliisiasemalle.
ahvenanmaa viranomaisviestintä virve

Ahvenanmaan pienuus – se, että kaikki tuntevat kaikki ja apu on usein vain puhelinsoiton päässä – on korvaamattoman arvokasta. Myös paikallisille pelastus-, hälytys- ja lainvalvontaviranomaisille tiivis yhteistyö ja yhteiset toimintamallit ovat saaristossa tärkeitä.

Viranomaisyhteistyötä kehitetään kokoa ajan ja tulevaisuudessa hälytyskeskuksen päällikkö Johan Ehn, poliisimestari Johan Pawli ja komisario Tommy Thörnroos joukkoineen työskentelevätkin saman katon alla.

”Hälytyskeskuksen muutto uudelle poliisiasemalle yhdistää meidät. Ja mitä tehokkaampaa tekniikkaa, kuten tulevat laajakaistaiset Virve-palvelut, meillä on käytettävissämme, sitä parempi”, Johan Ehn kertoo.

Hälytyspäällikkö Johan Ehn istuu työpisteellään hälytyskeskuksessa.
”Toimintavarmuutemme paranee ja pääsemme hyödyntämään henkilöstöresursseja yhdessä”, hälytyskeskuksen päällikkö Johan Ehn sanoo hälytyskeskuksen muutosta samoihin tiloihin poliisipäivystyksen kanssa.

Uusi teknologia tuo uusia mahdollisuuksia ja tehostaa toimintaa, mutta vaati myös taloudellisia panostuksia.

”Ainainen kysymys on, miten pystymme käytettävissä olevilla resursseilla pysyttelemään teknologisten innovaatioiden tahdissa. Vaivattomat teknologiset toiminnot ovat ratkaisevia”, poliisimestari Johan Pawli sanoo.

Ahvenanmaa on ainutlaatuinen tapaus

Ahvenanmaa on Manner-Suomeen nähden monin tavoin ainutlaatuinen, myös viranomaisverkko Virven toteutuksessa. Historiallisesti katsottuna nyky-Virve saatiin ensimmäiseksi koekäyttöön Ahvenanmaalla ja Lapissa.

”Ahvenanmaalla on ollut positiivinen vaikutus Virven historiaan, ja tämä jatkuu todennäköisesti myös tulevaisuudessa. Pienuuden ja henkilökohtaisten kontaktien ansiosta kaikki tapahtuu täällä vähän nopeammin ja helpommin kuin muualla”, Tommy Thörnroos toteaa.

Alfrida-myrsky koetteli Ahvenanmaata vuonna 2019 ja jätti syvät jäljet. Se oli Ahvenanmaan viranomaisille muistutus siitä, että kestävän viestintäjärjestelmän kehittämistä täytyy jatkaa. Tämän takia Johan Ehn odottaakin tulevia Virve-palveluja toiveikkaana.

On tärkeää, että tilannekuva päivittyy niin reaaliaikaisesti kuin mahdollista ja tapahtumia voi seurata hetki hetkeltä.

”Esimerkiksi kuvien siirtotoiminto on tärkeä Alfridan kaltaisissa tilanteissa. Silloin en osannut kuvitellakaan tuhojen laajuutta ennen kuin lähdin kentälle katsomaan myrskyn jälkiä.”

”On tärkeää, että tilannekuva päivittyy niin reaaliaikaisesti kuin mahdollista ja tapahtumia voi seurata hetki hetkeltä”, Thörnroos lisää.

Kolmikko palaa siihen tosiasiaan, että Ahvenanmaa on poikkeustapaus, mutta yhteen aikaan vuodesta saarimaakunta muistuttaa Manner-Suomen kaupunkeja – nimittäin kesän huippusesongin ollessa meneillään. Ahvenanmaalla on noin 30 000 vakituista asukasta, mutta turistikaudella väkimäärä saarella moninkertaistuu.

”Paitsi saaren, myös tietoliikenneverkkojen kuormitus on silloin suuri, joten on mielenkiintoista nähdä, kuinka se otetaan tulevaisuuden Virvessä huomioon”, Thörnroos sanoo.

Komisario Tommy Thörnroos seisoo uuden poliisiaseman rakennustyömaan edustalla.
Uuden poliisitalon on määrä valmistua Maarianhaminan keskustaan Strandgatanille tammikuussa 2022. ”Pienuuden ja henkilökohtaisten kontaktien ansiosta kaikki tapahtuu täällä vähän nopeammin ja helpommin kuin muualla”, komisario Tommy Thörnroos toteaa.

Uusi poliisitalo vuodenvaihteen jälkeen

Uuden poliisitalon on määrä valmistua Maarianhaminan keskustaan Strandgatanille tammikuussa 2022. Toiminta saadaan käyntiin kevään aikana.

”Toimintavarmuutemme paranee ja pääsemme hyödyntämään henkilöstöresursseja yhdessä. Meiltä on pian jäämässä paljon henkilöstöä eläkkeelle, ja siksikin on hyvä hakea uusia yhteistyötapoja. Näin saamme helpommin rekrytoitua uutta henkilökuntaa ja yhdistettyä toiminnot”, Johan Ehn sanoo.

”Suomessa on pula ruotsinkielentaitoisista hätäkeskuspäivystäjistä. Jotta hälytyskeskus toimii kunnolla, olemme perehdyttäneet paikalliseen toimintaan mukaan yhden päivystäjän Suomesta ja yhden Ruotsista. Koko muu henkilökuntamme on saanut työpaikkakoulutuksen täällä paikan päällä. Olemme poimineet osaajia vähitellen vuosien mittaan.”

Oma pelastuslaki, poliisi noudattaa Suomen lakia

Ahvenanmaan hälytyskeskus ottaa vastaan noin 20 000 puhelua vuodessa, kun taas esimerkiksi Turun hätäkeskukseen tulevien puheluiden määrä on yli puoli miljoonaa. Ahvenanmaalla työskentelee kuusi hätäkeskuspäivystäjää, ja heidän työssään paikallistuntemus on tärkeää.

Ahvenanmaalla on oma pelastuslaki, mutta poliisitoiminnassa noudatetaan Suomen lakia. Kun hälytyskeskus muuttaa uuteen poliisitaloon ja yhdistyy näin ollen poliisin päivystyksen kanssa, tavoitteena on, että toiminnot voivat tehdä yhteistyötä ja vastata toistensa puheluihin.

”Tämä edellyttää samoja tietoja ja taitoja molemmilta osapuolilta”, Johan Ehn sanoo.

Yhteistyötä myös Ruotsin kanssa

Ahvenanmaan hälytyskeskuksen suunnitelmissa on myös yhteistyön kehittäminen Suomen ja Ruotsin suuntaan. Yhteyksiä on esimerkiksi jo Suomen hätäkeskuslaitokseen, jonka ERICA-järjestelmä perustuu samalle tekniselle alustalle kuin Ahvenanmaalla käytettävä Ålarm-järjestelmä.

Johan Ehn toivoo, että ahvenanmaalaisilla hätäkeskuspäivystäjillä on mahdollisuus päästä tutustumaan Manner-Suomessa toimivaan organisaatioon. Kokemusten vaihto ruotsalaisten kanssa on tietenkin yhteisen kielen ansiosta jonkin verran helpompaa.

”Joka tapauksessa on tärkeää seurata teknistä kehitystä ja hyödyntää sitä myös meillä.”

Lue myös:

Ålcomin Jonas Sundborg: Laajakaistainen Virve auttaa, parantaa ja helpottaa viranomaisyhteistyötä Ahvenanmaalla

Luetko mieluummin ruotsiksi:

Åland intensifierar myndighetssamarbetet – nya polishuset och Virve har en nyckelroll