alkuun

Ålcomin Jonas Sundborg: Laajakaistainen Virve auttaa, parantaa ja helpottaa viranomaisyhteistyötä Ahvenanmaalla

Ålcomin hallituksen puheenjohtaja ja Ålands Telefonin tekninen johtaja Jonas Sundborg on vakuuttunut, että laajakaistaiset Virve-palvelut luovat yhteistyömahdollisuuksia ja edistävät teknistä kehitystä Ahvenanmaalla. ”Mielikuvituksen ja yhteistyön avulla voi tehdä melkein mitä vain.”
ahvenanmaa viranomaisyhteistyö virve

Ålcomilla on noin 60 matkapuhelinverkkomastoa eri puolilla Ahvenanmaan maakunnan saaristoa. Muutamilla tukiasemilla Maarianhaminassa testataan myös 5G:tä. Suunnitelmana on hitaasti mutta varmasti luopua vanhimmista järjestelmistä ja tehdä tilaa 5G-kehitykselle.

Elisan alihankkijana Ålcom tuottaa jatkossa Ahvenanmaalla verkon laajakaistaisille Virve-palveluille samaan tapaan kuin Elisa Manner-Suomessa. Vaikka verkko vaihtuu, palvelut pysyvät samoina ja toimintavarmuus on taattu. Virve 2.0 -radioverkkopalvelut (4G/5G) tuottaa Erillisverkoille julkisen kilpailutuksen vuonna 2020 voittanut Elisa koko Suomen alueella, mukaan lukien Ahvenanmaa.

”Käyttäjä voi siis liikkua saumattomasti mantereen ja Ahvenanmaan välillä”, Ålcomin Jonas Sundborg sanoo.

On tärkeää, että Ålcomin 4G-mastot varmistavat Virve-palvelun peiton koko Ahvenanmaan maakunnan alueella – myös ulkosaaristossa. Itse tukiasemilla ei tarvitse tehdä toimenpiteitä, vaan kaikki työ tapahtuu tietokoneella. Uusi Virve etenee Ahvenanmaalla vaiheittain: liikkeelle lähdetään datapalveluista.

”Ensimmäinen testipuhelu on tarkoitus toteuttaa vielä syksyn aikana.”

Ålcomin 4G-matkapuhelinverkkomasto pilvistä taivasta vasten.
On tärkeää, että Ålcomin 4G-mastot varmistavat Virve-palvelun peiton koko Ahvenanmaan maakunnan alueella – myös ulkosaaristossa.

Videon avulla selkeämpi tilannekuva

Jonas Sundborg uskoo koko Ahvenanmaan hyötyvän suuresti siitä, että Virven kehitystyön myötä turvallisuustoimijat pystyvät välittämään liikkuvaa kuvaa. Sundborgin mielestä ratkaisu, jossa tulevaisuuden Virve älykkäine toimintoineen käyttää kaupallista tukiasemaverkkoa, on erittäin tehokas.

”Virven uusi tekniikka auttaa, parantaa ja helpottaa viranomaisyhteistyötä. On suuri parannus, että pelastuslaitos saa videon avulla esimerkiksi onnettomuustilanteista paremman yleiskuvan. Se auttaa panostamaan tilanteisiin oikealla tavalla.”

Paikallinen mobiilioperaattori parantaa palvelua ja vähentää katkoksia.

Sundborgin mielestä Virven merkitystä mantereen suurissa kaupungeissa ei voi täysin verrata Ahvenanmaan tilanteeseen.

”Ahvenanmaa on erikoistapaus, sillä avuntarve voi olla kaukana saaristossa. Tällöin paikalle kutsutaan myös merivartiosto tai Meripelastusseura. Kun palvelun tarjoaa paikallinen mobiilioperaattori, mahdollisia häiriöitäkin pystytään korjaamaan nopeasti. Tämä parantaa palvelua ja vähentää katkoksia.”

”Mukana kehityksen kärjessä”

Viestintäpalveluita säätelevät Ahvenanmaalla samat lait kuin Manner-Suomessa. Jonas Sundborg painottaa, että turvallinen ja toimintavarma tiedonjakaminen viranomaisten kesken on kaiken kehitystyön ytimessä – vastuullisuutta unohtamatta. Ålcomille on tärkeää olla mukana tekniikan kehityksen kärjessä – ja osaltaan sen mahdollistaa uusi Virve.

5G on edistysaskel, koska se kuluttaa ja tuhlaa aiempia verkkoja vähemmän energiaa.

”Haluamme tarjota hyviä tuotteita ja arvostamme sekä ympäristöystävällisyyttä että paikallisuutta. Ilmastoraporttien perusteella on selvää, että kaikkien täytyy kantaa kortensa kekoon. Esimerkiksi 5G on edistysaskel, koska se kuluttaa ja tuhlaa aiempia verkkoja vähemmän energiaa”, Sundborg sanoo.

Hän uskoo, että uusien Virve-palvelujen kaltaisia innovatiivisia ja tehokkaita viestintämenetelmiä voidaan tulevaisuudessa kehittää vaikka kuinka pitkälle – myös Ahvenanmaalla.

”Kun on mielikuvitusta ja yhteistyötä, voi tehdä melkein mitä tahansa, vaikka resurssit ovat rajalliset.”

Ålcom

  • Ålcom eli Ålands Telekommunikation tarjoaa Ahvenanmaalla matkapuhelin- ja laajakaistapalveluja sekä digitaalisen television palveluja. Yhtiön omistavat yhdessä Ålands Telefon ja Mariehamns Telefon.
  • Tulevaisuudessa Ålcom toimii Ahvenanmaalla paikallisena viranomaisviestintään liittyvän palvelun tarjoajana laajakaistaiselle Virvelle. Manner-Suomessa palvelun tuottaa Elisa.

Lue myös:

Ahvenanmaa tiivistää viranomaisyhteistyötä – uusi poliisitalo ja Virve avainroolissa

Luetko mieluummin ruotsiksi:

Jonas Sundborg från Ålcom: Bredbandiga Virve hjälper, förbättrar och underlättar myndighetssamarbetet på Åland