alkuun

Virve-viestit löytävät luotettavasti perille suunnistuksen Jukolan viestissä

Vakaa ja häiriötön tiedonkulku on ensiarvoisen tärkeää, kun 30 000 ihmistä kokoontuu pieneen taajamaan ja yhteen Suomen suurimmista urheilutapahtumista. Viranomaisverkko Virve on takaamassa suunnistuksen Jukolan viestin osallistujille, yleisölle ja talkooväellekin onnistunutta ja turvallista tapahtumaa.
Jukolanviesti viranomaisyhteistyö virve

Järjestyksessään 73. suunnistuksen Jukolan viesti juostaan ensi viikonloppuna Mynämäessä Varsinais-Suomessa.

Tämän vuoden Jukolan viesti on nimetty Lukkari-Jukolaksi. Sen neliosuuksinen naisten Venlojen viesti juostaan lauantaipäivänä ja miesten Jukolan viesti, jossa on seitsemän osuutta, lauantai-illasta sunnuntaiaamuun.

”Paikalle odotetaan 30 000:ta ihmistä. Pelkästään suunnistajia on ilmoittautunut mukaan hivenen alle 17 000, joukkueita saapuu 16:sta eri Euroopan maasta. Kilpailijoiden lisäksi alueella liikkuu yleisöä, noin 1 500 talkoolaista ja palveluntarjoajia”, kilpailujohtaja Petri Paukkunen kertoo.

Petri Paukkunen suunnistuskilpailussa metsässä.
”Virve-puhelimet ovat tärkeitä myös metsässä ensiapupaikoilla ja kiertävien rastivahtien käytössä”, Lukkari-Jukolan kilpailujohtaja Petri Paukkunen kertoo.

Virve on ollut turvaamassa Jukolan viestin sujuvuutta 2000-luvun puolestavälistä asti. Suomalaisissa yleisötapahtumissa Virveä on käytetty jo toistakymmentä vuotta. Kun kyseessä on ensisijaisesti viranomaistoimintaan tarkoitettu viestintäväline, käyttö tapahtumissa on luvanvaraista ja vaatii viranomaisen puollon sekä perusteet.

”Virven käyttäminen näissä tapahtumissa on tärkeä osa turvallisuuden ekosysteemiä. Tästä maamme tunnetaan kansainvälisestikin. Suomi onkin yksi harvoista maista, jossa viranomaiset toimivat yhdessä ja samassa verkossa”, Erillisverkkojen asiakkuuspäällikkö Jukka Pasanen kertoo.

Virve toimii poikkeuksellisessa ruuhkassa

Suurin yleisömäärä pakkautuu Jukolan viesteissä yleensä lähtöihin eli lauantain aamupäivään ja illansuuhun. Tämä tarkoittaa viikonloppuna poikkeuksellista ruuhkaa noin 8 000 asukkaan Mynämäen taajamassa ja sen läheisyydessä – ja myös matkapuhelinverkoissa. Kun ihmismassoja on paljon liikkeellä, turvaudutaan viranomaisverkkoon ja Virve-puhelimiin.

”Virve on meille erittäin tärkeä esimerkiksi liikenteenohjauksen kannalta. Luotettavassa ja häiriöttömässä viranomaisverkossa viesti menee perille heti kaikille asianosaisille ja tarvittaessa myös viranomaisille”, Paukkunen sanoo.

Virve on tarpeen erityisesti liikenteen alkaessa ruuhkautua lauantaiaamupäivällä, kun Venlojen viestin lähtö lähestyy.

”Ilman Virveä liikenteenohjauksen olisi mahdotonta pitää yllä tilannekuvaa valtavasta liikennemäärästä ja hallita sitä. Virven avulla viestitään, mistä ja miten sumaa lähdetään purkamaan. Häiriötön ja reaaliaikainen viestintä on ehdottoman tärkeää myös silloin, jos loukkaantunut kilpailija joudutaan noutamaan maastosta”, Paukkunen summaa.

Lamppupäiset suunnistajat leimaavat rasteja yösuunnistuksessa.
Osassa miesten Jukolan viestin osuuksista rasteilla ollaan myös kesäyön pimeinä tunteina.

Järjestäjillä käytössään omat Virve-puheryhmät

Lukkari-Jukolalla on käytössään omat Virve-puheryhmät, joita järjestäjät ja turvallisuudesta vastaavat voivat käyttää sekä omaan keskinäiseen viestintäänsä että viranomaisten kanssa viestimiseen.

”Talkootyöläisten avainhenkilöillä, kuten kilpailutoiminnan, sähköverkon ja tietoliikenneverkkojen päivystyksen, järjestyksenvalvonnan, pelastuksen ja liikenteenohjauksen ryhmäjohtajilla on käytössään 30 Virve-puhelinta. Ne ovat tärkeitä myös metsässä ensiapupaikoilla ja kiertävien rastivahtien käytössä”, Paukkunen kertoo.

Tapahtuman puheryhmät ovat erityisen hyödyllisiä, kun samalla seudulla on käynnissä monta tapahtumaa yhtä aikaa.

Alueellinen puheryhmä palvelee paikallisesti

Yleisötapahtumissa käytetään yleensä useampitasoisia Virve-puheryhmiä. Yhteistoimintaryhmissä viestitään viranomaisten kanssa. Tapahtumajärjestäjän omissa puheryhmissä kommunikoivat keskenään tapahtumaorganisaatioon kuuluvat. Lisäksi käytössä voi olla alueellinen tapahtuma-puheryhmä, joka on avoin kaikille Virve-käyttäjille. Siinä voivat viestiä myös tapahtumajärjestäjän yhteistyökumppanit, kuten tapahtuman turvallisuudesta vastaava yritys.

”Alueellisissa tapahtumapuheryhmissä tapahtuman järjestäjät voivat kommunikoida paikallisten viranomaistahojen, kuten alueellisen ensihoidon kanssa. Tapahtuman puheryhmät ovat erityisen hyödyllisiä, kun samalla seudulla on käynnissä monta tapahtumaa yhtä aikaa. Tämä keventää kuormitusta yhteistyöpuheryhmissä, joissa pyörii muu päivittäinen viranomaisviestiliikenne”, Pasanen kuvailee.

Jukolan viesti

  • Suomen suurimman suunnistustapahtuman järjestysvastuu on aina paikallisilla suunnistusseuroilla, tänä vuonna kisaa isännöivät Mynämäen Suunnistajat -52 ja Liedon Parma.
  • Tapahtuma järjestetään pääasiassa talkoovoimin.
  • Mukana ovat sekä maailman huiput että sunnuntaisuunnistajat, joista monille kilpailua tärkeämpää ovat yhteisöllisyys, metsässä liikkuminen ja samanhenkisten tapaaminen.

Lue lisää:

Varmuutta suurtapahtumien kokonaisturvallisuuteen: ”Virve yhdistää viranomaiset ja järjestäjät”

Lapin MM-rallille turvaa myös Virve-osaajilta

Tarvitsetko Virve-verkon käyttöluvan – hae näin