alkuun

Lapin MM-rallille turvaa myös Virve-osaajilta

Virve-radioverkolla ja sen päätelaitteilla on tärkeä rooli viikonloppuna ajettavan Lapin MM-Rallin toteutuksessa. Arctic Rally Finland ajetaan koronakuplassa, paikalle ei päästetä yleisöä ja turvallisuusmääräykset ovat tiukkoja. Liikuteltavalla tukiasemalla saadaan viranomaisverkolle lisää kuuluvuutta syrjäisten pikataipaleiden varteen.
arctic rally finland virve-tukiasema Virve-verkko

Rovaniemellä ja Kemijärvellä viikonloppuna 26.-28.2.21 ajettavaan ralliin osallistuu noin 60 kilpailijaa ja 800 hengen huoltojoukot. Lisäksi paikalle odotetaan kansainvälistä mediaa. Rallin toteutuksessa on normaaliakin tarkemmat turvatoimet.

Erillisverkkojen Virve-tuotannon päällikkö Harri Hildén matkasi torstaina ralliyhteyksien rakentajakonkari Jari Wilenin ja Keski-Suomen pelastuslaitoksella viestipäällikkönä toimivan Janne Hartikaisen kanssa Jyväskylästä Rovaniemelle. Perillä joukkoon liittyi vielä Jari Vanhatapio, kokenut rallien viestiyhteyksien turvaaja hänkin.

Johtokeskuksen väki toimii omassa kuplassaan

Kaikilla Virve-miehillä oli kotoa lähtiessä taskussaan tuoreet koronatestitulokset. Perillä odotti ensimmäisenä Virven käyttöpaikkojen kasaukset ja puheryhmien rakentaminen johtokeskuksessa. Siirrettävän tukiaseman ja varavoimakoneen kuskaaminen pikataipaleen tuntumaan oli vuorossa perjantaina.

Rallitapahtuman johtokeskuksessa maskipäiset henkilöt tietokoneiden ääressä.
Jari Wilenille Arctic Rally Finland oli jo 20. kerta, kun hän toimi wrc-rallin pelastusjohtajana. Johtokeskuksessa tehdään tiivistä päivää koronakuplassa.

Ison tukiaseman kanssa sompailu lumisilla teillä ja varavoimakoneen kanssa peruuttelu kinoksissa vaatii kokemusta. Tehtävää hiukan helpottaa se, että osa pikataipaleista ajetaan kahdesti ja vaunujen siirtelyä eri päivinä ei jouduta tekemään moneen kertaan.

Ralli-Virve vaatii käyttöluvan

”Ralliorganisaatio on anonut itselleen viranomaisverkon määräaikaisen käyttöluvan, jota pelastusviranomaiset ovat puoltaneet. Viranomaisten käytössä olevien Virve-puhelimien lisäksi järjestäjät ovat vuokranneet käyttöönsä suuren määrän puhelimia varmistamaan yhteydenpitoa ja turvallisuutta”, kertoo Harri Hilden.

Tiet rallireittien lähellä luonnollisesti suljetaan. Maastossa valvovat poliisien ja Metsähallituksen erätarkastajien moottorikelkkapartiot. Koska yleisöllä ei ole koronan vuoksi pääsyä tapahtumaan, on poliiseilla ja järjestyksenvalvojilla normaalia rallia enemmän valvottavaa tältäkin osin.

Hymyilevä nainen nostaa peukkua, edessä pöydällä on useita Virve-puhelimia
Viranomaisten käytössä olevien puhelimien lisäksi rallitapahtumassa tarvittiin iso määrä vuokrattuja Virve-puhelimia.

Korona tuo lisämausteensa tapahtumaan myös siinä, että ajajien, huoltojoukkojen ja toimitsijoiden kulkualueet, majoitukset ja ruokailut on rajattu tietyille alueille. Koronatestejä arvellaan tehtävän viikonlopun aikana vähintään 1500 kappaletta.

Rallin ystäviä palvelee viikonloppuna maankuulu jyväskyläinen Yleisradion Ralliradio. Myös televisio ja verkkosivut seuraavat tapahtumaa tiiviisti.