alkuun

Varmuutta suurtapahtumien kokonaisturvallisuuteen: ”Virve yhdistää viranomaiset ja järjestäjät”

”Suurissa yleisötapahtumissa, kuten Jyväskylän MM-ralleissa, nopea viestintä on erittäin tärkeää kokonaisturvallisuuden kannalta. Viranomaisverkko Virven ylläpitäjänä ja palvelun kehittäjänä haluamme mahdollistaa viranomaisten ja tapahtumajärjestäjien tehokkaan yhteistyön”, kertoo Virve-palvelutuotannon päällikkö Harri Hildén.
viranomaisverkko virve 2 Virve-lupa

Artikkeli on julkaistu 1.10.2021 ja ajantasaistettu 4.8.2022

Valtava ihmismassa, haastava maasto ja jopa 200 kilometrin tuntinopeudella kiitävät ralliautot. Jyväskylän MM-rallin osakilpailu kerää suomalaismenestyksen vuoksi tänä vuonna erityistä huomiota. Virve turvaa perinteisesti tapahtuman kokonaisturvallisuutta, ja rallireiteillä testataan myös tulevien Virve 2 -liittymien toimintaa.

Viranomaisverkko Virve on turvannut Jyväskylän suuria MM-ralleja jo toistakymmentä vuotta. Erillisverkkojen Virve-palvelutuotannon päällikkö Harri Hildén on ollut mukana tässä toiminnassa koko ajan.

Vuoden 2022 osakilpailuun oman lisämausteensa antaa tulevan Virve 2 -viestintäpalvelun testaaminen. ”Teemme tapahtumassa laajasti testejä, kuinka uudet laajakaistaiset liittymät ja viranomaisten etuoikeustoiminnallisuudet toimivat isossa yleisötapahtumassa. Tapahtumakeskuksen ja eri puolilla ajettavien pikataipaleiden isot väkimäärät ja verkon poikkeuksellinen kuormitus antavat tähän tärkeän mahdollisuuden”, Hildén mainitsee.

”Varmistamme koko tapahtuman ajan, että Virve-verkko pysyy vakaana. Seuraamme tiiviisti verkon toimintaa ja käyttöä ja olemme valmiudessa heti, jos ongelmia syntyy. Mutta meillä on käytössä myös siirrettävä tukiasema kuuluvuuden parantamiseksi erikoiskokeiden varrella ja ongelmien varalta”, Hildén kertoo.

Virveä käytetään rallin sisäiseen turvallisuus- sekä viranomaisviestintään yhteisten puheryhmien kautta. Esimerkiksi jokaisella erikoiskokeella on oma puheryhmänsä.

”Rallien koko turvallisuusviestintä on hyvin suunnitelmallista ja tehokasta. Käytössä on yli sadan Virve-puhelimen lisäksi rallin johtokeskuksessa kiinteät työasemat, joilla voidaan kommunikoida joustavasti eri puheryhmiin. Lisäksi käytössä ovat normaalit mobiililiittymät ei-kriittiseen ja laajakaistaiseen viestintään ja erikoiskokeilla VHF-puhelimet sisäiseen viestintään.”

Rallin MM-sarjan osakilpailu 2022 ajetaan Jyväskylän seudulla 4.-7. elokuuta. Tapahtuma on kerännyt rallikansaa yli 70 vuoden ajan. Reittien varrelle on kerääntynyt yhteensä jopa 270 000 katsojaa eri päivinä.

Virve yhdistää tapahtumajärjestäjät ja viranomaiset

Suomessa järjestetään vuosittain useita erilaisia suurtapahtumia, joiden turvallisuusviestinnässä hyödynnetään Virveä. Tapahtumajärjestäjät voivat anoa viranomaisilta kuten poliisilta tai pelastuslaitokselta puoltoa verkon tilapäiseen käyttöön.

”Puollon saatuaan järjestäjä vuokraa tarvitsemansa määrän Virve-puhelimia käyttöönsä ja asentaa niihin tarvittavat puheryhmät, joihin myös viranomaiset pääsevät mukaan. Näin tilaisuuden järjestäjä ja viranomaiset pystyvät yhdessä reagoimaan yllättäviinkin tilanteisiin nopeasti”, Hildén kertoo.

Jyväskylän MM-rallin järjestäjä on vuokrannut tapahtuman käyttöön yli sata Virve-puhelinta.

Rallikansalta kiitosta Rovaniemellä

Viranomaisverkko Virveä hyödynnettiin aktiivisesti myös Rovaniemellä 26.–28. helmikuuta 2021 ajetun WRC Arctic Rally Finlandin järjestelyissä. Harri Hildén iloitsee siitä, että Kansainvälisen autoliitto FIA:n johto antoi Rovaniemen osakilpailun viestinnästä erittäin kiittävän palautteen.

”FIA:n turvallisuusdelegaation ranskalainen puheenjohtaja Michèle Mouton oli aktiivinen Virve-käyttäjä Rovaniemen rallissa. Hän nosti erinomaisesti toimineen Virven yhdeksi kilpailun kolmesta positiivisimmasta asiasta. Entinen huippukuljettaja ajoi itse kaikki erikoiskokeet läpi ennakkoon ja kommunikoi koko ajan Virven avulla kilpailun johto- ja viestikeskuksen kanssa”, Hildén kertoo.

Virve-palvelutuotannon päällikkö Harri Hildén on ollut mukana turvaamassa Jyväskylän rallien viestiliikennettä jo noin 20 vuoden ajan.

Lue myös

RALLILEGENDA MICHÈLE MOUTON: VIRVE ON KÄTEVÄ, NOPEA JA LUOTETTAVA

TARVITSETKO VIRVE-VERKON KÄYTTÖLUVAN – HAE NÄIN

LAPIN MM-RALLILLE TURVAA MYÖS VIRVE-OSAAJILTA