Varmuutta suurtapahtumien kokonaisturvallisuuteen: ”Virve yhdistää viranomaiset ja järjestäjät”

”Suurissa yleisötapahtumissa, kuten Jyväskylän MM-ralleissa, nopea viestintä on erittäin tärkeää kokonaisturvallisuuden kannalta. Viranomaisverkko Virven ylläpitäjänä haluamme osaltamme mahdollistaa viranomaisten ja tapahtumajärjestäjien tehokkaan yhteistyön”, kertoo Virve-palvelutuotannon päällikkö Harri Hildén.
viranomaisverkko Virve-lupa virve-tukiasema

Valtava ihmismassa, haastava maasto ja jopa 200 kilometrin tuntinopeudella kiitävät ralliautot. Jyväskylän MM-rallin osakilpailut viettävät tänä vuonna 70-vuotisjuhlaa. Paikalle on tullut viime vuosina yhteensä jopa 270 000 katsojaa eri päivinä, ja tapahtuman kokonaisturvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Viranomaisverkko Virve on turvannut Jyväskylän suuria MM-ralleja jo toistakymmentä vuotta. Erillisverkkojen Virve-palvelutuotannon päällikkö Harri Hildén on ollut mukana tässä toiminnassa koko ajan.

”Varmistamme koko tapahtuman ajan, että Virve-verkko pysyy vakaana. Seuraamme tiiviisti verkon toimintaa ja käyttöä ja olemme valmiudessa heti, jos ongelmia syntyy. Mutta meillä on käytössä myös siirrettävä tukiasema kuuluvuuden parantamiseksi erikoiskokeiden varrella ja ongelmien varalta”, Hildén kertoo.

Virveä käytetään rallin sisäiseen turvallisuus- sekä viranomaisviestintään yhteisten puheryhmien kautta. Esimerkiksi jokaisella erikoiskokeella on oma puheryhmänsä.

”Rallien koko turvallisuusviestintä on hyvin suunnitelmallista ja tehokasta. Käytössä on yli sadan Virve-puhelimen lisäksi rallin johtokeskuksessa kiinteät työasemat, joilla voidaan kommunikoida joustavasti eri puheryhmiin. Lisäksi käytössä ovat normaalit mobiililiittymät ei-kriittiseen ja laajakaistaiseen viestintään ja erikoiskokeilla VHF-puhelimet sisäiseen viestintään.”

Rallin MM-sarjan osakilpailu ajetaan Jyväskylässä 1.–3. lokakuuta. Tapahtuma on kerännyt rallikansan perinteisesti kesällä, mutta nyt korona siirsi kilpailun syksyyn. Vuonna 2022 rallin on tarkoitus palata tutulle paikalleen heinä–elokuun vaihteeseen.

Virve yhdistää tapahtumajärjestäjät ja viranomaiset

Suomessa järjestetään vuosittain erilaisia suurtapahtumia, joiden turvallisuusviestinnässä hyödynnetään Virveä. Tapahtumajärjestäjät voivat anoa viranomaisilta kuten poliisilta tai pelastuslaitokselta puoltoa verkon tilapäiseen käyttöön.

”Puollon saatuaan järjestäjä vuokraa tarvitsemansa määrän Virve-puhelimia käyttöönsä ja asentaa niihin tarvittavat puheryhmät, joihin myös viranomaiset pääsevät mukaan. Näin tilaisuuden järjestäjä ja viranomaiset pystyvät yhdessä reagoimaan yllättäviinkin tilanteisiin nopeasti”, Hildén kertoo.

Jyväskylän MM-rallin järjestäjä on vuokrannut tapahtuman käyttöön yli sata Virve-puhelinta.

Rallikansalta kiitosta Rovaniemellä

Viranomaisverkko Virveä hyödynnettiin aktiivisesti myös Rovaniemellä 26.–28. helmikuuta 2021 ajetun WRC Arctic Rally Finlandin järjestelyissä. Harri Hildén iloitsee siitä, että Kansainvälisen autoliitto FIA:n johto antoi Rovaniemen osakilpailun viestinnästä erittäin kiittävän palautteen.

”FIA:n turvallisuusdelegaation ranskalainen puheenjohtaja Michèle Mouton oli aktiivinen Virve-käyttäjä Rovaniemen rallissa. Hän nosti erinomaisesti toimineen Virven yhdeksi kilpailun kolmesta positiivisimmasta asiasta. Entinen huippukuljettaja ajoi itse kaikki erikoiskokeet läpi ennakkoon ja kommunikoi koko ajan Virven avulla kilpailun johto- ja viestikeskuksen kanssa”, Hildén kertoo.

Virve-palvelutuotannon päällikkö Harri Hildén on ollut mukana turvaamassa Jyväskylän rallien viestiliikennettä jo noin 20 vuoden ajan.

Lue myös

TARVITSETKO VIRVE-VERKON KÄYTTÖLUVAN – HAE NÄIN

LAPIN MM-RALLILLE TURVAA MYÖS VIRVE-OSAAJILTA

ERVEN HARRI HILDÉN: SEURAAMME TILANNEKUVAA 24/7