alkuun

Puolustusvoimien Jarkko Karsikas: Virve 2.0 mullistaa viranomaisyhteistyön – nämä 3 asiaa pitää huomioida

Miten Virve 2.0 lujittaa ja syventää viranomaisyhteistyötä? Puolustusvoimien tuore digitalisaatiojohtaja, everstiluutnantti Jarkko Karsikas nostaa esiin kolme merkittävää asiaa, jotka muutoksessa on hyvä huomioida läpi viranomaiskentän.
puolustusvoimat viranomaisyhteistyö Virve 2.0

Viranomaisverkko Virven kehitystyö laajakaistaiseksi palveluksi on parhaillaan käynnissä. Puolustusvoimissa Virve 2.0 nähdään monipuolisena mahdollisuutena, joka laajentaa ja syventää viranomaisyhteistyötä.

”Tällä hetkellä Virve on Puolustusvoimissa käytössä esimerkiksi joukkojen johtamisvälineenä, sotapoliisitoiminnassa ja poliisiviranomaisten avustamisessa. Nyky-Virve toimii hyvin, mutta Virve 2.0 vie viranomaisyhteistyön aivan uudelle tasolle. Ennen kuin tätä uutta palvelua ja teknologiaa pystytään täysillä hyödyntämään, on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota erityisesti toimintamalleihin”, Puolustusvoimien digitalisaatiojohtaja, everstiluutnantti Jarkko Karsikas sanoo.

Jarkko Karsikas

Karsikas nostaa kolme tärkeää asiaa, jotka vaativat viranomaiskentän huomion ennen Virve 2.0:n käyttöönottamista.

1. Tarvitsemme yhteiset käsitteet ja toimintamallit – luottamus syvenee

”Kybertoimintaympäristössä tietoturvariskien ulottuvuus on hyvin laaja. Uhkia vastaan on siis taisteltava myös viranomaisrintamassa monella tasolla – yhdessä. Tämä vaatii viranomaisten välistä ehdotonta luottamusta, joka on myös Virve 2.0:n ydin ja perusedellytys. Meillä on oltava yhteiset pelisäännöt: jokaisen on pystyttävä luottamaan operoijiin ja toisiin viranomaisiin.

Luottamukseen liittyy myös tiedon salaaminen. Tällä hetkellä jokainen viranomainen määrittelee ja luokittelee oman tietonsa salattavuuden. Virve 2.0:ssa meidän on pystyttävä jakamaan tietoa yli viranomaisrajojen. Kaikille on oltava selvää, millaista tietoa voimme jakaa ja miten puhumme asioista. On aivan oleellista, että meillä on yhteiset käsitteet ja toimintamallit.

Viranomaisyhteistyö on Suomessa jo nyt maailman parasta. Yhteistyö toimii kentällä saumattomasti – me todella osaamme tämän. Toimimme tällä hetkellä rinnakkain tehokkaasti, mutta Virve 2.0:n myötä pystymme siirtymään rinnakkain tekemisestä askeleen eteenpäin: teemme yhdessä.”

2. Muutosjohtamisessa on huomioitava sekä ihmiset että teknologia

”Virve 2.0 tuo mukanaan palveluajattelun. Kun nyky-Virven perinteisestä verkosta siirrytään uuteen palvelurakenteeseen, se haastaa viranomaiset ajattelemaan uudella tavalla kommunikaatiosta.

Virve 2.0:n myötä kentälle pystytään puskemaan tehtävän kannalta oleellista tietoa ja materiaalia aivan eri tavalla kuin ennen. Esimerkiksi tarkat karttatiedot voivat olla hyvinkin merkityksellisiä tehtävän kannalta. Palvelumuotoilun avulla Virve 2.0:n mahdollisuudet ovat valtavat. Uusi teknologia vaatii kuitenkin sen, että ohjelmia osataan käyttää ja toimintamallit ovat selkeät.

Virve 2.0 mullistaa viranomaisyhteistyön. Tämä muutos vaatii kaksisuuntaista muutosjohtamista: on huomioitava sekä ihmiset että teknologia. Operatiivinen työskentely kentällä on herkkää, sillä kyseessä on ihmisten henki ja turvallisuus. Haasteemme läpi viranomaiskentän on, että kuinka pidämme tuttuja, hyväksi havaittuja toimintatapoja voimissaan, mutta samalla vahvistamme operatiivista toimintaa uusilla, älykkäämmillä palveluilla.”

Sotilas rynnäkkökivääreineen Puolustusvoimien Uusimaa 17 -pääsotaharjoituksessa Vuosaaren satamassa.
Virve on Puolustusvoimissa käytössä esimerkiksi joukkojen johtamisvälineenä, sotapoliisitoiminnassa ja poliisiviranomaisten avustamisessa.

3. Virve 2.0 on varautumista ennakoimattomiin kriiseihin

”Kukaan ei ollut ennakoinut, mitä tietoa pandemia-aikana pitää jakaa viranomaiselta toiselle kotimaassa saati kansainvälisesti. Koronakriisi pakotti meidät jakamaan esimerkiksi sairaustilastoja täysin uudella tavalla yli viranomaisrajojen. Kun käytössämme on kehittynyt ja turvallinen palvelualusta, voimme reagoida ennalta-arvaamattomaan tilanteeseen huomattavasti joustavammin – yhteistyö viranomaisten ja huoltovarmuuskriittisen toimijoiden välillä helpottuu monella tapaa.

Virve 2.0 auttaa meitä luomaan entistä vahvemman viranomaisyhteisön, jonka yhteiset toimintamallit kestävät ja joustavat – tuli vastaan mitä tahansa. Nyky-Virve on hyvä, mutta Virve 2.0 tuo mukaan joustavuuselementin, joka toimii ennakoimattomien ja moniulotteisten uhkien torjumisessa sekä niistä selviytymisessä.”

Kuka?

Everstiluutnantti Jarkko Karsikas

  • Syntynyt vuonna 1971.
  • Asuu perheensä kanssa Hämeenlinnassa.
  • Nimitettiin 1. maaliskuuta 2021 Puolustusvoimien digitalisaatiojohtajaksi.
  • Toiminut aiemmin muun muassa Puolustusvoimissa Pääesikunnan johtamisjärjestelmäosastolla sektorin johtajana ja Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen operaatiopäällikkönä sekä Maavoimien Viestikoulun johtajana.
  • Osallistuu Erve Foorumi 2021 -virtuaalitapahtuman Virve 2.0 ja entistä parempi viranomaisyhteistyö -paneelikeskusteluun yhdessä HUS:n Tomi Pekkosen ja Erillisverkkojen kehityssuunnittelija Reetta Siltasalmi-Kauton kanssa.