alkuun

Kansainvälisestä testauksesta vauhtia laajakaistaiselle Virve 2:lle

Kriittisen viranomaisviestinnän pohjoismainen ISI-yhteistyö on jo vakiintunutta. Uutta syntyy kehitystyössä: Erillisverkkojen laajakaistainen Virve 2 -päätelaite liittyi onnistuneesti pohjoismaiseen puheryhmään.
broadnet viranomaisviestintä virve2

Laajakaistaisen viranomaisviestinnän kehittämisessä saavutettiin uusi merkkipaalu maaliskuussa.  Erillisverkkojen laajakaistainen Virve 2 -päätelaite liittyi ensimmäistä kertaa Suomen ulkopuolella pohjoismaiseen ISI-puheryhmään (ISI Inter System Interface).

Samassa ISI-puheryhmässä olivat mukana Ruotsin Rakel-verkossa toimineet Suomen Virve-, Norjan Nödnett- ja Ruotsin Rakel-radiopuhelimet. Tämä demonstraatio toteutettiin hyödyntäen ruotsalaisen kaupallisen televerkon roamingpalvelua ja tapahtumapaikkana oli eurooppalaisen viranomaisviestintää kehittävän BroadNet-hankkeen kokous Tukholmassa.

”Olimme erittäin tyytyväisiä kuuluvuuden laatuun sekä siihen, että puheessa oli viivettä varsin vähän Tetra-päätelaitteiden ja Virve 2 -päätelaitteiden välillä. Puhepalvelujen toimivuus laajakaistaisen Virve 2:n ja Tetra-verkkojen välillä jopa hieman yllätti pohjoismaiset sisarorganisaatiomme sekä muut osallistujat lähes 20:stä Euroopan maasta. Myös pohjoismainen verkkovierailu Rakel-verkossa kolmen maan kesken onnistui hyvin”, kertovat Erillisverkkojen kehityspäällikkö Kari Junttila ja teknologiajohtaja Antti Kauppinen.

BroadNet-hanke edistää rajat ylittävää viranomaisviestintää, joka mahdollistaa viranomaisten käyttämien palveluiden ja päätelaitteiden liikkuvuuden Euroopassa yli rajojen. Viranomaisten BroadNet-verkkovierailussa  (PPDR roaming) viranomaisviestinnän etuoikeustoiminnallisuudet  toimivat myös vierailijaverkossa.

Onnistunut testi oli merkittävä virstanpylväs myös BroadNet-hankkeelle ja valoi uskoa tulevaisuuteen. Eurooppalaista laajakaistaratkaisua on valmisteltu useita vuosia. Vuoden 2022 lopulla EU varmisti BroadNetin toteutukselle puiterahoituksen.

Tavoitteena on hankkia ja rakentaa BroadNetin core-verkko, arkkitehtuuri, palvelut ja hallinto sekä pilotointi-, testaus- ja validointiympäristöt. Erillisverkkojen Virve 2 -palvelu on liittymässä yhtenä ensimmäisistä eurooppalaisista laajakaistaisista viranomaisverkoista BroadNetiin.

Kari Junttila

Kari Junttila

Kehityspäällikkö 0400 979 694 kari.junttila@erillisverkot.fi