alkuun

Ylikomisario Jussi Huhtela: ”Virve tiivisti satojen poliisien ja Puolustusvoimien yhteistyötä kentällä”

Uudenmaan eristäminen oli poliisille mittava ja poikkeuksellinen operaatio. ”Virve-verkon häiriötön toiminta ja yhteiset puheryhmät olivat keskeisessä roolissa, että saimme vietyä operaation näin hyvin maaliin”, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario Jussi Huhtela sanoo.
kansalaisturvallisuus poliisi turvallisuustoimijoiden yhteistyö

Koronapandemia on muuttanut poliisille tulevien hälytysten luonnetta: jos aiemmin valtaosa hälytyksistä liittyi päihteisiin ja ravintolanujakoihin, kevään aikana on ollut tavallista enemmän kotihälytyksiä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario Jussi Huhtela on huolissaan tehtävien keskittymisestä yksityisasuntoihin.

”Saamme varmasti tarkempia tilastoja jälkeenpäin, mutta eristäytyminen ja ihmisten pahoinvointi kodeissa on näkynyt perhe- ja lähisuhdeväkivallan lisääntymisenä. Osa kotihälytyksistä on toki sellaisia, että joku pitää bileitä ja soittelee stereoita pitkin yötä.”

Huhtela kertoo, että Itä-Uudellamaalla poliisi käy ison osan arjen viranomaisverkko Virven viestinnästä pelastus- ja lastensuojeluviranomaisten, sosiaali- ja kriisipäivystyksen sekä ensihoidon väen kanssa. Ensihoidon yksikkö saattaa tarvita poliisin turvaa uhkaavassa tilanteessa tai pelastuslaitos virka-apua tulipalossa.

Poliisin yhteistyö on ollut tiivistä myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla Tullin ja Rajavartiolaitoksen sekä Finavian kesken.

Ylikomisario Jussi Huhtela.
Ylikomisario Jussi Huhtela työskenteli ennen Itä-Uudenmaan poliisilaitosta neljä vuotta Helsingin poliisin johtokeskuksen johtajana. ”Etenkin siellä tuli tehtyä yhteistyötä Erillisverkkojen kanssa. On hienoa, kuinka ketterästi he ratkovat ongelmia, kuuntelevat ja tukevat viranomaisten toimintaa”, hän kiittelee.

Operaatio Puomi sulki Uudenmaan

Yksi korona-ajan vaativimmista viranomaisyhteistöistä nähtiin maaliskuussa, kun hallitus päätti Uudenmaan eristämisestä viruksen leviämisen estämiseksi.

”Fiilis oli, että nyt tuli pitkä päivä”, Jussi Huhtela muistelee pohtineensa, kun hän kuuli hallituksen valmistelevan päätöstä.

Poliisi sai tiedon suunnitelmista tiistaina 24. maaliskuuta, tarkalleen ottaen kello kahdelta iltapäivällä – ja tiesulut olivat käytössä, kun vuorokausi vaihtui lauantaiksi. Poliisin ja Puolustusvoimien yhteinen, Puomiksi nimetty operaatio oli alkanut.

Olivathan ne pitkiä tunteja ja päiviä, mutta selvisimme tilanteesta yllättävän hyvin.

Tieto maakuntarajojen sulkemisesta toi Huhtelalle ympäripyöreitä päiviä, sillä hän johti kollegansa kanssa operaation käytännön toteuttamista Itä-Uudellamaalla. Lyhyen ensihämmästyksen jälkeen operaation organisointi alkoi saman tien.

”Pari kokenutta liikennepuolen ylikonstaapeliamme lähti kartoittamaan tilannetta: he ajoivat koko Uudenmaan läpi, tulivat illalla takaisin ja sanoivat, että kyllä siinä kuusi tuntia meni, mutta nyt sulkupaikat ovat selvillä. Sitten aloimme piirtää ja suunnitella – välillä kävimme nukkumassa – ja jatkoimme seuraavana päivänä tarkemmalla resurssoinnilla.”

Huhtela kertoo, että poikkeusaikana käyttöön otettu valmiuslaki mahdollistaa esimerkiksi ylitöiden suunnittelun työlistoihin, ja tätä mahdollisuutta myös käytettiin. Hän kiittelee rajalla autoja ja junia tarkastaneita poliiseja hyvästä asenteesta ja venymisestä. Johdolle oli tärkeää huolehtia väkensä työturvallisuudesta ja jaksamisesta, sillä suluilla olleiden poliisien työpäivät saattoivat olla viisitoistatuntisiakin.

”Olivathan ne pitkiä tunteja ja päiviä, mutta selvisimme tilanteesta yllättävän hyvin, emmekä joutuneet vetämään resursseja liian kireälle. Kiitosta pitää antaa myös Puolustusvoimille, joka toi varusmiehiä avuksemme ja huolsi meitä.”

Virve keskeisessä roolissa

Operaatio Puomi oli mittava ja poikkeuksellinen: poliisi valvoi maakunnan rajaa yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa 30 tarkistuspisteellä. Keskeisessä roolissa operaatiossa oli viranomaisverkko Virve, jonka avulla viranomaiset pystyivät viestimään keskenään nopeasti, saumattomasti ja luotettavasti.

”Virvessä on hyvää, että siinä on valtavasti erilaisia puheryhmiä. Pystyimme valitsemaan ryhmiä, joilla satojenkin poliisien erityisoperaatio saatiin toimimaan niin, ettei viestiliikenne mennyt minkään muun operatiivisen hälytysviestiliikenteen päälle”, Jussi Huhtela kiittelee.

Uudenmaan eristämisoperaatiota johti Helsingin poliisikomentaja ja poliisilaitos, ja mukana olivat myös Itä-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, Hämeen, Lounais-Suomen ja Kaakkois-Suomen poliisilaitokset. Huhtela kertoo, että Virve-laitteet ja verkko toimivat moitteetta ja videoneuvotteluyhteydet osoittivat toimivuutensa.

Virven lisäksi poliisilla on Turvallisuusverkossa sisäinen palvelu, jonka chat-toiminto on päivittäisessä käytössä. Poliisi voi käydä Tuvessa myös korkean turvallisuuden videoneuvotteluja. Huhtelan mukaan ennen koronapandemiaa päällystön turvakokoukset järjestettiin pääsääntöisesti kasvokkain poliisilaitoksilla.

”Uusimaa oli kiinni yli kolme viikkoa, ja me pidimme operaation johdossa turvakokouksen parikin kertaa päivässä. Tilannetietoisuuden ylläpitoa helpotti, että pystyimme tekemään päätöksiä videoyhteydellä.”

”Aidosti samalla pelikentällä”

Onnistunut operaatio vahvisti Jussi Huhtelan kokemusta siitä, että viranomaisviestinnän laatu ja yhteistyö ovat Suomessa maailman huippua: Virve-palvelussa on käytössä 44 000 liittymää poliisista sosiaali- ja terveysviranomaisiin ja Puolustusvoimiin.

”Aloitin työurani Helsingin Itäkeskuksen poliisilaitoksella vuonna 1997, ja muistan, kuinka Virve oli tullessaan mullistava uudistus. Saimme käyttöömme puheryhmät ja pystyimme ottamaan yhteyttä vaikka Ivaloon ja kyselemään kuulumisia. Nykyinen Tetra-Virve on ollut luotettava kumppani, ja odotan jo laajakaistaista Virve 2.0:aa, joka mahdollistaa liikkuvan kuvan välittämisen verkossa.”

Puomi-operaatio osoitti, kuinka hyvät toimintamallit olemme vuosien aikana luoneet eri viranomaisten kanssa.

Jussi Huhtela sanoo, että vaikka viranomaisilla on olemassa vahvat valmiussuunnitelmat – ja poliisilla vieläpä omat suunnitelmansa erittäin vaativiin tilanteisiin – ei kukaan voinut kuvitella ennakkoon Uudenmaan sulkemisen kaltaista tilannetta.

”Puomi-operaatio osoitti, kuinka hyvät toimintamallit olemme vuosien aikana luoneet eri viranomaisten kanssa. On hienoa – ja ainutlaatuista maailmassakin – miten ketterästi näinkin poikkeukselliset operaatiot pystymme Suomessa toteuttamaan. Virven ja yhteisten puheryhmien käyttö on lisännyt keskinäistä ymmärrystä ja opettanut toisten viranomaisten toiminnasta. Teemme töitä aidosti samalla pelikentällä.”

Poliisin eristysnauhaa.
Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueeseen kuuluu 15 kuntaa.

Poliisi on pysynyt terveenä

Poikkeusolot ovat näkyneet Jussi Huhtelan arjessa lisääntyneenä etätyönä. Hän toimii Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella valvonta- ja hälytystoimintasektorin johtajana ja vastaa muun muassa poliisipartioiden toiminnasta alueella. Sektorin vahvuus on lähes 300 poliisia.

”Toimimme 15 kunnan alueella Uudenmaan itä- ja keskiosissa, ja itse poliisilaitos sijaitsee Vantaan Tikkurilassa. Työni hoituvat pääosin tietokoneen ääreltä, mutta käyn toki välillä kentälläkin – viimeksi Uudenmaan rajojen sulkemisen aikana, kun halusin nähdä, miten työ sujuu ja kuinka porukat jaksavat.”

Huhtela toteaa tyytyväisenä henkilöstön pysyneen terveenä, ja virukselle altistumista koitetaan edelleen estää monin tavoin. Kun uusi kenttävuoro tulee töihin, he eivät kohtaa töistä lähtevää vuoroa. Kenttäjohtaja pitää työvuorokierrossa samat partiokoostumukset.

Poliiseilla on saatavilla käsidesiä ja suojavälineitä, ja he saavat lisätietoa, mikäli tehtävään liittyy tartuntariski. Johto työskentelee ”kahdessa kuplassa”, eli työvuorot ovat vuoroviikoin poliisilaitoksella ja etänä kodeissaan.

Lue myös:

Pohjoismainen viranomaisyhteistyö lisää potilasturvallisuutta

Poikkeustilanteita varten on harjoiteltu etukäteen