alkuun

Komisario Patrik Karlsson: Virven avulla suomalainen viranomaisyhteistyö on maailman huippua

Poliisin johtokeskukset tavoittavat tarvittaessa heti kaikki Suomen poliisilaitokset ja muut viranomaiset tietoturvallisen viranomaisverkko Virven avulla. ”Ulkomaalaiset kollegamme ihastelevat usein Suomen viranomaisten nopeaa ja sujuvaa yhteistyötä”, kertoo komisario Patrik Karlsson.
kansalaisturvallisuus poliisi virve

Komisario Patrik Karlsson kuuntelee Helsingin poliisilaitoksella Pasilassa tarkkaavaisena viranomaisverkko Virvessä käytävää viestinvaihtoa jopa yhdeksän poliisilaitoksen alueelta. Eri puheryhmien viestit välittyvät tietokoneella toimivan Virve-radion kautta.

”Puhetta tulee paljon, mutta korva on harjaantunut poimimaan nopeasti oleellisen tiedon. Otamme heti tarkempaan kuunteluun alueen, jossa on tapahtumassa jotain isompaa. Tietokoneella on helppoa vaimentaa hetkeksi muut ja keskittyä yhteen Virve-puheryhmään.”

 

Karlsson toimii yhtenä Eteläisen johtokeskuksen monista yleisjohtajista Helsingissä. Poliisin toinen valtakunnallinen johtokeskus, Oulussa toimiva Pohjoinen johtokeskus, vastaa Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnista, Helsingin alueeseen kuuluvat muun Suomen poliisilaitokset.

Eteläisessä johtokeskuksessa on usein esitelty ulkomaalaisille kollegoille Suomen poliisin johtamisjärjestelmää ja viranomaisverkko Virven käyttöä. Tehokas järjestelmä ja laaja yhteistyö saavat paljon ihailua.

”Virven mahdollistama avoin, tietoturvallinen ja järjestelmällinen toimintatapa on ulkomaalaisille kollegoillemme aivan uutta. He ovatkin aika ihmeissään: Voiko tällainen olla edes totta? Monissa maissa edes poliisilla ei ole mahdollisuutta valtakunnalliseen yhteistyöhön, saati sitten eri viranomaisilla keskenään. Suomalainen viranomaisyhteistyö onkin maailman huippua”, Karlsson toteaa.

Virkapukuiset poliisit lähdössä partioimaan Pasilan poliisiaseman edustalla.
Suomessa saa apua nopeasti yhden ja yhteisen hätänumeron 112 kautta. Hätäkeskus tavoittaa kaikki kriittiset toimijat, kuten poliisin, pelastuslaitoksen, ensihoidon ja sosiaaliviranomaiset.

Virve on tietoturvallinen työväline

Kaikki poliisilaitokset käyttävät työssään viranomaisverkkoa. Jokaisella alueella on omat Virve-puheryhmänsä, joissa käsitellään poliisin paikallisen tilannejohtajan komennolla esimerkiksi hätäkeskuksesta tulleet tehtävät. Jos tehtävä muuttuu riskialttiimmaksi, toinen Suomen kahdesta ympäri vuorokauden päivystävästä johtokeskuksesta liittyy mukaan toiminnan johtamiseen.

Patrik Karlsson arvostaa Virvessä erityisesti tietoturvallisuutta. Se on luotettava yhteydenpitoväline niin poliisin kesken kuin muiden viranomaisten kanssa.

”Aloitin poliisina vuonna 2001 ja muistan hyvin ajan, kun Virveä ei vielä ollut. Silloin poliisiradio toimi yleisillä taajuuksilla, ja sitä pystyivät halutessaan helposti kuuntelemaan muutkin kuin viranomaiset. Nyt se ei ole enää onneksi mahdollista, koska pääsimme vuonna 2003 Virven käyttöönoton myötä omaan salattuun verkkoon ja viestintään. Vähitellen yhteistyö myös muiden viranomaisten kanssa helpottui. Virvellä on siis ollut tosi suuri merkitys koko yhteiskuntamme toiminnan ja turvallisuuden kannalta.”

Komisario Patrik Karlsson työpöydän ääressä Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksessa Pasilassa.
”Tekniikan pitää auttaa meitä toimimaan tehokkaasti arjen työssä”, komisario Patrik Karlsson sanoo.

Käyttäjäystävälliset uudistukset tervetulleita

Erillisverkot kehittää parhaillaan laajakaistaista Virveä, joka mahdollistaa esimerkiksi erilaisten uusien päätelaitteiden käytön. Patrik Karlsson toivoo, että jo nyt erittäin hyvin toimiva Virve kehittyisi yhä.

”Poliisilla ei ole varmaan tulevaisuudessakaan mahdollisuuksia lisätä henkilöstöä. Siksi on hyvä, että on valittu tie, jossa ongelmia ratkaistaan teknologian ja hyvän koulutuksen avulla. Tekniikan pitää auttaa meitä toimimaan tehokkaasti arjen työssä, ja uusien teknisten ratkaisujen pitää tietysti olla myös helposti käyttöön otettavia.”

Virkapukuiset poliisit istuvat partioautossa.
Poliisi käyttää työssään erilaisia Virve-päätelaitteita. Jokaisessa ajoneuvossa on oma päätelaite ja jokaisella poliisilla oma radiopuhelin.

Suomen poliisi

  • Suomessa on yksitoista poliisilaitosta, ja yhdeksällä niistä on oma tilannekeskus, joka johtaa alueensa toimintaa.
  • Kahdella poliisilaitoksella on johtokeskus, joka koordinoi ja tukee työllään isompaa aluetta ympäri vuorokauden.
  • Oulussa sijaitseva Pohjoinen johtokeskus vastaa Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakuntien alueista.
  • Eteläinen johtokeskus Helsingissä vastaa muusta Suomesta, sen alueelle kuuluu yhdeksän poliisilaitosta.
  • Helsingin johtokeskus pitää yllä myös valtakunnallista tilannekuvaa ja viestii valtion ylimmälle johdolle Suomen tapahtumista.

Tulevaisuuden Virve muotoillaan yhdessä käyttäjien kanssa

Virve raiteilla: Tampereen Ratikka tarvitsee luotettavat ja nopeat yhteydet

Virve turvaa Tripla-kauppakeskuksen toimintaa 24/7