alkuun

Tunnetko suomalaisten viranomaisten käyttämän Virven? Se harppaa nyt laajakaistaiseen aikaan

Kuvittele poliisi, pelastaja tai muu viranomainen liittymä- ja puhelinkaupoille. Millaisia kriteereitä hän listaisi myyjälle? Viranomaisviestintä on siirtymässä laajakaistaiseen aikaan, mikä mahdollistaa entistä tehokkaamman toiminnan ja yhteistyön esimerkiksi onnettomuustilanteessa – ja silloin tavanomaiset työkalut eivät riitä.
viranomaispalvelut virve virve 2

Jos viranomainen astuisi sisään puhelin- ja liittymäkauppaan ja kertoisi myyjälle, mitä tarvitsee, hän luultavasti listaisi pökerryttävän listan kriteerejä:

”Laitteiden tulisi kestää vettä, hiekkaa, lämpöä, kylmyyttä ja kolhuja. Niistä tulisi löytyä pikayhteys- (push-to-talk), hätäpuhelu- sekä puheryhmän valintapainikkeet. Niihin pitäisi saada salattua, toimintavarmaa videokuvaa droneista, autojen kameroista ja kehokameroista. Mobiililiikenteen pitäisi mennä aina etusijalle tilanteissa, joissa kaistaa on vähän. Lisäksi tarvitsemme laajakaistaiset toimintavarmat yhteydet, jotka toimivat myös kansallisissa häiriö- ja poikkeustilanteissa. Kenttäjohtamis- ja tilannekuvajärjestelmäsovellukset tarvittavine rajapintoineen tulisi olla käytettävissä. Pitäisi olla myös omat turvalliset pikaviesti-, videokuva- ja ryhmäpuhepalvelut, jotta voimme tehdä yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa. Löytyisikö näillä spekseillä sopivia malleja?”, hän luettelisi.

”Ja niin, onko teillä ryhmätarjouksia? Tarvitsemme saumattomasti yhteen toimivat laitteet kaikille Suomen viranomaisille. Ja olisiko ajoneuvoihin, esimerkiksi ambulanssiin tai poliisiprätkään asennettavia malleja?”, viranomainen lisäisi vielä.

Puhelinmyyjä luultavasti kalpenisi. Sitten hän soittaisi Erillisverkoille.

Maailman parasta viranomaisyhteistyötä, pian laajakaistaa pitkin

Viranomaiset niin Suomessa kuin maailmalla ovat tähän saakka viestineet vain puhetta ja tekstiä välittävillä laitteilla ja erityisturvallisilla yhteyksillä. Maailman parhaasta viranomaisyhteistyöstä palkittu Suomi on kuitenkin siirtymässä laajakaistaiseen viestintään yhtenä edelläkävijämaana. Pian viranomaisemme pääsevät tehostamaan yhteistyötään esimerkiksi onnettomuustilanteissa videokuvalla ja lukuisilla uusilla sovelluksilla.

Kuten skenaariosta yllä ilmenee, vaatimukset uusille palveluille ja laitteille ovat aivan omaa luokkaansa verrattuna kuluttajiin. Niiden mukaisia ICT-palveluja suomalaisille viranomaisille tarjoaa valtion erityistehtäväyhtiö Erillisverkot, jonka lanseeraamaa laajakaistaista Virve 2 -viranomaisviestintäpalvelua uusine mobiililaitteineen viranomaiset pääsevät tänä vuonna jo testaamaan.

Pohjana parhaat valmiit ratkaisut – korkean varautumisen ja turvallisuuden mausteilla

Jotta jokaisen viranomaisen ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen ja kuluttaa veronmaksajien euroja omiin digihankkeisiinsa, laajakaistaiseen aikaan kannattaa siirtyä valtion työkalupakissa valmiiksi olevien erityisyhtiöiden avulla. Me tunnemme viranomaisten kehittyvät tarpeet ja vaatimukset, ja pystymme yhdistämään toimijat tehokkaasti yhteisen tilannekuvan äärelle.

Mekään emme kuitenkaan tee kaikkea yksin – avain parhaisiin palveluihin löytyykin julkisen ja kaupallisen sektorin yhteistyöstä: Esimerkiksi Virve 2:n radioverkon ja 5G core -runkoverkon toteuttavat kaupalliset palveluntuottajat, mutta täysin eri kriteerein ja toimintaperiaattein kuin kuluttajille. Erillisverkot vastaa Virve 2 -palveluista kokonaisuutena asiakkailleen sekä operoi itse verkon kriittisimpiä toimintoja omista turvallisista datakeskuksistaan.

Tulevaisuuden viranomaispalvelut hyödyntävätkin markkinoiden parhaita valmiita ratkaisuja – ja me Erillisverkoilla maustamme ne korkean varautumisen ja turvallisuuden mausteilla. Näihin mausteisiin panostetut eurot poikivat parempaa yhteistyötä ja turvallisuutta kaikille vuosikymmeniksi. Ja aikaakin kannattaa toki varata hieman enemmän kuin tavallisessa puhelinkaupassa.

Blogi on alunperin julkaistu Tivissä 21.9.2023.

Kuvassa Pasi Kuivalainen

Pasi Kuivalainen

Johtaja, Palvelut pasi.kuivalainen@erillisverkot.fi