alkuun

Taysin Harri Peltonen: Krivat luo luottamusta ja tiivistää sote-alan yhteistyötä

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ja sen erityisvastuualueilla on otettu Krivat-tilannekuvapalvelu käyttöön suunnitelmallisesti ja tehokkaasti. ”Voin suositella Krivatia kaikille sote-alan toimijoille. Se tehostaa ja nopeuttaa yhteistyötä huomattavasti”, sanoo Harri Peltonen Taysistä.
krivat sote tilannekuva

Krivat-tilannekuvapalvelu on tehokkaassa käytössä arjessa ja häiriötilanteissa Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella (erva). Palvelua hyödyntävät Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit.

Taysin monivalvomopäivystäjä Harri Peltonen nostaa nopean tilannekuvapalvelun lisäksi Krivatin yhdeksi tärkeäksi ominaisuudeksi luottamusverkoston.

”Krivatin kautta syntyy automaattisesti luottamusverkosto, joka myös kasvaa ja kehittyy, kun mukaan tulee uusia toimijoita. Koska Krivat toimii Erillisverkkojen omassa verkossa internetin ulkopuolella, siellä on turvallista jakaa myös luottamuksellisia tietoja eri toimijoiden kesken”, Peltonen sanoo.

Taysin monivalvomopäivystäjä Harri Peltonen hymyilee työpisteessään valvomo- ja turvapalveluissa.
”Krivatissa on helppo luottaa muihin toimijoihin, koska kaikki ovat sitoutuneet samoihin toimintasääntöihin. Kun perusta on kunnossa, yhteistyö voi lähteä saumattomasti käyntiin”, sanoo Taysin monivalvomopäivystäjä Harri Peltonen.

Krivat auttaa häiriötilanteissa ja ennakoinnissa

Harri Peltonen toimii Taysin valvomo- ja turvapalveluissa. Hän on työnsä ja valtakunnallisen yhteistyön kautta perehtynyt Krivatiin jo useamman vuoden ajan.

Krivatista on ollut Taysissä usein hyötyä häiriötilanteiden ennakoinnissa ja niihin reagoimisessa. Esimerkiksi sähkökatkot tai matkapuhelinverkon häiriöt eri puolella Pirkanmaata tulevat heti esiin valvomossa olevalle Krivat-näytölle.

”Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluu monta sairaalaa, ja näemme heti näytöltä, onko niiden alueilla  verkkohäiriöitä. Esimerkiksi vastikään oli Hatanpään sairaalan alueella matkapuhelinverkon häiriö, jonka havaitsimme heti Krivatin kautta. Näin pystyimme kertomaan jo etukäteen eri toimijoille, mihin on varauduttava. Krivat tukee päätöksentekoa, sillä se vähentää selvittelyyn menevää aikaa.”

Krivat tehostaa tulevien hyvinvointialueiden toimintaa

Vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille 1.1.2023 alkaen. Pirkanmaan hyvinvointialueeseenkin kuuluu sote-muutosten myötä monia toimijoita terveyskeskuksista sairaaloihin sekä alueen pelastuslaitos. Harri Peltosen mielestä Krivatissa jo nyt tehtävä yhteistyö yli toimialarajojen on hyvää harjoitusta tulevaan.

”Sisäisen häiriöiden hallinnan merkitys korostuu uusilla hyvinvointialueilla. Siksi on tärkeää, että Krivatissa ovat mukana jo nyt sekä sote-alat että pelastuslaitos. Näin kaikki hyvinvointialueen toimijat voivat kommunikoida tehokkaasti keskenään, olipa kyse pandemiasta tai laajamittaisesta luonnonmullistuksesta.”

Krivat on samalla sekä yhteistyöalusta että muovautuva ekosysteemi.

Harri Peltonen arvostaa Krivatissa myös joustavuutta, palvelu mukautuu hyvin erilaisten käyttäjien tarpeisiin.

”Krivat on samalla sekä yhteistyöalusta että muovautuva ekosysteemi. Järjestelmällä on elinvoimaa, koska kukaan ulkopuolinen ei määrittele, mitä käyttäjä tarvitsee, vaan kukin määrittelee itse omat tarpeensa. Erillisverkot myös kehittää järjestelmää koko ajan käyttäjätarpeiden pohjalta. Itsekin olen mukana sekä sote-alan käyttäjäryhmässä että laajemmissa kokoonpanoissa, joissa pohditaan tulevia uudistuksia yhdessä.”

Ensihoitaja pakkaa välineitä ambulanssiin.
”Krivatia käytetään säännöllisesti esimerkiksi ensihoidon kenttäjohtajien tilannekeskuksessa kaikissa Taysin ervan sairaanhoitopiireissä. Krivatin avulla jaetaan esimerkiksi koronatietoja päivittäin ja pidetään asiasta näin tilannekuvaa yllä”, Harri Peltonen kertoo.

Uusien käyttäjien myötä Krivatin luottamusverkosto laajenee, ja jo siksi Harri Peltonen suosittelee palvelua lämpimästi kaikille sairaanhoitopiireille.

”Kun kaikki sairaanhoitopiirit saadaan mukaan, tästä syntyy järjestelmä, joka mahdollistaa sekä valtakunnallisen yhteydenpidon että yhteistyön hyvinvointialueitten välillä. Mitä suurempi joukko meitä on mukana, sitä nopeammin kehityskin etenee. Kaikki voivat tuoda oman panoksensa ja toiveensa. Monet uudistukset voi ottaa helposti käyttöön valtakunnallisestikin, koska vastaan ei tule eri järjestelmien rajapintoja.”

Sairaanhoitopiirit tarvitsevat toimintansa tueksi paitsi toimivat sähkö- ja puhelinverkot, myös hyvän yhteistyöalustan eri palveluntuottajilleen.

”Sairaanhoitopiireissä esimerkiksi ict-tuotanto, kuljetustoiminta ja pyykkihuolto on usein hajautettu moneen eri paikkaan. Siksi on tärkeää voida monitoroida esimerkiksi säätilaa varautumisen sekä jatkuvuuden hallinnan näkökulmasta. Siihen Krivat on omiaan! Saamme sieltä Ilmatieteen laitoksen säännöllisen sääennusteen sekä tarvittaessa alueellemme tarkennetun sääpalvelun. Sen avulla voimme varautua esimerkiksi isompaan myrskyyn.”

Lue lisää:

KRIVAT-PALVELU

TAVOITTEENA ISKUNKESTÄVÄ JA PALVELEVA KRIVAT – KORONA VAUHDITTAA KEHITYSTÄ

KRIVAT-YHTEISTYÖALUSTA AUTTOI AILA-MYRSKYSTÄ SELVIYTYMISESSÄ

POIKKEUSTILANTEITA VARTEN ON HARJOITELTU ETUKÄTEEN

Lisätietoja Krivat-palvelusta:

Kuvassa Pekka Tynkkynen

Pekka Tynkkynen

Asiakkuus- ja tuotepäällikkö +358 40 723 7484 pekka.tynkkynen@erillisverkot.fi