alkuun

Kesätöissä Erillisverkoilla: ”Täällä saa vastuuta ja tukea – on tosi hyvä meininki!”

Erillisverkot tarjoaa mielenkiintoisia tehtäviä noin kymmenkunnalle kesätyöntekijälle vuosittain. Millaista on olla opiskelijana kesätöissä Erillisverkoilla? Ville, Klara ja Kalle kertovat kiinnostavasta kesästään.
kesäntyöntekijä kesätyö turvallisuudentekijät

Erillisverkkojen kesätyötehtävät ovat monipuolisia ja sopivat niin uraansa aloitteleville kuin hieman kokeneemmillekin osaajille. Osa kesätöistä on työharjoitteluita ja osa lomasijaisuuksia tai kesäkaudelle sijoittuvia projektiluontoisia töitä.

Kesäkaudella 2022 Erillisverkot työllisti 11 kesätyöntekijää erilaisissa tehtävissä ympäri Suomea. Osa aloitti töissä jo alkukeväästä, ja toiset jatkavat vielä syksyn jälkeenkin.

”Moni kesätyöntekijä saattaa jatkaa kesän jälkeen vakituisessa työssä. Jos löydämme mahtavan työkaverin, totta kai haluamme pitää hänestä kiinni. Osa päätyy tekemään myös opinnäytetyönsä meille”, kertoo HRD-asiantuntija Kati Tikkamäki.

Kolme opiskelijaa kertoo kesäpesteistään Erillisverkoilla.

Ville Laitila.
”Tämä työ on ensimmäinen oman alan työpaikkani, joten arvostan suuresti saamaani hyvää kohtelua”, Ville Laitila kiittelee.

”Kesätyöntekijöitä kohdellaan samanarvoisina kuin keitä tahansa muita”

Ville Laitila, neljännen vuoden tieto- ja viestintätekniikan opiskelija Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Kesätyö järjestelmäoperaattorina.

Rekrytointiprosessini oli vaivattomin ja sujuvin koskaan. Kun hakuaika umpeutui tammikuun lopussa, sain haastattelukutsun helmikuun alussa ja tiedon valinnasta jo muutamaa päivää myöhemmin. Erillisverkot hoiti koko rekrytointiprosessin itse, mikä omasta mielestäni on ehdoton etu: rekrytointi sujuu ripeästi, ja hakija itse saa tuntumaa työnantajaan heti alusta lähtien.

Aloitettuani työt huhtikuun alussa minulle osoitettiin oma tuutori, joka auttoi minua työssäni ensimmäisen kuukauden ajan. Tuutorini oli itse ollut vuosi sitten kesätyöntekijänä samassa tilanteessa kuin minä, joten avun pyytäminen oli helppoa ja yhteistyö sujui mukavasti.

Työporukkamme on muutenkin tiivis. Yksi kesän kohokohdista oli, kun kävimme tiimin kanssa saunalautalla viettämässä iltaa. Porukalla on myös yhteinen chat-ryhmä padelin peluuta varten. Itse en ole vielä ehtinyt mukaan pelaamaan, mutta ehdottomasti tarkoitukseni on mennä!

Tämä työ on ensimmäinen oman alan työpaikkani, joten arvostan suuresti saamaani hyvää kohtelua. Erillisverkot on työnantajana tosi reilu – koin heti alusta alkaen, että kesätyöntekijöitä kohdellaan samanarvoisina kuin keitä tahansa muita. Sain esimerkiksi ihan samat edut kuin muillakin työntekijöillä, ja minut kutsuttiin firman kesäjuhliin jo pian työni alettua.

Kesätyöni jatkuu vakituisena syksyllä, mikä oli tietenkin itselläni toiveissa. Itse työ on merkityksellistä mutta yllättävän rentoa. Ongelmanratkaisu hyvässä porukassa on arkea parhaimmillaan. Pidän myös siitä, että työasiat voi jättää sinne, minne ne kuuluvat eli työpaikalle.

Klara Ruosteinen.
”Täällä otetaan vastuu turvallisen ilmapiirin tarjoamisesta koko Suomelle, ja olen ylpeä omasta panoksestani”. Klara Ruosteinen kertoo.

”Omat urahaaveeni selkeytyivät Erillisverkoilla”

Klara Ruosteinen, ensimmäisen vuoden tieto- ja viestintätekniikan opiskelija Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Kesätyö asiakaspalvelussa.

Hain Erillisverkoille kesätöihin aluksi järjestelmävalvojaksi, mutta koska takanani on vasta yksi vuosi tietotekniikan opintoja, en saanut paikkaa. Jätin haastattelussa ilmeisesti kuitenkin hyvän vaikutelman, sillä minulle suositeltiin kesätyötä Erillisverkkojen asiakaspalvelussa. Sain paikan, ja olen viihtynyt siinä todella hyvin. Vinkkini kesätyönhakijoille onkin, että kannattaa olla rohkeasti oma itsensä ja laittaa itsensä täysillä likoon, vaikkei ihan tarkkaan edes tietäisi tulevasta työstä. Kaikki työkokemus on arvokasta varsinkin uran alussa, ja vaikkei työ tuntuisikaan siinä hetkessä omalta jutulta, se voi valmistaa tulevaan.

Parasta tässä työssä on työkaverit, joiden kanssa olen tullut kesän aikana todella läheisiksi. Pieni asiakaspalvelutiimimme toimii useammalla paikkakunnalla. Nauramme ja itkemme yhdessä sekä jaamme samat ilot ja surut, vaikka meillä on ikäeroa muutama vuosikymmen.

Valtiolla työskentely on aina kiinnostanut minua, ja työ Erillisverkoilla tuntuu mielekkäältä ja tärkeältä. Täällä otetaan vastuu turvallisen ilmapiirin tarjoamisesta koko Suomelle, ja olen ylpeä omasta panoksestani.

Vaikka en ole kesän aikana ihan hirveästi päässyt soveltamaan tietotekniikan opintojani, on työ antanut minulle roppakaupalla perspektiiviä työelämään ja nostanut ammatillista itsetuntoani. On tunne, että pärjään kyllä ja että tein oikean valinnan lähdettyäni opiskelemaan uutta alaa. Työskentelin aiemmin useamman vuoden lähihoitajana.

Toimistotyöhön totutteleminen hoitotyövuosien jälkeen oli melkoinen kulttuurišokki, mutta tavallaan näen näissä myös paljon samaa: työ on vastuullista, siinä autetaan ihmisiä ja se tuntuu merkitykselliseltä. Hoitoala on kuitenkin edelleen lähellä sydäntäni ja toivon, että voin tulevaisuudessa yhdistää osaamiseni ja työskennellä esimerkiksi terveysteknologian parissa.

Kalle Auri.
”Voin alkavana lukuvuonna varmasti soveltaa täällä oppimaani prosessien mallintamiseen liittyvillä kursseilla”, Kalle Auri sanoo.

”Ei ole kertaakaan harmittanut mennä aamulla töihin”

Kalle Auri, toisen vuoden tuotantotalouden opiskelija Metropolia-ammattikorkeakoulusta. Kesätyö prosessikuvaajana.

Kun aloitin rankan kesätyönhaku-urakan vuoden alussa, mielessäni oli selkeät raamit unelmien kesätyöpaikalleni: halusin ottaa vastuuta ja tehdä itsenäistä työtä ilman niskaan hengittävää esihenkilöä. Toivoin oman alan töitä monipuolisissa tehtävissä niin, ettei työ tunnu liukuhihnamaiselta.

Kesätyöni prosessikuvaajana Erillisverkoilla on kaikkea tätä. Työni on itsenäistä ja koostuu ajatustyöstä, suunnittelusta, ihmisten kanssa keskustelemisesta sekä teknisestä piirtämisestä. Meille kesätyöntekijöille annettiin heti alussa hyvä ja kattava perehdytys ja ohjeistus. Pääsimme hyvillä eväillä itsenäisesti ja omalla tavallamme työstämään prosessikuvausurakoitamme.

Työ vastaa myös täydellisesti opintojani, ja voin alkavana lukuvuonna varmasti soveltaa täällä oppimaani prosessien mallintamiseen liittyvillä kursseilla.

Erillisverkkojen työyhteisö on ollut yksi parhaista asioista tässä kesässä. Vaikka itse työ onkin hyvin itsenäistä, meillä on viikoittain sparrailupalavereja ja tapaamisia, joissa voimme yhdessä pohtia haastavia juttuja tai muuten vain jakaa kokemuksia. Kaikki ovat toimitusjohtajasta lähtien olleet todella vastaanottavaisia ja avuliaita.

En ole ennen työskennellyt toimistoympäristössä, ja yllätyin positiivisesti Erillisverkkojen rennosta ja iloisesta meiningistä. Valtion omistaman organisaation voisi helposti mieltää byrokraattiseksi ja kuivaksi, mutta oma kokemukseni on ollut päinvastainen. Toimistomme on avokonttori, ja lounasseuraakin löytyy aina. Tauoilla pelaamme työkavereiden kanssa kiinalaista Go-lautapeliä. Kiteyttäisin Erillisverkkojen työpaikkailmapiirin näin: koko kesän aikana minua ei ole kertaakaan harmittanut mennä aamulla töihin.

Lue lisää:

Laura Arat: Työssäni parasta on jatkuva kehittyminen ja kehittäminen

Shahzad Butt: Atari vei mennessään jo 80-luvulla, nyt rakennan turvallisempaa tulevaisuutta

Tiina Numminen: Erillisverkkojen ennakkoluulottomuus teki vaikutuksen työnhakuprosessissa