Laura Arat: Työssäni parasta on jatkuva kehittyminen ja kehittäminen

Turvallisuudentekijät-juttusarjassa asiantuntijamme kertovat työstään ja arjestaan. Dokumentointisuunnittelija Laura Arat kehittää Erillisverkkojen tietojärjestelmiä käyttäjäystävällisemmiksi. Luovan ongelmanratkaisijan voi vapaa-aikanaan löytää kirjaimellisesti korkeuksista.
Mitä teet työssäsi dokumentointisuunnittelijana?
Erillisverkkojen sisäiset tietojärjestelmät ovat asiantuntijoidemme työvälineitä. Tehtäväni on tehdä näistä työvälineistä käyttäjälähtöisempiä ja -ystävällisempiä. Merkittävä osa työtäni ovat projektit, joissa kerään loppukäyttäjiltä kokemuksia ja suunnittelen, miten tietojärjestelmiä voisi kehittää palvelemaan erillisverkkolaisia yhä paremmin.
Sovellan kehitysprojekteissani UX- eli käyttökokemussuunnittelun keinoja ja teen UX-testausta. Teen joustavaa hybridityötä sukkuloiden kodin työpisteen ja toimistomme välillä. Tärkeä osa työtäni ovat asiantuntijoillemme eri puolilla Suomea järjestettävät workshopit. Hyödynnämme niissä palvelumuotoilun menetelmiä. Olen työpajoissa huomannut, kuinka tärkeää kasvotusten tapaaminen on. Kahvikupin äärellä jutustellessa voi syntyä todella arvokkaita keskusteluja, jotka ovat tärkeitä kehitystyössäni.

”Etätyössä on etunsa, kun tekee keskittymistä vaativaa työtä. Läsnätyön tärkeyden huomaan etenkin workshopeja vetäessäni”, Laura Arat sanoo.
Kuinka päädyit töihin Erillisverkoille?
Urapolkuni Erillisverkkojen dokumentointisuunnittelijaksi ei ole ollut kaikkein tavallisin. Vuonna 2015 painiskelin Turussa tahmeasti edenneen maantieteen graduni kanssa. Päätin etsiä kesätöitä kotikaupungistani Tampereelta ja sain paikan erään sähköverkkoyhtiön maankäyttöosastolta. Aloittaessani siellä tiesin sähköstä jotakuinkin sen verran, että sitä tulee seinästä. Tein aluksi verkon dokumentointia ja myöhemmin sähköverkkosuunnittelua. Pian huomasin, että sähköala todella kiinnostaa minua. Kesätyö venähtikin puolentoista vuoden pituiseksi pestiksi.
Lopulta valmistuin filosofian maisteriksi ja pääsin sen jälkeen jakeluverkon rakennusurakoitsijalle suunnittelemaan sähköverkkoa. Jo eläkkeelle jäänyt, silloin yritykselle keikkatöitä tehnyt suunnittelupäällikkö otti minut siipiensä suojaan ja jakoi minulle tietojaan sähköverkon suunnittelusta. Se oli arvokasta oppia.
Viihdyin tässä työssä muutaman vuoden ja pääsin tutustumaan yhteisrakentamishankkeissa valokaapelisuunnitteluun. Pohdin, että tietoliikenne saattaisi olla sähkösuunnitteluakin monimutkaisempaa ja vaikeampaa – eli mielenkiintoisempaa. Tästä se idea seuraavaan urasiirtoon sitten lähti.
Vuonna 2019 sähköpostiini kilahti työpaikkahakuvahdin ilmoitus, jossa Erillisverkot haki dokumentointisuunnittelijaa. En tuntenut yritystä ennestään, mutta täällä työskennellyt tuttavani kehotti lähettämään hakemuksen. Se todella kannatti.

Laura Aratille toimistolla työskentelyn parhaita puolia on mahdollisuus vaihtaa kasvokkain ajatuksia työkavereiden kanssa – ja tietenkin työpäivää rytmittävät yhteiset lounaat.
Miten olet viihtynyt Erillisverkoilla?
Olen viihtynyt paremmin kuin hyvin. Tässä työssä yhdistyvät hienosti mielenkiinnon kohteeni, työkokemukseni ja koulutukseni. Erillisverkoilla varataan hyvin aikaa erilaisiin kehitysprojekteihin.
Saan mielihyvää ongelmanratkaisusta. Koulutustaustastani ja maantieteen opinnoissa hankkimastani paikkatieto-osaamisesta on paljon hyötyä insinöörivaltaisella ja teknisellä alalla. Filosofian maisterina saan vähän kuin luvan kanssa kysyä niin sanottuja tyhmiäkin kysymyksiä. Usein ne ovat todella oleellisia käytettävyyden kannalta.
Esihenkilöni ansaitsee erityiskiitoksen. Hän on antanut minulle runsaasti vapautta rakentaa tehtäväni itselleni mieleiseksi. Arvostan paljon myös sitä, että Erillisverkoilla panostetaan työntekijöiden kouluttautumiseen. Toiveeni ovat saaneet poikkeuksetta vihreää valoa. Viimeksi osallistuin scrum master -koulutukseen, joka antoi valmiudet toimia ketterälle toimintamallille perustuvan scrum-tiimin vetäjänä.
Tuntuu hienolta tehdä työtä, joka edistää yhteistä hyvää.
Mistä syntyy työsi merkityksellisyys?
Tuntuu hienolta tehdä työtä, joka edistää yhteistä hyvää. Teen viranomaisten ja turvallisuustoimijoiden työstä sujuvaa, mikä tekee koko Suomesta turvallisemman paikan elää. Erillisverkkojen eritystehtävä on kirkastunut minulle entisestään mentorointiohjelmamme kautta. Mentorini on toimitusjohtaja Timo Lehtimäki, ja hänen kanssaan käymäni keskustelut ovat avanneet, miten tärkeää työmme turvallisuuskriittisellä alalla on.
Olen suorittanut vapaaehtoisen asepalveluksen, ja kansallinen turvallisuus on minulle tärkeä asia. Pitkäaikainen haaveeni on päästä joskus mukaan kansainvälisiin siviilikriisinhallinnan tehtäviin. Erillisverkoilla pääsen kartuttamaan osaamistani kohti haavettani parhaalla mahdollisella tavalla.

Laura Aratin huimaa ilma-akrobatiaharrastusta voi seurata Instagramissa, tilillä @lsarat875.
Missä viihdyt vapaa-aikanasi?
Harrastan liikuntaa, ykköslajini on ilma-akrobatia. Siinä tehdään liikkeitä joko katosta roikkuvan rengastrapetsin tai kangasliinan varassa. Löysin lajin vuonna 2017 tankotanssin kautta. Ystäväni houkutteli minut kokeilemaan tankotanssia, joka ei kuitenkaan ollut minun juttuni. Ilma-akrobatia sen sijaan on temmannut täysillä mukaansa. Olemme parini kanssa saavuttaneet rengastrapetsin duosarjan Suomen mestaruuden vuosina 2019–2021.
Ilma-akrobatia todella irrottaa arjesta. Kun roikun pää alaspäin renkaalla, unohdan tehokkaasti työasiat. Keskityn vain hahmottamaan, missä oikein menen ja miten hallitsen raajani.
Kuka?
Laura Arat, dokumentointisuunnittelija
- Aloitin 2019 Erillisverkkojen tiedonhallintaryhmässä dokumentointisuunnittelijana.
- Olen koulutukseltani filosofian maisteri maantieteen alalta.
- Innostuin tietoliikenteestä sähköverkkosuunnittelun kautta. Erillisverkoilla olen päässyt hyödyntämään monipuolisesti osaamistani ja kasvamaan ammatillisesti.
Lue lisää:
Shahzad Butt: Atari vei mennessään jo 80-luvulla, nyt rakennan turvallisempaa tulevaisuutta
Tiina Numminen: Erillisverkkojen ennakkoluulottomuus teki vaikutuksen työnhakuprosessissa