alkuun

Haluatko panostaa palautumiseen ja työssä jaksamiseen? Ota talteen vinkit Erillisverkoilta!

Erillisverkoilla hyvinvointi on nostettu strategian ytimeen. Käytännön toimina jokainen on esimerkiksi voinut valita juuri itselleen sopivan tavoitteen, joka tukee palautumista, jaksamista sekä parantaa yhteistä arkea. Mikä tavoitteista on sinun suosikkisi ja mitä muita vinkkejä erillisverkkolaisilla on antaa?
henkilöstö hyvinvointivinkki palautuminen

Erillisverkkolaiset äänestivät syksyllä kuudesta työhyvinvointia parantavasta tavoitteesta kaksi, jotka otettiin koko organisaation yhteisiksi tavoitteiksi. Suosikeiksi nousivat lyhyemmät palaverit sekä taukojen lisääminen. Tässä kaikki vinkit, sopisiko näistä jokin sinun työarkeesi?

  • Lyhyemmät palaverit. Peruspalaveri kestää tunnin sijaan 50 minuuttia. Pidemmissä palavereissa pyritään pitämään tauko 50 minuutin välein.
  • Palavereilla on aina ennalta määrätty agenda, ja palaverin päätteeksi käydään läpi työnjako.
  • Palavereissa pidetään kamerat päällä aina kun mahdollista. Tällä halutaan lisätä vuorovaikutusta.
  • Vähennetään istumista esimerkiksi osallistumalla palavereihin muuten kuin istuen. Palaveriin voi osallistua esimerkiksi seisten, samalla jumpaten, tehdä venyttelyjä tai kävellä palaverin aikana.
  • Harjoitellaan yhdessä taukojen lisäämistä työpäivään. Tauon voi ottaa yhtä lailla kotitoimistolla, konttorilla tai työmatkalla esimerkiksi musiikkia kuunnellen.
  • Yhteiset kahvitauot vahvistavat yhteishenkeä.

Tavoitteiden muotoilun takana olivat henkilöstöasiantuntija Heidi Hyykoski ja viestintäpäällikkö Maria Hänninen. Tavoitteet toteutettiin osana Erillisverkkojen sadan päivän hyvinvointikampanjaa: https://www.erillisverkot.fi/aivot-raksuttavat-paremmin-happihyppelyn-jalkeen-tyossa-palautuminen-ja-tyohyvinvointi-erillisverkoilla/

Aseta juuri itsellesi sopiva tavoite

Olennaista tavoitteiden asettamisessa on tunnistaa ne kohdat, joissa oma arki kaipaa parannusta. Jos arjen kipupiste on liian vähäinen liikkuminen, kannattaa panostaa siihen. Jos taas haasteena on taukojen unohtuminen, voi keskittyä siihen. Muutosta auttaa, kun tavoitteen saavuttamisesta tekee itselleen mahdollisimman helppoa. Pienikin parannus voi saada aikaan suuren muutoksen omassa jaksamisessa.

”Jollain on leuanvetotanko takapihalla ja hän käy vetämässä leukoja päivän mittaan palavereiden välissä. Toinen käy kävelyllä kesken päivän ja saa samalla uusia ideoita ja ajatuksia työhön. Kolmas sijoittaa liikuntatunnin perjantaille työpäivän päätteeksi ja lähtee juoksu- tai pyörälenkille tyhjentämään päätä ja saa näin hyvän startin viikonloppuun”, Hänninen luettelee.

”Jollekin taas kuntosaliharrastus on tuonut lisää virtaa ja hyvää mieltä. Toisella aamuliikunta toimii parhaiten. Katseen kääntäminen hetkeksi horisonttiin toimii joillakin palauttavana keinona. Hyvä vinkki ja tavoite on ollut sekin, että menee aina kymmenen uutisten jälkeen nukkumaan”, Hyykoski jatkaa.

Henkilöstöasiantuntija Heidi Hyykoski ja viestintäpäällikkö Maria Hänninen seisovat pöydän ääressä.
Erillisverkkojen henkilöstöasiantuntija Heidi Hyykoski ja viestintäpäällikkö Maria Hänninen vinkkaavat, että tavoitteet on helpompi toteuttaa, kun ne kytkee johonkin olemassa olevaan rutiiniin.

Hyykosken ja Hännisen oma suosikkivinkki on lisätä liikuntahetkiä työviikkoon – tai miksei jokaiseen työpäiväänkin – mahdollisuuksien mukaan. Lyhytkin kävelylenkki esimerkiksi lounastauon yhteydessä edistää palautumista ja kirkastaa ajatuksia. Tavoitteet on helpompi toteuttaa, kun ne kytkee johonkin olemassa olevaan rutiiniin. Kun haet kahvia, voit pyöritellä samalla hartioita.

Lopuksi erillisverkkolaiset vinkkaavat vielä, kuinka monta tavoitetta itselleen kannattaa kerrallaan ottaa. Erillisverkkojen omassa kampanjassa kannustettiin jokaista ottamaan 1–3 tavoitetta. Jos tavoitteita on liikaa, se johtaa äkkiä lannistumiseen.

Maaliin pääsyä tuki Erillisverkoilla myös kampanja, jossa tavoitteisiin piti sitoutua sadaksi päiväksi. Aika oli sen verran pitkä, että omaksutut muutokset muuttuivat jo rutiineiksi, ja toisaalta kynnys kokeilla uutta rutiinia oli matalampi, kun siihen oli selkeä ajanjakso. Tämän lisäksi tavoitteet kannattaa kertoa esimerkiksi työkaverille. Äänen sanottu tavoite nimittäin tekee mieli toteuttaa vielä hieman ahkerammin.