alkuun

VTT:n selvitys satelliittiratkaisujen hyödyntämisestä toimintokriittisissä palveluissa valmistunut

Valtion teknillinen tutkimuskeskus (VTT) on tuottanut Erillisverkoille selvityksen, kuinka satelliittiratkaisuja voitaisiin hyödyntää toimintokriittisissä palveluissa. Selvityksen mukaan satelliittiratkaisut kehittyvät tulevaisuudessa nopeasti, mutta toimintokriittisten palvelujen toteuttaminen edellyttää vielä useiden teknisten ja taloudellisten haasteiden ratkaisemista.
satelliitit Virve 2.0 vtt

Valtion teknillinen tutkimuskeskus (VTT) on tuottanut Erillisverkoille selvityksen, kuinka satelliittiratkaisuja voitaisiin hyödyntää toimintokriittisissä palveluissa, muun muassa Virve-viranomaisverkon tulevissa laajakaistaisissa kehitysvaiheissa. Selvityksessä haastateltiin loppukäyttäjiä Suomessa asiakastarpeiden ymmärtämiseksi sekä käytettiin julkisia kirjallisia lähteitä. 

Selvityksen mukaan satelliittiratkaisut ja maanpäällinen mobiiliviestintä ovat nykyään osa 3GPP-yhteistyöjärjestön standardisoimia teknologioita.  Tämä mahdollistaa entistä paremmin molempien teknologioiden saumattoman hyödyntämisen. Kriittiset palvelut asettavat kuitenkin teknisille ratkaisuille vaatimuksia, joihin perinteiset satelliittiratkaisut eivät ole pystyneet vastaamaan. Siitä huolimatta satelliittiratkaisujen odotetaan yleistyvän merkittävästi tulevaisuudessa, kun satelliittikonstellaatiotyleistyvät ja teknologian ympärille syntyy liiketoimintaa.

”Viranomaiset eivät voi yksin toteuttaa 5G-satelliittikonstellaatiota, mutta ovat käyttäjinä kiinnostuneita, jos kriittisiin vaatimuksiin vastataan”, toteaa selvityksen tuloksista yksikön päällikkö Antti Kauppinen Erillisverkoista. Satelliittiratkaisujen kehittämistä seurataanmyös Erillisverkoissa tällä hetkellä tarkasti. Niiden hyödyntämiseen liittyy kuitenkin paljon sekä teknisiä että liiketaloudellisia haasteita.

Lisätietoja antaa

Antti Kauppinen, yksikönpäällikkö, Erillisverkot

antti.kauppinen@erillisverkot.fi

Englanninkielisen selvityksen voit ladata tästä
<a class="attachment pdf" title="FSERVE-research-report_v1_1_publicVTT (pdf) (3 MB)” href=”https://www.erillisverkot.fi/files/349/FSERVE-research-report_v1_1_publicVTT.pdf” target=”_blank” rel=”noopener”>linkistä

VTT on vastikään julkaissut myös vision tietoliikenteen tulevaisuudesta 5 G and Beyond for New Space yhteistyössä Euroopan avaruusjärjestön ESAn ja kahden saksalaisen tutkimusorganisaation kanssa.