alkuun

Ukrainan opit kriittiselle viranomaisviestinnälle

Ukrainan sota on ollut äärimmäinen koulu myös viranomaisviestinnän näkökulmasta. Mitä Suomi voi siitä oppia? Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki nostaa esille kolme asiaa.
kokonaisturvallisuus tilannekuva viranomaisverkko

Eikö tämäkään herätä vielä tarpeeksi? Se on ollut päällimmäinen ajatukseni siitä lähtien, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Tänään hyökkäyssotaa on kestänyt jo vuoden päivät. Ukraina opettaa, että uhka voi muuttua hyökkäykseksi nopeastikin, ja silloin varautumisen taso laitetaan todelliseen testiin.

Me Erillisverkoilla vastaamme tässäkin maailmantilanteessa Suomi-neidon pulssista ja verenkierrosta – pidämme huolen, että turvallisuustoimijoiden ja -viranomaisten, kuten pelastuksen ja ensihoidon, yhteydenpito toimii kaikissa olosuhteissa. Suomessa varautumiseen ja turvallisiin ICT-palveluihin on panostettu jo kauan. Näemme niissä silti edelleen parantamisen varaa.

1. Varavoimassa vara parempi

Turvallisuuskriittisten toimijoiden käytössä on niin mobiiliverkko Virve kuin kiinteä turvallisuusverkkokin. Mutta silti on parempi tuunata kuin tuudittautua: sähköllä nämäkin yhteydet pelaavat. Viranomaisviestintää sähkökatkoilta suojaavaan, eri teknologioita hyödyntävään varavoimaan ei Suomessa ole panostettu vielä riittävästi – toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Virossa. Sen rakentamiseksi tarvitaan päätöksiä ja resursseja tulevalta hallitukselta.

2. Paperiharjoitus tekee paperitiikerin

Ukraina on opettanut, että äärimmäisessä tilanteessa selviydytään ketteryydellä, nopeudella sekä valmiudella muuttaa suunnitelmaa lennosta. Suomessa harjoituskulttuuria ja -toimintaa on ollut kauan, mikä on hieno asia. Harjoittelun sisältöä ja käytäntöjä kannattaa kuitenkin tarkastella kriittisesti. On nimittäin niin, että harjoitus tekee mestarin harjoittelemaan. Toimiiko kriittinen viestintä myös, kun tietoliikenneyhteydet ovat poikki ja tilannekuvaa ei piirretäkään viereisistä neuvotteluhuoneista käsin?

3. Turvallisuus tehdään yhdessä

Ukrainan oppia ovat myös keskinäisriippuvuudet: teleyhteydet eivät toimi ilman sähköä, Puolustusvoimat ei marssi ilman toimivaa ruokahuoltoa ja ihmiset tarvitsevat poikkeusoloissa monia samoja arjen palveluita kuin normaalioloissakin. Myös turvallisuus tehdään yhdessä. Viranomaisverkko Virve yhdistää jo kriittiset viranomaiset, ja myös joillekin yksityisille toimijoille, kuten sähköyhtiöille, on annettu lupa sen käyttöön. Voidaan kuitenkin pohtia, tulisiko Virven ja turvallisuusverkon käyttöä laajentaa enemmän myös muille yhteiskuntaa poikkeusoloissa ylläpitäville peruspilareille, kuten kaupan ja logistiikan ketjuille.

Timo Lehtimäki

Timo Lehtimäki

Toimitusjohtaja +358 50 514 8286 timo.lehtimaki@erillisverkot.fi