alkuun

Turvallista MM-kisatunnelmaa

Kun 35 000 hiihdon ystävää hurraa yhdessä samana päivänä, aina voi sattua ja tapahtua. Virve takaa viestinnän onnistumisen viranomaisten välillä.
Turvallisuusviestintä viranomaisverkko viranomaisyhteistyö

”Mieli on rauhallinen. Jo vuosi sitten Lahden esikisoissa harjoittelimme, kartoitimme tarpeet ja suunnittelimme toimintaa näitä MM-kisoja varten. Olemme varautuneet kaikkeen mahdolliseen”, vakuuttaa aluepalopäällikkö Heikki Suomalainen kilpailujen avajaispäivänä.

MM-kisojen pyryisiin avajaisiin Lahden torille pakkautui liki kymmentuhatpäinen hiihtokansa. Kun kisoja seuraamaan mahtuu 35 000 ihmistä jokaisena päivänä reilun viikon ajan, jo silkka tungos ja keliolosuhteet voivat aiheuttaa riskejä.

Kaikkiaan Lahteen odotetaan jopa 250 000 pääsylipun lunastanutta katsojaa.

Viranomaiset valppaina

Kisojen turvallisesta onnistumisesta vastaavat Päijät-Hämeen pelastustoimen lisäksi poliisi, ensihoito ja tapahtumaturvallisuuteen erikoistunut Local Crew Oy. Ensiaputoiminnan kilpailuissa hoitaa Racing Rescue Finland Oy tukenaan joukko vapaaehtoisia terveydenhuollon ammattilaisia sekä opiskelijoita. Vapaaehtoisia on koulutettu Virven käyttöön.

”Aina kun tapahtumassa on paljon ihmisiä, ensihoito on valppaana. Mutta jos joku vaikkapa liukastuu ja satuttaa itsensä, kukaan viranomaisista ei kävele ohi. Hyvä, turvallinen tunnelma on meidän kaikkien yhteinen asia”, korostaa Suomalainen.

MM-kisoissa suojattu viranomaisverkko Virve on tärkeä työkalu eri tahojen viestiliikenteessä. Tarvittaessa apua saadaan nopeasti paikalle.

Kaikkeen varauduttu

Turvallisuudesta huolehditaan jo etukäteen: kisa-alueen viidellä sisäänpääsyportilla järjestyksenvalvojat tekevät turvatarkastuksen. Muun muassa tulentekovälineet ja ilotulitteet ovat kiellettyjä. Vaikka makkaraakin olisi kiva paistaa metsän siimeksessä, kertakäyttögrillein ei ole kisapaikalle asiaa.

Kisayleisöä Salpausselällä. Illan ilotulitus menossa. Suomen liput liehuvat.

”Olemme varautuneet kaikkiin onnettomuustilanteisiin, joita voi sattua missä ja milloin vain – myös ilotulitteisiin sekä mahdollisiin rakenteiden sortumiseen tai vaikkapa korkealta pelastamiseen. Esimerkiksi hyppyrimäistä Suurmäki yltää 116 metriin saakka.”

Suomalaisen mukaan turvallisuuskartoitus pitää sisällään kaikki onnettomuustyypit. Mikään hätätilanne ei saa tulla pelastajille yllätyksenä.

Mönkijällä apuun

Pelastuskalustoa on siirretty valmiiksi kisa-alueelle, jossa ovat muun muassa pelastuslaitoksen maastoajoneuvo ja neljän hengen miehistö.

”Pääsääntöisesti miehistö liikkuu jalan, mutta tarvittaessa ja tilanteesta riippuen mönkijällä. Kisa-alueella toimivassa tilannekeskuksessa on kilpailujen aikana yksi pelastusviranomainen, jonka tehtävänä on linkittää yhteistoiminta kaikkien MM-kisojen toimijoiden välillä. Turvapalaverit ja tiedotustilaisuus pidetään eri toimijoiden kesken joka aamu.”

Lahden hiihdon maailmanmestaruuskisojen kisa-alueen portti.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen johtokeskus toimii Paavolan pelastusasemalla Lahdessa. Johtokeskus on miehitetty koko MM-tapahtuman ajan 24/7. Johtokeskus on tiiviissä yhteydessä tilannekeskuksessa olevaan pelastusviranomaiseen.

Kyllä kuuluu!

Turvallisuusviranomaiset toimivat yhteistyössä: omien puheryhmien lisäksi viesti kulkee kaikkien viranomaisten kesken. Kaikilla käyttäjäorganisaatiolla on mahdollisuus hyödyntää myös Virven lyhytsanomia.

”Maakunnassa on hyvä Virve-ulkopeitto. Lisäksi siirrettävä tukiasemavaunu saadaan nopeasti käyttöön”, kertoo Suomalainen. Liikkuva tukiasema toimii satelliitin välityksellä, joten toimintavarmuus on taattu myös tietoliikenneyhteyksien pettäessä. Latujen varrella maastossakaan ei ole katvealueita.”

Tukiasemat ovat erityistarkkailussa. Jos häiriöitä ilmenee, valmius vian korjaamiseen on reaaliaikainen vuorokaudenaikaan katsomatta.

Päijät-Hämeessä normaalin toiminnan lisäksi kisa-alueella on käytössä noin sata Virve-päätelaitetta. Radiokapasiteettiakin lisättiin vielä kisojen kynnyksellä. Kun viranomaisviestintä toimii ja turvallisuuteen on panostettu, enää tarvitsee jännittää vain kisamenestystä.