alkuun

Pirkanmaalla pilotoidaan: Näin Virve 2 mahdollistaa liikkuvan tilanne- ja johtokeskuksen sekä visualisoidun puheliikenteen 

Tilanne- ja johtokeskuksen viestintäjärjestelmä osaksi johtoautoa ja pelastajien puheliikenne visualisoituna ruudulle. Siinä kaksi pelastustoimintaa tehostavaa keinoa, joita Pirkanmaan pelastuslaitoksella parhaillaan testataan. Ratkaisun mahdollistaa laajakaistainen Virve 2 Data -liittymä.
tilannejohtaminen viranomaisviestintä virve 2

Pirkanmaalla kiertää nyt johtoauto, joka edustaa tilannejohtamisen ja viranomaisviestinnän tehokkaampaa, laajakaistaista tulevaisuutta. Liikkuvaan johtoyksikköön on asennettu RCS-mobiilityöasema (Radio Console System), jolla voidaan käyttää viranomaisverkko Virven puheryhmiä – sekä ensi kertaa myös visualisoida niiden puheliikennettä.

Uutta Erillisverkkojen ja Pirkanmaan pelastuslaitoksen yhteispilotissa on myös, että siinä tilanne- ja johtokeskuksen tehtäviä voidaan siirtää liikkuvaan johtoautoon RCS-mobiilityöaseman ja Virve 2 Data -liittymän avulla.

”Esittelimme pelastuslaitoksen kanssa ensimmäistä prototyyppiä johtoauton mobiilityöasemasta jo keväällä 2023 Critical Communications World -tapahtumassa. Tänä keväänä käynnistetyssä pilotissa pääsemme hyödyntämään myös Virve 2 Data -liittymää ja testaamaan ratkaisua tositoimissa kentällä”, kertoo pilotista Erillisverkoilla vastaava Virve-palveluiden tuotepäällikkö Jarkko Korpelainen.

Visualisoitua tilannejohtamista pyörien päällä

RCS on radiopuhelinliikenteen hallintaan tarkoitettu sovellus, joka on ollut käytössä viranomaisten tilanne- ja johtokeskuksissa jo useamman vuoden. Päivystävillä palomestareilla ei kuitenkaan ole ollut RCS-työasemia johtoautoissaan, joista käsin he johtavat pelastustehtäviä.

”Tehtävällä viestiliikennettä voi olla useassa eri puheryhmässä samanaikaisesti. RCS:n viestiliikennelokin ansiosta pelastustoiminnan johtaja näkee, missä puheryhmässä viestiliikennettä on ollut ja kuka puheryhmää on käyttänyt. Näin pääsemme helposti kiinni myös mahdolliseen ohi menneeseen viestiliikenteeseen, mikä nykyjärjestelmällä ei ole mahdollista”, kertoo pilottia pelastuslaitoksella koordinoiva palomestari Juha Toivonen.

Kuvassa Pirkanmaan pelastuslaitoksen palomestari Juha Toivonen
Palomestari Juha Toivonen sanoo, että ensikokemukset pilotista ovat olleet hyviä. Kuva: Fanny Sandström.

Pilotoitavassa ratkaisussa jokaisesta puheryhmästä tuleva puhe kirjautuu visualisoituun lokiin. Siitä on helppo seurata, mihin kellonaikaan mistäkin ryhmistä liikennettä on tullut.

”Järjestelmän kautta palomestari voi myös itse puhua ryhmiin – vaikka kaikkiin 15 kerralla”, Toivonen kertoo.

Liittymän prioriteetti ja altapurku varmistavat kaistan

Mobiilityöaseman tietoliikenteessä käytetään Virve 2 Data -liittymää. Sen laajakaistainen verkkoyhteys mahdollistaa, että työasemaa voidaan käyttää liikkeessä ja että puheliikennettä voidaan visualisoida ja hallinnoida reaaliajassa. Liittymä sisältää myös viranomaisviestinnän edellyttämät etuoikeustoiminteet.

”Liittymän data kulkee kaupallisia verkkoja pitkin, mutta kuluttajaliikennettä korkeampi prioriteetti ja altapurku pitävät huolen toimintavarmuudesta. Jos siis tiedonsiirrossa on ruuhkaa, kaistaa vapautetaan automaattisesti viranomaisille”, Jarkko Korpelainen kertoo.

Juha Toivonen korostaa etuoikeustoiminteiden kriittisyyttä pelastustoiminnassa.

”Olemme usein paikalla isoissa tapahtumissa ja ihmisjoukoissa, joissa puhelimia ja kuluttajaliikennettä on paljon. Etuoikeustoiminteet takaavat, että verkko toimii ja kaistamme on näissäkin tilanteissa turvattu”, hän sanoo.

Kokonaisuus hanskassa yhdeltä ruudulta

Ensikokemukset pilotista ovat olleet hyviä. Mobiilityöasemaa on käyttänyt vuorollaan 12 pelastuslaitoksen työntekijää, joilta on saatu positiivista palautetta.

”Visualisoinnin tuomaa selkeyttä on kiitelty. Järjestelmä tuo joustavuutta ja helppoutta puheryhmien käyttöön: enää ei tarvitse painella useiden radiopäätelaitteiden nappeja, ja kokonaisuuden hahmottaa helposti yhdeltä ruudulta”, Toivonen sanoo.

Kuvassa Erillisverkkojen yksikönpäällikkö Mauri Kataja sekä Pirkanmaan pelastuslaitoksen palomestari Juha Toivonen.
Erillisverkkojen yksikönpäällikkö Mauri Katajan (vas.) mukaan käyttäjäkokemukset ovat kriittisen viranomaisviestinnän kehittämisessä ensisijaisen arvokkaita. Kuva: Fanny Sandström.

Pilotointia Erillisverkoilla koordinoinut yksikönpäällikkö Mauri Kataja kertoo, että palautteen perusteella on löydetty jo kehityskohteitakin.

”Ajoneuvon taustamelu häiritsee vielä jonkin verran viestiliikennettä, mutta haemme tähän helpottavia ratkaisuja esimerkiksi erilaisista äänilaitteista. Lisäksi tulevaisuudessa on hyvä kiinnittää huomiota näihin asioihin jo ajoneuvojen varustelua suunniteltaessa”, Kataja kertoo.

Mahdollisuuksia muille viranomaisille ja varautumiseen

Erillisverkot ja pelastuslaitos ovat tyytyväisiä ensikokemusten lisäksi siihen, miten helposti ja mukavasti yhteistyö on sujunut.

”Meille on loppukäyttäjänä tärkeää, että työasema toimii tilanteessa kuin tilanteessa. On hienoa olla mukana pilotoimassa työtämme tehostavaa teknologiaa ja tuoda loppukäyttäjän näkökulmaa mobiilityöaseman kehittämiseen”, Juha Toivonen kertoo.

Myös Mauri Katajasta on ilo tehdä töitä toimijan kanssa, joka on itse aktiivinen ja haluaa testata uusia ratkaisuja.

”Testaamme järjestelmiä huolellisesti, mutta käyttäjäkokemukset ovat meille ensisijaisen arvokkaita. Kunkin viranomaisen toiminta on erilaista, ja siksi palveluita on tärkeää testata tositoimissa”, jo pitkään pelastustoimen Virve-asioista Erillisverkoilla vastannut Kataja sanoo.

Tuotepäällikkö Jarkko Korpelaisen mukaan johtoautopilotti on vain yksi esimerkki mahdollisuuksista, joita Virve-viranomaisverkon uudistuminen ja laajakaistaisuus tuovat viranomaisviestintään – ja esimerkiksi varautumiseen.

”Esimerkiksi poikkeustilanteessa väliaikainen johtokeskus voidaan pystyttää Virve 2 Data -liittymän ja mobiilin RCS-työaseman avulla muutamassa tunnissa. Ilman niitä aikaa kuluisi siirtoyhteyksien rakentamisen vuoksi viikkoja tai jopa kuukausia”, hän kiteyttää.

Katso videolta, miten RCS-työasema toimii ja miten palomestari Juha Toivonen kuvailee sen hyötyjä pelastustoiminnassa. 

 

Haluatko kysyä lisää pilotista tai Virve 2 -ratkaisuista?
Kuvassa yksikönpäällikkö Mauri Kataja

Mauri Kataja

yksikönpäällikkö mauri.kataja@erillisverkot.fi