alkuun

Tetraa, tulevaisuutta ja laajakaistaa

Erillisverkkojen kehityspäällikkö Ari Toivonen tuntee viranomaisverkot ja laajakaistateknologiat.
viranomaisverkko viranomaisviestintä virve

Ari Toivonen kehitti Nokialla Tetra-verkon ratkaisuja vuosituhannen alussa. Tammikuussa 2004 häntä kutsui Britannia. Sisäasiainministeriö Home Office oli allekirjoittanut sopimuksen Tetra-verkosta ja haki osaavaa radioteknologian osaston vetäjää. Asiat loksahtivat kohdalleen, ja seuraavien 15 vuoden ajan Toivosen työpaikka sijaitsi Lontoon keskustassa kävelymatkan päässä parlamentista.

”Työnkuvaan kuului maan viranomaisviestinnän kehittäminen tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi.   Siis paljon tetraa, standardointia ja taajuusasioita. Laajakaistaa katsoin teknologianäkökulmasta. Teimme myös paljon yhteistyötä eri ministeriöiden välillä”, Toivonen kertoo.

Muuhun Eurooppaan nähden Britannia on monessa asiassa eri maata – myös viranomaisverkoissa. Muissa maissa nykyinen tetra-verkkosukupolvi on pääasiassa valtioiden omistuksessa ja hallinnassa, mutta Britanniassa viranomaisverkoista vastaa yksityinen sektori. Maassa aiotaan käyttää samanlaista mallia myös parhaillaan rakennettavassa laajakaistaisessa viranomaisverkossa.

”Home Office pitää huolen, että verkon käyttäjät osaavat valmistautua muutokseen ja ymmärtävät, mitä on tulossa. Yksityisen sektorin vahva rooli on aiheuttanut paljon keskustelua turvallisuuden vaarantumisesta, mutta roolijako on saatu toimimaan”, Toivonen sanoo.

Viranomaisten käyttämä radioverkko siirtyy Suomessakin lähivuosina osittain yksityiseen verkkoon. Toivonen ei näe siinä ongelmaa. ”Se vaatii vain hyvät sopimukset turvallisuuden ja turvallisuusverkkobisneksen kannalta.”

Lue lisää: Nyky-Virve voimissaan vielä vuosia