alkuun

Reetta Siltasalmi-Kautto: Timanttisia kehitystoiveita viranomaisviestintään

Virve-kehitystyössä on kuultu satoja arjen kokemusasiantuntijoita. Viranomaiset toivovat uusiin palveluihinsa kuluttajakäytöstä tuttuja sovelluksia ja päätelaitteita.
Blogit reetta siltasalmi-kautto Virve 2.0

Olemme kysyneet viimeisen kahden vuoden aikana satoja kertoja Virven käyttäjiltä, millainen tulevaisuuden Virven pitäisi olla. Millaisia sovelluksia ja päätelaitteita tarvitsette omaan työhönne?

Käyttäjätarpeita on mietitty niin työpajoissa kuin erillisissä haastatteluissa. Olemme kannustaneet luovaan ja hulluttelevaan ajatteluun, jotta saisimme kaikki mahdolliset ideat esille. Ideoita on tullut paljon ja osa on melkoisia timantteja. Niitä emme olisi tulleet ajatelleeksi ilman tiivistä keskustelua käyttäjien kanssa.

Tarjolla paljon mahdollisuuksia

Vastauksissa korostuu toive, että Virven palveluista rakennettaisiin mahdollisuuksien mukaan samantyylisiä kuin kuluttajillekin on tarjolla. Nykyään on valtavasti erilaisia hyödyllisiä sovelluksia ja päätelaitteita tarjolla helpottamaan arkeamme. Miksei niitä voisi soveltaa myös viranomaisten käyttöön?

Tulevien palvelujen pitää pyöriä hyväksytyissä Virve 2.0 -päätelaitteissa ja liikenne kulkee priorisoidun Virve 2.0 -dataliittymän kautta. Lisäksi kaikki palvelut tulee testata ja hyväksyttää käyttöönsä, mutta näen tässä ison mahdollisuuden. Pääsemme uusilla ratkaisuilla sujuvoittamaan Virven käyttäjien arkea!

Älykellot ja ryhmäpuhe – uutta ja klassista

Älykello, pikaviestintä ja ääniohjaus ovat asioita, joita meistä suurin osa käyttää jo sujuvasti arjessa. Nämä samat asiat ovat myös tulevien laajakaistaisten Virve-palveluiden käyttäjien toivelistalla.

Älykello koetaan näppäränä ja kevyenä: siinä voisi olla tangentti, ryhmien vaihto, statusviestien lähetys ja vastaanotto ja muita tarpeellisia toiminnallisuuksia.

Pikaviestintä mahdollistaa viestinnän monin eri tavoin ja ääniohjauksella voisi vaikka pyytää vaihtamaan ryhmää tai lähettämään statusviestejä. Tässä muutama esimerkki siitä, mitä meidän arjen tutuista palveluistamme olisi mahdollista soveltaa myös Virven käyttöön.

Yksi ominaisuus nousee käyttäjäkeskusteluissa kaikista tärkeimmäksi ja se on puhe kaikissa muodoissa. Erityisesti ryhmäpuhe on Virven parhaimpia ominaisuuksia nyt ja myös tulevaisuudessa. Se koetaan nopeaksi ja helpoksi, eikä puhuessa tarvitse samalla katsoa puhelimen ruutua.

Luotettavuus ja sujuvuus testatusti samaan pakettiin

Olen kuullut usein sanottavan, että ”Virve on meidän hengenpidin” ja turvallisuustoimijoiden tärkeimpiä työvälineitä. Sen avulla pelastetaan henkiä ja huolehditaan niin viranomaisten kuin kansalaistenkin turvallisuudesta.

Uusien ominaisuuksien kehittämisessä tulee muistaa, että ratkaisujen on oltava turvallisia, luotettavia ja sujuvia käyttää. Siksi meidän on aina testattava tarkasti niin laitteet kuin sovellukset ennen kuin ne hyväksytään operatiiviseen toimintaan.

Näin toimimme myös Virve 2.0 -kehitystyössä. Turvallisuudesta ja luotettavuudesta ei saa tinkiä, vaikka samalla haluamme tarjota ketterästi kehittyviä palveluita ja uusia tuulia myös viranomaisten käyttöön.

Seuraamme tiiviisti teknologian kehitystä ja pyrimme poimimaan sieltä mukaan ideoita, jotka voisivat sopia myös viranomaisten tarpeisiin tulevaisuudessa. Uskon, että saamme rakennettua loistavat ja käyttäjien tarpeeseen vastaavat palvelut laajakaistaiseen Virveen.

Kun teemme tämän tiiviissä yhteistyössä, lopputulos on varmasti timanttinen.

Reetta Siltasalmi-Kautto / Erillisverkot

Reetta Siltasalmi-Kautto

Kehityssuunnittelija (Palvelumuotoilu & Virve 2.0 sovellukset) +358 40 707 5636 reetta.siltasalmi-kautto@erillisverkot.fi