alkuun

Pohjoismaiset viranomaisverkko-operaattorit julkaisivat vaatimusmäärittelynsä päätelaitteille laajakaistaisissa palveluissa

Pohjoismaiset viranomaisverkko-operaattorit ovat julkaisseet yhteisen vaatimusmäärittelyn laajakaistaisten verkkojen päätelaitteille. Julkaisu sisältää vaatimuksia ja ohjeita laitevalmistajille, millaisia ominaisuuksia tulevan sukupolven viranomaisverkon käsipäätelaitteiden valmistajien on tärkeää huomioida tuotteissaan.
viranomaisviestintä viranomaisyhteistyö Virve 2.0

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin viranomaisverkoissa on meneillään vahva uudistusvaihe, jossa valmistellaan nykyisten Tetra-teknologiaan perustuvien korvaamista uuden sukupolven laajakaistaisilla 5G-viestintäratkaisuilla. Operaattoreiden yhteistyöfoorumi (NCCOM) näkee tärkeäksi, että uudistuksen suunnittelussa ja täytäntöönpanossa keskeisiä käsipäätelaitteita kehitetään turvallisuusviranomaisten tarpeiden mukaisesti.

Vaativan käytön ominaisuudet säilytettävä kehitystyössä

Pohjoismaiset operaattorit ovat tehneet vaatimusmäärittelyä yhteisyössä viestintäpalveluiden käyttäjäorganisaatioiden kanssa. Suomessa kokemuksia nykyisestä päätelaitetarjonnasta on saatu myös viranomaisviestintää uudistavan Virve 2  -hankkeen hankintakilpailutuksissa.

Nykyisissä Tetra-verkoissa käytettäville päätelaitteille on tyypillistä fyysinen kestävyys ja pitkä elinkaari sekä selkeät painikkeet puheviestintää ja hätäkutsuja varten. Vaatimusmäärittelyissä korostetaan tarvetta saada vastaavia fyysisesti vaativan ja luotettavan käytön ominaisuuksia myös uuden sukupolven päätelaitteisiin.

”Vaatimuslistaus kokoaa tärkeää tietoa ja toimii vahvana selkänojana, kun laajakaistaiseen viranomaisviestintään kehitetään päätelaitteita. Olen hyvin tyytyväinen, että pohjoismaiset operaattorit ja käyttäjät ovat yhdistäneet näkemyksensä asiasta. On tärkeää, että turvallisuusviranomaisten työhön soveltuvien päätelaitteiden vaatimukset harmonisoituvat yhteisen markkinan luomiseksi. Niiden merkitys arjen viranomaistyölle ja kansalaisten turvallisuudelle on kriittinen, joten valmistajien työtä tukeva tieto on uudistusvaiheessa arvokasta”, sanoo toimitusjohtaja Timo Lehtimäki Erillisverkoista.

Pohjoismaissa halutaan tuoda myös esille kylmien olojen vaikutus päätelaitteilta edellytettäviin ominaisuuksiin. Tehty määrittelytyö on herättänyt kiinnostusta muissa eurooppalaisissa toimijoissa. Pohjoismaat edistävät yhdessä päätelaiteominaisuuksien kehitystä alan etujärjestö TCCA:n työryhmissä sekä 3GPP-standardoinnissa.

Suomen Erillisverkot -konserni operoi Virve-viranomaisverkkoa ja kehittää parhaillaan viranomaisten laajakaistaisia Virve 2 -viestintäpalveluja. Muut pohjoismaiset verkot, joiden kehittyviä päätelaitevaatimuksia katsauksessa käsitellään, ovat RAKEL Ruotsissa, Nødnett Norjassa, SINE Tanskassa ja Tetra – the National Telecommunication Service Islannissa. Tarkemmat maakohtaiset laitevaatimukset julkistetaan kunkin maan edetessä hankkeissaan ja tehdessä niihin liittyviä hankintoja.

Tutustu vaatimusmäärittelyyn täällä.

Lisätietoja

Timo Lehtimäki, toimitusjohtaja, Suomen Erillisverkot -konserni

puh. 050 514 8286

viestintä@erillisverkot.fi