alkuun

Omikron jyllää ja pandemia jatkuu – mitä turvallisuustoimijoiden pitäisi tehdä?

Mitä koronan uusi aalto, kiihtyvä digitalisaatio ja datan hyödyntäminen tarkoittavat johtamisen, teknologian ja turvallisuuden kannalta? Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki listaa näkökulmat, joita ei voi ohittaa tulevina kuukausina, kun kohtaamme jälleen uuden virusvariantin.
Johtaminen korona tilannekuva

Koronapandemiassa on korostunut yhteiskunnan vakaa ydin. Keskeisten viranomaisten ja organisaatioiden, kuten terveydenhuollon sekä huoltovarmuus- ja turvallisuustoimijoiden, toimintakyky sekä niiden välinen viestintä ja yhteinen tilannekuva on välttämätöntä.

Teknologia ja tieto: edistysaskeleet harkiten ja yhdessä

Teknologia on ollut kiistaton apu taistelussa pandemiaa vastaan, ja koronan aiheuttamasta häiriötilasta on syntynyt myös paljon uusia innovatiivisia palveluita ja toimintatapoja. Esimerkiksi Sitra listaa raportissaan erilaisia teknologisia avauksia: ruumiinlämmön mittaus kasvojentunnistuksella tai lämpökameralla, yskästä puheentunnistuksella koronan diagnosointi tai sijainnin seuranta tai karanteenirajojen ylityksestä hälyttäminen. Suomessa Koronavilkku-sovellus nojaa teknologiseen kykyyn paikantaa ja tunnistaa henkilö.

Koronapandemia voi kaikessa kauheudessaan saada tuotekehityksessä aikaan merkittäviä edistysaskelia. Suomalaisessa viranomais- ja turvallisuustoimijoiden kentässä nämä edistysaskeleet on otettava harkiten, oli kyseessä sitten tekoäly tai vaikkapa rikastettu todellisuus. Tuotekehityksen mahdollisuuksiin on hyvä tarttua, mutta turvallisuutta ja tietoturvaa ei saa unohtaa.

Viranomaisviestinnän uudistajina me suomalaiset olemme globaalistikin edelläkävijöitä. Laajakaistainen Virve-palvelu etenee suunnitellusti. Erillisverkot on Virven kapellimestari, mutta samalla rohkaisen orkesteriin mukaan uuden sukupolven teknologiapalveluita ja palveluntuottajia. Viimeistään korona on osoittanut, että vain julkisen sektorin ja kaupallisten toimijoiden yhteistyöllä voidaan taata turvalliset ja innovatiiviset viranomaisviestintäpalvelut – turvallisuus todella tehdään yhdessä.

Tiimi ja työyhteisö: ”ihminen tarvitsee ihmistä”

Pandemia on kirittänyt tuotekehitystä, mutta työskentely etäällä ja omissa poteroissa haastaa innovoinnin. Kyseenalaistan siis oman ensimmäisen teesini.

Vincitin perustaja ja nykyinen hallituksen puheenjohtaja Mikko Kuitunen kuvaili Helsingin Sanomien haastattelussa (9.11.) dilemmaa hyvin: ”Etätyö suosii omien tehtävälistojen tehokkaita suorittajia, joille muiden auttaminen on pelkkä hidaste”. Lyhyellä aikajänteellä laaja etätyö on supertuottavaa, mutta pitkällä aikavälillä tuottavuus todennäköisesti laskee, eikä innovaatioita synny. Spontaanit kohtaamiset, yhteiset kahvihetket, ilman agendaa pidettävät palaverit ovat yhteisön ja tiimien liimaa, luottamuksen rakentamisen ja hiljaisen tiedon jakamisen paikkoja.

Paikkariippumaton työ on ehdottomasti tätä päivää, mutta olen samaa mieltä Kuitusen kanssa: ”Se, missä nykyteknologia toimii yhä huonosti, on yhteisöllisyyden liima”.

Työyhteisö on tarpeellinen meille kaikille myös jaksamisen kannalta. Uudet työnteontavat ja epävarma pandemiatilanne haastavat johtamisen organisaatiosta riippumatta. Johdolla on vastuu työyhteisöstä ja sen kestävyydestä tilanteesta riippumatta, sekä vastuu siitä tavasta, jolla digitalisaatiota toteutetaan. Yhteisöllisyyden liiman löytäminen on siis erityisesti meidän johtajien tehtävä. Ohjenuoran tähän kiteytti jo runoilija Tommy Tabermann aikoinaan: ihminen tarvitsee ihmistä.

Varautuminen: kyberturvallisuus digitaalisen itsenäisyyden rakentajana

Pandemian kaltainen häiriö- ja poikkeustilanne testaa digitaalista itsenäisyyttämme. Kriittisen tiedon säilöntään ja välittämiseen käytettävien palveluiden on oltava ehdottoman turvallisia kaikissa oloissa, eikä pandemiankaan keskellä saa lipsua kyber- ja tietoturvasta.

Korona-aikana erilaisten kyberhyökkäysten on todettu lisääntyneen. Ne voivat kohdistua sekä valtiollisiin toimijoihin että kansalaisiin. Pääsitkö osaksi FluBot-haittaohjelmakampanjaa tekstareiden muodossa tai törmäsitkö Omakanta.fi-huijaussivustoon? Kyberloukkaukset ovat sietämättömän arkipäiväisiä. Nyt kannattaakin pysähtyä miettimään, onhan sinulla ja organisaatiollasi riittävän turvalliset työkalut käytössä, yksinkertaisena esimerkkinä sähköpostien salaus arkaluontoisia tietojen lähettämistä varten.

Erillisverkot huolehtii turvallisuuskriittisten toimijoiden tietoliikenteestä kaikkina aikoina, niin tavallisessa arjessa kuin poikkeusoloissakin. Myös asiakkaamme ovat huomanneet, että pandemia ei ole vielä hetkeen ohi, ja maailmalta löytyy aina tahoja, jotka ovat valmiita käyttämään pientäkin häiriötilaa hyväkseen. Muun muassa tarjoamillemme turvallisille laitetiloille ja kansallisille turvapilvipalveluille on yhä laajempi kysyntä.

Blogi on alunperin julkaistu Kauppalehdessä 9.12.2021

Timo Lehtimäki

Timo Lehtimäki

Toimitusjohtaja +358 50 514 8286 timo.lehtimaki@erillisverkot.fi