alkuun

”Korkeatasoinen, muttei pröystäilevä” – Leijonaverkot muutti Porin Leijonan moderniksi toimistorakennukseksi valtion ja kaupungin toimijoille

Valtion toimijat ja Porin kaupunki ovat saaneet Porin Leijona -nimellä tunnetusta kiinteistöstä yhteisen työympäristön. Leijonaverkot toteutti omistamassaan kiinteistössä yli kaksi vuotta kestäneen muutostyön, joka valmistui joulukuussa 2023. Leijonaverkkojen ja Senaatti-kiinteistöjen tavoitteena oli parantaa kansalaisten asiakaspalvelukokemusta tuomalla useita palveluja samaan osoitteeseen.

Porin Leijona on osoittautunut kiinnostavaksi kohteeksi heti valmistuttuaan.

”Hieno ja komea kohde tästä tulikin. Leijonaverkot ja suunnitteluryhmä ovat tehneet hyvän ja korkeatasoisen työn. Ei olla menty siitä, missä aita on matalin, mutta ei ole sorruttu myöskään pröystäilyyn”, Senaatti-kiinteistöjen erityisasiantuntija Sinikka Selänne arvioi.

Senaatti-kiinteistöt on vuokrannut lähes koko talon, ja he vuokraavat tiloja eteenpäin valtion ja kaupungin toimijoille. Tilojen avautumisesta ei ole kulunut kuin muutamia viikkoja, mutta Senaatti-kiinteistöt neuvottelee jo nyt parin lisäorganisaation muuttamisesta Porin Leijonaan.

”Tämä oli mielenkiintoinen hanke kaikin puolin ja olen iloinen, että olen saanut olla mukana valmistelemassa näitä toimitiloja. Rakennus muuttui rumasta ankanpoikasesta joutseneksi, ja olen tyytyväinen, kun nyt katselen rakennuksen julkisivua”, Selänne lisää.

Kiinteistön omistaa Erillisverkkojen tytäryhtiö Leijonaverkot, joka vastasi Porin Leijonan mittavasta peruskorjauksesta. Täysin remontoiduissa tiloissa sijaitsee valtion eri toimijoiden ja kaupungin yhteiset asiakaspisteet sekä yhteisiä työskentely-, neuvottelu- ja projektitiloja ja työkahvila.

Porin Leijonan käyttäjiä ovat TE-toimisto, Verohallinto, Digi- ja väestötietovirasto, Maanmittauslaitos, ELY-keskukset ja Keha, Palkeet, AVI ja Hake, Ruokavirasto, Valtori, Finnvera, Business Finland ja Porin kaupunki.

Kuvassa Porin Leijona -kiinteistön sisätiloja
Porin Leijonan remontoiduissa tiloissa sijaitsee valtion eri toimijoiden ja kaupungin yhteiset asiakaspisteet sekä yhteisiä työskentely-, neuvottelu- ja projektitiloja ja työkahvila.

Tiloihin tehty laaja remontti kiertotalouden ehdoilla

Kaiken kaikkiaan Porin Leijonan laajamittainen remontti kesti yli kaksi vuotta. Leijonaverkkojen toimitusjohtaja Kari Asiala on tyytyväinen remontin lopputulokseen ja projektin kulkuun, vaikka korona ja kasvaneet materiaalikustannukset yrittivät pistää kapuloita rattaisiin.

”En osaa sanoa, mitä tekisin toisin. Tämä on laadullisesti hyvä ja interiööriltään todella hieno”, Asiala myöntää.

Rakennus on Porissa hyvin tunnettu, ja asiakkaat olivat kiinnostuneita käymään kohteessa paikan päällä jo rakentamisen aikana.

”Halusimme tutustumiskäynneillä esitellä tuleville käyttäjille, miten perusteellisesti rakennus remontoidaan”, Sinikka Selänne sanoo.

Aivan kaikkea ei ole uusittu, sillä Senaatti-kiinteistöt teki asiakkaidensa kanssa ison työn inventoidessaan aikaisemmissa tiloissa käytettyjä työtuoleja ja pöytiä. Noin puolet niistä tuotiinkin vuokralaisten mukana.

”Teimme sisustussuunnitelma siltä pohjalta, että hyödynnämme jo käytössä olleita kalusteita mahdollisimman paljon. Haluamme olla tarkkoja kiertotalousasioissa ja materiaalivalinnoissakin suosimme kierrätettyjä materiaaleja”, Selänne sanoo.

Ympäristöajattelu oli laajemminkin mukana Porin Leijonan peruskorjauksen suunnittelussa ja toteutuksessa.

”Koko rakennus on suunniteltu kotimaisen RTS-ympäristöluokituksen kolmen tähden tason mukaiseksi. Se edellyttää, että esimerkiksi kaikki ikkunat ovat nykyaikaisen eristävyysstandardin mukaisia”, Asiala toteaa.

Kuvassa näkymä Porin Leijona -kiinteistöstä kaupunkiin
Porin Leijona kävi läpi täydellisen peruskorjauksen. Uusitun rakennuksen ylimmästä kerroksesta avautuu näkymä kaupungin ylle.

Useista tiloista yhteen tilaan

”Lähtötilanne oli se, että asiakkaamme olivat omissa kohteissaan eri puolilla kaupunkia. Tiloja ja organisaatioita oli paljon. Keväällä 2019 istuimme alas ja totesimme, että näin emme voi jatkaa”, muistelee Selänne.

”Aloimme valmistella hanketta yhdessä Porin kaupungin kanssa, ja meille oli alusta alkaen tavoitteena, että teemme eri toimijoille yhteisen työympäristön”, Selänne jatkaa.

Asiala kuuli Senaatti-kiinteistöjen tilahaasteista radiosta ja päätti ehdottaa tilaksi Porin Leijonaa. Pian palaset alkoivat loksahdella kohdilleen, ja tila osoittautui yhteiskäyttöön soveltuvaksi. Remontoitavaa oli kuitenkin luvassa runsaasti.

”Rakennus tarvitsi täydellistä peruskorjausta. Se purettiin käytännössä kokonaan betonirungolle ja runkoakin korjattiin jonkin verran. Julkisivut purettiin ja kaikki, mitä betonin ulkopuolelta pystyi purkamaan, rakennettiin uudelleen”, Asiala sanoo.