alkuun

Kun tavanomainen ei riitä: ”Paras kesätyö missä olen ollut”

Kesätyö ja harjoittelu Erillisverkoilla tuovat mukanaan oppimismahdollisuuksia, tukea ja apua työkavereilta sekä työelämäoppia. Samalla saa näköalapaikan suomalaisten viranomaisten yhteistyöhön, uusimpiin teknologioihin sekä joskus myös tehtäviin ja tietoihin, joihin ei missään muualla pääse käsiksi. Esittelemme neljä kesätyöntekijää, jotka ovat päässeet sukeltamaan töihin Erillisverkoilla.
harjoittelu kesätyö työntekijäkokemus

Viranomaisten Virve 2 -päätelaitteiden testausta ja asentamista käyttökuntoon, messujärjestelyjä, matkoja ympäri Suomea ja uutta oppia 4G- ja 5G-teknologioista. Erillisverkot ei tänäkään kesänä ole ollut se tavanomaisin kesätyö- ja harjoittelupaikka.

”Erillisverkoilla saa vastuutta ja tukea, kun siihen on tarve. Paras kesätyö, missä olen ollut. Olen saanut kokea ja oppia hurjan paljon. Kaikkein parasta Erillisverkoilla on työporukka ja meidän tiimimme. En olisi voinut toivoa parempaa, tiivistää yksi kesätyöntekijöistä, Fanny Sandström (pääkuvassa).

Kesän 2023 aikana apunamme on ollut yhteensä 16 kesätyöntekijää ja harjoittelijaa. Mitä he ovat oppineet kesän aikana, miksi he halusivat töihin juuri Erillisverkoille – ja mikä yllätti? Neljä kesätyöntekijäämme avaa kokemuksiaan.

Työtehtäviä testauksesta sometukseen

Netta Wistrand on ollut kesätöissä käyttäjäpalveluiden tiimissä. Kesän mittaan Wistrand on esimerkiksi päivittänyt ja asentanut viranomaisviestinnän uusia Virve 2 -päätelaitteita käyttökuntoon sekä tehnyt tietomuutoksia eri järjestelmissä. Wistrandin mukaan työ on opettanut paljon järjestelmien ja tuotteiden kehittämisestä sekä mobiili- ja TETRA-verkoista.

Tieto- ja viestintätekniikkaa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa opiskeleva Juhani Ikonen on tänä kesänä ahkeroinut Virve 2 -testaustiimissä muun muassa testauskäytäntöjen sekä standardoinnin kehittämisen parissa.

Samassa tiimissä on työskennellyt myös Herman-Filip Björklund, joka opiskelee Ikosen tapaan ammattikorkeakoulussa tieto- ja viestintätekniikkaa. Hänkin kertoo päässeensä mukaan Virve 2 -testaukseen sekä tutustumaan tarkemmin 4G- ja 5G-teknologioihin, jotka ovat olleet hänen kiinnostuksen kohteitaan jo pidempään.

Muillekin kuin IT-alaa opiskeleville on löytynyt kesätöitä Erillisverkoilta. Media-alaa Prakticumissa opiskeleva Fanny Sandström on ollut kesätöissä markkinointi- ja viestintätiimissä, jossa hän on esimerkiksi valokuvannut ja tehnyt somejulkaisuja. Myös tämän jutut kuvat ovat Sandströmin käsialaa. Hän kertoo päässeensä myös tiiviisti mukaan tapahtumajärjestelyihin ja käymään Erillisverkkojen eri toimipisteissä ympäri Suomea.

”Se merkityksellisempi kesätyö”

Monelle työnhakijalle työn isompi tarkoitus on tänä päivänä tärkeä asia. Tätä korostavat myös Erillisverkkojen kesätyöntekijät.

Netta Wistrand. Kuvaaja: Fanny Sandström.
Käyttäjäpalveluiden tiimin kesätyöntekijä Netta Wistrand kehuu tapaa, jolla hänet otettiin mukaan Erillisverkkojen työyhteisöön.

”Halusin juuri Erillisverkoille kesätöihin, sillä halusin päästä mukaan tärkeään ja vastuulliseen työyhteisöön”, Wistrand sanoo.

Wistrand on alanvaihtaja, joka on opiskellut ensihoitajaksi ennen nykyisiä tietojärjestelmätieteiden opintojaan Jyväskylän yliopistossa. Toinen alanvaihtaja, aikaisemmin rakennusalalla työskennellyt Ikonen, kertoo olleensa erityisen tarkka siitä, mitä toivoo työpaikalta.

”Haluan hyvään ja vakaaseen työpaikkaan, itselleni merkitykselliseen ja mielenkiintoiseen työhön. On mahtavaa saada työskennellä yhteiskunnallisesti näin merkityksellisellä toimialalla kehitysjunan ykkösvaunussa”, hän sanoo.

Juhani Ikonen. Kuvaaja: Fanny Sandström.
Virve 2 -testaustiimin kesätyöntekijä Juhani Ikonen kehuu Erillisverkkoja yhdeksi parhaista työnantajistaan.

Merkityksellisyyden ja vastuullisuuden lisäksi myös muut tekijät vetivät kesätyöntekijöitä Erillisverkoille. Esimerkiksi Björklund kertoo, että häneen Erillisverkoissa vetosi se, että kyseessä on niin valtakunnallisesti merkittävä yritys. Wistrandille puolestaan muodostui kesän aikana tärkeäksi asiaksi Erillisverkkojen yhteisöllisyys.

”Oli mahtavaa huomata, miten hyvin pääsin mukaan työyhteisöön ja tiimiin. Erillisverkoilla ihmiset ovat todella ystävällisiä sekä auttavaisia yli tiimirajojen. Pääsin myös mukaan erilaisiin tilaisuuksiin ja koulutuksiin, joista olin todella innoissani”, Wistrand kertoo.

Herman-Filip "Vili" Björklund, kuva: Fanny Sandström
Tieto- ja viestintätekniikkaa opiskeleva Herman-Filip ”Vili” Björklund kehuu kesätyön omien mielenkiinnon kohteiden – 4G- ja 5G-teknologioiden – parissa olleen mielenkiintoinen.

Koko Erillisverkkojen työyhteisö saa suuret kiitokset kesätyöntekijöiltä.

”Erillisverkot on mielestäni hienoin työnantajani koko pienellä työurallani. Yksi vau-efekti tulee muista erillisverkkolaisista. Olen otettu siitä, kuinka hyvin uuden uransa alkuvaiheessa oleva harjoittelija otetaan mukaan työkaveriksi”, Juhani Ikonen summaa.

 

Artikkelin pääkuva: Jasper Löfberg
Muut kuvat: Fanny Sandström