alkuun

Kaapeli vaarassa? Tiedä mitä kaivat

Pienenkin kaivutyön tekijän pitää varmistaa, että työmaa ei vaaranna maanalaisia kaapeleita tai johtoja. Lue ohjeet kaivutyön aloittamiseen ja katso video kaapelinäytöstä.
Johtotieto Johtotietopankki kaapelinäyttö

Johtotiedon Johtotietopankki-palvelusta kaivutyön tekijä saa maksutta ja helposti sähköpostitse sijaintikartan maanalaisista johdoista ja kaapeleista. Aina sijaintikartta ei riitä, vaan tarvitaan kaapelinäyttö. Se edellyttää hyväksynnän verkonomistajalta, joka palvelun kustantaa. Erityiskohteet, joissa kaivaminen aiheuttaisi hengenvaaran, kuten korkeajännitteiset kaapelit, käydään aina näyttämässä.

 

Petri Sarkkinen käy Erillisverkot-konserniin kuuluvan Johtotiedon toimeksiannosta näyttämässä kaapelien paikkoja maastossa Uudenmaan alueella. Palvelua tarvitsevat maanrakennusyhtiöt, urakoitsijat, suunnittelutoimistot, viranomaiset ja yksityiset.

Näyttöä tarvitaan, jos kartasta huolimatta on riski, että kaapeli tai johdot vaurioituvat kaivutyön tai muun rakennustyön takia. Sarkkinen ajaa paikalle, etsii kartan perusteella oikean alueen ja hakee kaapelin täsmällisen sijainnin kädessä pidettävällä johtotutkalla. Tunnistaessaan maan alla kulkevan johtimen lähettämän sähkömagneettisen säteilyn tutka alkaa päästää piipittävää ääntä, joka voimistuu, mitä lähempänä kaapelia ollaan. Maanalaisen johtimen paikan selvittyä Sarkkinen merkitsee sen spraymaalilla maahan kymmenen metrin välein.

Kaapelinäytössä johtojen paikat merkitään maahan spraymaalilla.

”Kaivusesonki käynnistyy keväällä heti roudan sulamisen jälkeen ja jatkuu maan jäätymiseen asti. Vilkkainta aikaa kestää toukokuusta syyskuun loppuun. Näytettävää on joskus kilometritolkulla, joskus taas käydään vain merkitsemässä porakaivon reiän paikka”, Sarkkinen kuvaa.

PetriSarkkinen-kuva
Petri Sarkkinen

”Näyttäjä tulee paikalle kolmen työpäivän sisällä yhteydenotosta Johtotietoon. Työmaasta riippumatta urakoitsijoilla on aina kiire, ja joskus on käynyt niinkin, että työt on jo aloitettu ennen tuloani. Kannattaa muistaa, että jos näyttöä ei ole tehty, työtä tehdään kaivajan omalla vastuulla.”

Sarkkinen muistuttaa, että Johtotietoon kannattaa ottaa yhteyttä aina, kun ollaan kaivamassa, poraamassa tai tekemässä muuta – pientäkin – rakennustyötä, joka kohdistuu maan sisään, eikä ole täydellistä varmuutta siitä, sijaitseeko kohdassa maanalaisia verkkoja.

Ohjeet kaivajalle: varmista nämä asiat

  1. Tee kaapelitiedustelu viimeistään kolme työpäivää ennen kaivamista Johtotietopankin lomakkeella tai soittamalla maksuttomaan palvelunumeroon 0800 12600. Samassa yhteydessä selvitetään myös kaapelinäytön tarve. Voit myös käyttää Kaivajien 24/7 -itsepalveluportaalia, joka vaatii tunnistautumisen.
  2. Ennen kuin otat yhteyttä, selvitä kaivupaikan sijaintikunta ja osoitetiedot, työn laajuus ja laatu, kaivupäivä ja aloitusaika sekä kaivava yritys ja yhteyshenkilö yhteystietoineen.
  3. Johtotietopankki kertoo tiedot sen palvelun piirissä olevista johdoista. Jos kaivualueella on ulkopuolisten johdonomistajien johtoja ja kaapeleita, saat sähköpostitse yhteystiedot omistajille. Kuntakohtainen lista näistä verkonomistajista löytyy Johtotietopankista.
  4. Ota huomioon, että samassa kaivannossa saattaa olla useampia rinnakkaisia johtoja, putkia ja maadoituksia. Muista myös, että johdin saattaa olla tavallisesta poikkeavalla syvyydellä esimerkiksi roudan nostamana tai aikaisempien kaivutöiden seurauksena.