alkuun

Ilta poliisin matkassa

Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki ja Virve-palveluista vastaava liiketoimintajohtaja Jarmo Vinkvist tutustuivat poliisin kenttätyöhön.
poke poliisin työ poliisin viestintä

Poliisit tekevät työtä usein arvaamattomissa ja haastavissa oloissa. Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki ja Virve-palveluista vastaava liiketoimintajohtaja Jarmo Vinkvist kutsuttiin vieraina mukaan katsomaan, millaista on poliisin arki, millainen työkaveri Virve on ja millaisina näyttäytyvät poliisin kriittisen viestinnän tarpeet. Miehet lähtivätkin mukaan Helsingin poliisilaitoksen erään kesäisen keskiviikon iltavuorolle. Luvassa oli silmiä avaava ilta.

Erillisverkot ja poliisin viestintä
Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki (keskellä) pääsi lähietäisyydelle seuraamaan poliisien työtä. Kuvassa vasemmalla vt. apulaispoliisipäällikkö Heikki Porola ja ylikomisario Jarkko Lehtinen.

16.00 Helsingin poliisilaitoksen vt. apulaispoliisipäällikkö Heikki Porola sekä ylikomisariot Jussi Huhtela, Jarkko Lehtinen ja Jere Roimu ottavat Jarmon ja Timon vastaan Pasilan poliisiasemalla. Johtokeskuksessa tutustutaan muun muassa pienoislennokkien, videokuvan ja sosiaalisen median käyttöön poliisin työssä.

17.00 Aika pukea päälle suojaliivit ja hypätä maijaan numero 222.

17.10 Liikennevalvonnan tehtäviä Pirkkolan suoralla Pohjois-Helsingissä. Kaikki kuljettajat puhallutetaan ja automaattinen rekisterikilpien lukujärjestelmä tarkistaa, onko autossa tai kuljettajassa huomautettavaa. Poke-järjestelmä paiskii töitä armotta; esimerkiksi kello 17.32 minuutin aikana yhteensä neljä autoa hälyttää muun muassa maksamattomasta ajoneuvoverosta ja hoitamattomasta katsastuksesta.

18.00 Poliisivene Ville 1 hakee porukan Kauppatorin laidalta. Viranomaiset harjoittelevat yhteistä meripelastusharjoitusta, jossa Rajavartiolaitoksen helikopteri nostaa merestä henkilöitä ja rajan partioalus turvaa harjoitusta. Virven puheryhmässä käydään keskustelua.

Erillisverkot ja poliisivene
Päihteet ja alkoholi näyttelevät yhä useammin osaa poliisille tulevissa hälytyksissä. Puolet rattijuopoista antaa myös positiivisen huumenäytteen.

 

Erillisverkot meripelastusharjoitus
Poliisin työ vaatii myös henkistä kanttia, kun arjessa kohtaa kuolemaa ja väkivaltaa. Kollegoiden keskinäinen, rankkakin huumori sekä vapaa-ajan vietto tyystin erilaisten asioiden parissa kantavat arjessa.

19.00 Aika vaihtaa auto jalkapatikkaan ja siirtyä Helsingin rautatieasemalle partioimaan. Kolmen poliisin ja kahden siviilin joukko herättää monenlaisia reaktioita, eikä huutelultakaan vältytä. Kokonaisuudessaan Helsingin keskusta on kuitenkin rauhallinen.

20.15 Kisahallin putkassa Töölössä on niin ikään tyyni tunnelma, vain kymmenen asiakasta on päätynyt lukkojen taakse.

21.00 Joukko siirtyy itäiseen kantakaupunkiin ja Itä-Helsinkiin. Kenttäjohtojärjestelmä Poken ruudulla vilkkuu hälytyksiä – pääsääntöisesti erilaista häiriökäyttäytymistä ja väkivaltatilanteita.

22.45 Iltavuoro on päättymässä. Matkalla Pasilaa Poken ruutuun ilmestyy hälytys: ”Tullinpuomin Shelliltä varastettu polkupyörä. Varkaan tunnusmerkit: taluttaa kahta polkupyörää.”

Silmiä avaava kokemus

Jarmo Vinkvistille ja Timo Lehtimäelle kokemus maijan keskipenkillä oli silmiä avaava. Poliisin työssä keskeistä on toimiva teknologia, mutta yhtä lailla vuorovaikutustaidotkin.

Toimiva teknologia on keskeisessä roolissa poliisin työssä: Virve ja Poke-kenttäjohtojärjestelmä auttavat muodostamaan reaaliaikaisen tilannekuvan.

”Poliisin kenttätyön arki on arvaamatonta ja varmasti henkisesti raskasta, sillä tilanteet voivat eskaloitua nopeasti ja täytyy olla valmius kohtaamaan pahin mahdollinen skenaario. Näin, kuinka keskeisessä roolissa toimiva teknologia on: Virve ja Poke-kenttäjohtojärjestelmä auttoivat poliiseja muodostamaan tilannekuvan. Minuun teki vaikutuksen myös tapa, jolla poliisit provosoitumatta kohtaavat heidän vaihtelevat asiakkaansa eri tilanteissa”, Jarmo Vinkvist kuvaa.

”Päihteiden ja alkoholin vaikutus poliisin keikkojen määrään tuli myös hyvin selväksi. Kävimme keskustelua Helsingin Kalasataman uuden terveyskeskuksen yhteyteen suunnitellusta pistohuoneesta, jossa valvotuissa olosuhteissa saisi piikittää itseään huumeilla. Poliisin puolelta ei löytynyt tukea tälle ajatukselle. He pohtivat, että samaan aikaan, kun tupakan myyntiä rajoitetaan yhä enemmän, ollaan huumeiden käyttöön suhtautumista lievennetty”, Vinkvist jatkoi.

Poliisin tarve laajakaistaiselle kriittiselle viestinnälle tuli vierailulla selväksi. Viestinnän ja tilannekuvan rooli korostuu etenkin johtokeskuksen työssä.

”Muun muassa dronejen ja videokuvan käyttö yleisötapahtumissa kasvaa jatkuvasti. Erillisverkkojen tuleva, laajakaistaista tiedonvälitystä tarjoava Virve 2.0 -palvelu vastaa näihinkin haasteisiin”, Timo Lehtimäki kertoo.