alkuun

Erven Mari Fallström: ”Vastuullisuus kuuluu menestyvän yrityksen arkeen”

”Roolini on olla ennen kaikkea kehittämisen vauhdittaja jokainen päivä. Esimerkiksi Yksi Yhteinen Erve -hankkeessa ja vastuullisuustyössä varmistamme, että Erillisverkkojen palvelut vastaavat kehittyviin asiakastarpeisiin”, kertoo hankejohtaja Mari Fallström työstään Erillisverkoissa.
Erveläiset turvallisuudentekijät kokonaisturvallisuus turvallisuuskriittiset palvelut

Erveläiset turvallisuudentekijät -juttusarjassa asiantuntijamme kertovat työpäivänsä kulusta keskellä koronapandemiaa ja Suomen poikkeustilaa.

Erillisverkkojen hankejohtaja Mari Fallström sanoo, että yhdeksi vuoden 2020 liiketoiminnan kulmakivistä nostettu vastuullisuus kuvaa hyvin Erillisverkkojen toimintaa: turvallisista, häiriöttömistä ja eettisesti kestävistä palveluista ei tingitä poikkeusoloissakaan.

”Vastuullisuus on tärkeä osa arjessamme joka päivä – takaamme vastuullisesti tuotetut ja luotettavat kriittisen viestinnän palvelut nyt ja tulevaisuudessa. Yksi Yhteinen Erve -hanke puolestaan vahvistaa toiminnan kehittämistä kohti uudistuvaa ja yhtenäistä yhtiötä”, hän kiteyttää.

Mari Fallström tekee etätöitä kotipihallaan.
Luonto on Erillisverkkojen hankejohtajalle Mari Fallströmille tärkeä henkireikä, ja etätyötkin hoituvat sään salliessa vaikka omalta kotipihalta.

Miten koronakriisi on muuttanut työtäsi?

Aloitin Erillisverkkojen hankejohtajana syksyllä 2019, ja vastuullani ovat konsernitasoiset hankkeet ja projektit sekä vastuullisuus. Poikkeusolot ovat sävyttäneet työtäni siten, että Erillisverkoissa teemme edelleen suositusten mukaisesti etätöitä. Kotona ovat mieheni lisäksi yläasteikäinen tyttö ja pääsykokeisiin lukeva poika. Jos jotain positiivista koronasta pitää hakea, olemme nähneet perheen kesken toisiamme paljon enemmän kuin arjessa yleensä.

Olen tehnyt säännöllisesti muutamana päivänä viikossa etätöitä jo vuosia ennen koronaakin. Olen tällainen läppäri pöydän kulmalla -ihminen – työt hoituvat sään salliessa vaikka kotipihaltamme. Etätöissä on tärkeää muistaa tauottaa, kysellä työkavereiden kuulumisia ja pistää aina välillä kamera päälle.

Olemme Erillisverkoissa tehneet paljon töitä sen eteen, että varmistamme palveluiden toimivuuden asiakkaille poikkeusoloissakin. Henkilöstömme on pysynyt onneksi terveenä, ja haluamme heitä kuunnellen huolehtia jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Työterveydestä saa henkistä tukea, tarjolla on erilaisia webinaareja, esimiehiä on ohjeistettu etäjohtamiseen, viestintää on lisätty merkittävästi ja olemme antaneet henkilöstölle lahjakortteja äänikirjapalveluun: haluamme piristää ihmisiä siellä kotonakin.

Mitä vastuullisuus tarkoittaa Erillisverkoille?

Erillisverkoille vastuullisuus on kaiken toiminnan edellytys. Vastuullisuus kiteytyy jo tehtävässämme turvata yhteiskunnan kriittistä viestintää ja toimintaa. Päivitimme arvomme ja laadimme uuden vastuullisuusstrategian ja -ohjelman viime vuoden aikana. Haluamme jatkossa toimia niin, että vastuullisuus yhä selkeämmin integroituu tekemiseen eli rakennamme kaikessa toiminnassamme vastuullisemmin ja kestävämmin toimivaa maailmaa.

Vastuullisuus on myös sitä, että palvelumme – vaikkapa konesaliemme toiminta – ovat mitattavasti energiatehokkaita ja häiriöttömiä.

Olemme valtion erityistehtäväyhtiö, ja meitä ohjaa valtioneuvosto. Olemme toki toimineet aiemminkin vastuullisesti, mutta nyt vastuullisuusstrategiaamme kirjattiin, että meidän on tunnistettava toimintamme ilmasto- ja ympäristövaikutukset ja asetettava niille kunnianhimoiset tavoitteet. Kuten sen, että hiilijalanjälkemme lähenee nollaa vuonna 2035. Kilpailutuksissa ympäristökulma on aina mukana.

Vastuullisuus on myös sitä, että palvelumme – vaikkapa konesaliemme toiminta – ovat mitattavasti energiatehokkaita ja häiriöttömiä.

Miten seuraatte vastuullisuuden toteutumista?

Vastuullisuusstrategiaa ja -ohjelmaa laadittaessa pohdimme vastuullisuuspäällikkö Mari Suokarin kanssa megatrendien – kuten kaupungistumisen, teknologian kasvun ja ilmastonmuutoksen – vaikutusta toimintaamme. Analyysien perusteella määrittelimme vastuullisuuden toteuttamiselle tavoitteet ja mittarit. Tavoitteiden ei ole tarkoitus olla kiveen hakattuja: yhteiskunta muuttuu, ja niitä pitääkin päivittää tarvittaessa ketterästi vuosittain.

On tärkeää, että henkilöstömme tuntee eettiset ohjeemme. Siksi järjestämme vastuullisuudesta infotilaisuuksia ja koulutuksen jatkossa vuosittain huomioiden muutokset. Valtuutamme myös toimittajamme ja heidän alihankkijansa tuottamaan vuosittain vastuullisuusohjelman mukaisen raportin.

Vastuullisella ja oikeudenmukaisella toiminnalla haluamme ansaita asiakkaiden, valtio-omistajan, yhteiskunnan, oman väen ja toimittajien luottamuksen. Vain vastuullinen yritys menestyy tulevaisuudessa.

Mari Fallström.
Mari Fallström sanoo, että vastuullisuus on tärkeä osa Erillisverkkojen arkea joka päivä ja yksi liiketoiminnan kulmakivistä. ”Vastuullisella ja oikeudenmukaisella toiminnalla haluamme ansaita asiakkaiden ja yhteiskunnan luottamuksen. Vain vastuullinen yritys menestyy.”

Mihin Yksi Yhteinen Erve -hanke tähtää?

Yksi Yhteinen Erve on vuonna 2018 alkanut konsernin sisäinen kehittämishanke. Siirryin taloon tullessani siinä hankejohtajan rooliin, ja lähdimme viemään työtä suunnitellusti ja voimallisemmin eteenpäin yhdessä hankkeen projektipäälliköiden kanssa.

Kutsuimme kehitystyöhön mukaan henkilöstöämme, ja hankkeeseen lähtikin huikeat lähes 90 erveläistä. Hankkeen projekteissa ja työpajoissa on ollut mahtavaa säpinää ja hyviä ideoita. Hankkeen tärkeä tehtävä on myös kokeilla ja testata erilaisia uusia toimintatapoja, kuten virtuaalisia työpajoja, uusia työvälineitä ja muotoilumenetelmiä.

Jos koronatilanne sallii, kierrämme syksyllä Erillisverkkojen toimipaikat ja keskustelemme strategian viemisestä osaksi arkea, Yhteisestä Ervestä ja kuuntelemme henkilöstöä mietityttäviä asioita.

Yksi yhteinen Erve -hankkeen tavoitteena on varmistaa, että Erillisverkkojen palvelut, konsernin rakenne ja toimintatavat vastaavat kokonaisuutena parhaalla mahdollisella tavalla kehittyviin asiakastarpeisiin ja digitaalisen turvallisuuden haasteisiin. Konsernin liiketoimintojen keskinäinen yhteistyö onkin lisääntynyt, ja toiminta kehittyy sitä kautta yhä asiakaslähtöisemmäksi.

Miten rentoudut vapaa-ajallasi?

Perinteinen kuntoilu on poikkeusoloissa muuttanut muotoaan, kun ryhmäliikuntatunneille ja salille ei hetkeen päässyt. Nyt onneksi tilanne on jo muuttunut ja kuntoilu on jatkunut ulkotreeneissä turvavälein.

Asumme Sipoossa keskellä luontoa meren lähellä. Luonto on minulle erityisen tärkeä. Olen myös puutarhaintoilija, ja vietän käytännössä pihalla koko kesän puuhaillen istutusten, yrttien, marjapensaiden ja hedelmäpuiden kanssa. Syksyn sadonkorjuuaika on ihanaa. Nyt keväällä seuraan tarkkana luonnon heräämistä, lintujen pesintää pöntöissä ja niitä ihania västäräkkejä, jotka tekevät pesän joka vuosi samaan paikkaan tiilikattomme alle.

Olen ollut aina intohimoinen kierrättäjä, ja minulla on ollut komposti lähes 20 vuotta. Meillä kaikki jäte menee kiertoon – eli vastuullisuus yltää minulla kotiin asti.

Lue myös:

Erven Esa Wörlin: ”Konesalimme palvelevat häiriöittä”

Erven Harri Hildén: Seuraamme tilannekuvaa 24/7

Kuka?

Mari Fallström, Erillisverkkojen hankejohtaja:

  • Olen koulutukseltani tietotekniikan diplomi-insinööri. Aloitin Erillisverkkojen hankejohtajana syksyllä 2019. Olen ylpeä työstäni, sillä Erillisverkoilla on erityisen merkityksellinen tehtävä Suomen yhteiskunnan turvallisuuden takaajana ja kentällä työskentelevien turvallisuustoimijoiden tukijana.
  • Ennen Erillisverkkoja työskentelin hankejohtajana maakuntien ict-palvelukeskus Vimanassa. Sinne siirryin Valtiokonttorin tietohallinnon apulaisjohtajan tehtävästä. Olen työskennellyt valtiolla vuodesta 2010, jota ennen työskentelin mm. SOK:lla ja Fingridillä.
  • Ajauduin opiskelemaan tietotekniikkaa käytännössä puolivahingossa, kun pohdin, olisiko tämä tulevaisuuden ja minun juttu. Olen aina ollut kiinnostunut kehittämisestä ja koen jokaisen päivän uutena seikkailuna jatkuvan muutoksen keskellä. Erillisverkoissa toivon voivani hyödyntää pitkää kokemustani erityisesti julkisen sektorin tietohallintohankkeiden johtamisesta ja palveluiden kehittämisestä. Kaikkiaan olen ollut it-alalla 25 vuotta.