alkuun

Virve ja Rakel – viranomaisverkkojen tärkeä yhteistoiminta esittelyssä Ruotsin valtiovierailulla

Viranomaisverkot Virve ja Rakel pääsivät esittelyyn osana presidentti Niinistön Ruotsin valtiovierailua 17.-18.5. Puolustusministeri Antti Kaikkosen ryhmäpuhelu Tukholmasta todisti, että verkkojen yhteistoiminta on saumatonta.
RAKEL viranomaisverkko virve

Pohjoismaisten viranomaisverkkojen esittely sisältyi valtiovierailun osuuteen, jossa Suomen valtuuskunta yhdessä kuningaspari Kaarle XVI Kustaan ja kuningatar Silvian kanssa tutustui maiden väliseen kriisivalmius- ja puolustusyhteistyöhön. Käynti Ruotsin yhteiskuntasuojelu- ja valmiusvirasto MSB:ssä toi esille jo meneillään olevan tiiviin yhteistoiminnan, jota halutaan edelleen laajentaa.

Vierailupäivän aamuna jätetyt puolustusliitto Naton liittymishakemukset loivat päivään erityisen tunnelman. Käynti MSB:llä oli alun perin myös presidentti Sauli Niinistön ohjelmassa.

Tarvitsemme tiivistä yhteistyötä naapurivaltioidemme kanssa.

”Kuuleeko Suomi – is everything OK?”

Myös Suomen päässä oltiin poikkeuksellisen tietoisia valtiovierailun tämän osuuden kulusta virastossa. Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki vastaanotti puolustusministeri Antti Kaikkoselta ryhmäpuhelun Rakel-verkosta Virve-puhelimeensa.

”Pelkästään suomalaisen sisun turvin emme pärjää, tarvitsemme tiivistä yhteistyötä naapurivaltioidemme kanssa. Toimiva viranomaisviestintä ja yhteistoiminnan mallit maiden välillä ovat voittava yhdistelmä”, totesi Lehtimäki lyhyen keskustelun aikana.

Samalla testattiin myös yhteyden toimivuus Suomen merivartioston kanssa. Ahvenanmaan merivartioaseman päällikkö Kim Westman toi vahvasti esille maiden yhteistoiminnan merkityksen Ahvenanmaan meripelastustoiminnassa.

 

Puolustusministeri Antti Kaikkosen ääni kuuluu puheryhmässä hyvin Tukholmasta. Toimitusjohtaja Timo Lehtimäki painaa kohta tangenttia ja vastaa Espoossa. Liiketoimintajohtaja Jarmo Vinkvist varmistaa taustalla vasemmalla.

Yhteistyöllä tähdätään myös kestävyyteen

Viranomaisverkot Rakel ja Virve sekä Norjan vastaava Nödnet on yhdistetty vuonna 2019. Pohjoismainen ISI-yhteistyö mahdollistaa verkkovierailut sekä joustavan yhteistoiminnan ja avunannon tarvittaessa. Se voi olla käytettävissä esimerkiksi isojen metsäpalojen sammutustyössä yli maanrajojen.

”Tämä on historiallinen viikko. Vierailu MSB:ssä auttaa myös kiinnittämään ulkomaailman huomion kestävän yhteiskunnan merkitykseen. Kehitämme yhdessä sekä sotilaallista että siviilivalmiutta vahvaan puolustukseen maailmantilanteen huonontuessa”, toteaa MSB:n pääjohtaja Charlotte Petri Gornitzka, viraston vierailusta laatimassa tiedotteessa.

Lue lisää

POHJOISMAISTEN VIRANOMAISVERKKOJEN ISI-yhteistyöstä
.