alkuun

Timanttiteko-palkinto 2021 ulkoministeriön data-analytiikkapilotille

Turvallisuuskomitea on myöntänyt vuoden 2021 Timanttiteko-palkinnon ulkoministeriön tekoälyavusteiselle data-analytiikkapilotille. Turvallisuuskomitea toteaa perusteissaan, että hanke on esimerkillisesti toteuttanut yhteiskunnan turvallisuusstrategian tavoitteita.
Timanttiteko timanttiteko-palkinto

Ulkoministeriön hankkeessa analysoitiin koronapandemiasta ja maahanmuutosta sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua. Tekoälyavusteinen Aiwo-työkalu mallintaa aineistoa laadullisen analytiikan menetelmillä. Hankkeen teknologiakumppani oli Aiwo Digital Oy.

Työkalu kykenee analysoimaan suuria määriä tietoa reaaliajassa. Se kertoo, mistä asioista sosiaalisessa mediassa samalla hetkellä kirjoitetaan ja havaitsee muutokset puheenaiheissa. Seurattava data helpottaa ennakointia, parantaa viranomaisten tilannekuvaa ja siten ehkäisee vaara- ja onnettomuustilanteita. Koronapandemian alussa maaliskuussa 2020 työkalu analysoi yli yhdeksän miljoonaa viestiä.

”Iloitsemme tästä palkinnosta. Data-analytiikkapilotti on monistettavissa myös muiden ministeriöiden ja virastojen analytiikkatarpeisiin. Palvelu myös skaalautuu nopeasti suuremmalle käyttäjäkunnalle, mikä on etu nopeasti kehittyvissä kriisitilanteissa”, sanoo ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen.

Turvallisuuskomitean puheenjohtaja, puolustusministeriön kansliapäällikkö Esa Pulkkinen korostaa pilotin merkitystä erityisesti aikana, kun suomalaiset viestivät aktiivisesti sosiaalisessa mediassa.

”Tämä ulkoministeriön hanke tarjoaa viranomaisille innovatiivisen ja nopean työkalun vastata yhteiskunnassa käytäviin keskusteluihin. Tämä on tärkeää erityisesti yhteiskunnalle elintärkeiden toimintojen eli johtamisen ja henkisen kriisinkestävyyden kannalta. Hanke on tukenut viranomaisten toimintaa nopeasti kehittyvissä tilanteissa ja auttanut valtionhallintoa päätöksenteossa ja johtamisessa.”

Turvallisuuskomitea myöntää kerran vuodessa Timanttiteko-palkinnon hankkeelle, joka esimerkillisellä tavalla edistää yhteiskunnan turvallisuutta. Esityksiä voivat tehdä Huoltovarmuuskeskus ja eri ministeriöt omilta hallinnonaloiltaan.

Timanttiteko-palkinnon jakamista koordinoi Erillisverkot, jonka ydintehtävä on turvata yhteiskunnan kriittistä viestintää ja johtamista kaikissa olosuhteissa. Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki pitää ulkoministeriön data-analytiikkapilotin palkitsemista merkittävänä eleenä.

”Tällä kertaa palkinnon voittaja on myös turvallisuustoimijoiden digiloikkakilpailun mestari. Tietokone turhautuu, kun sitä käytetään vain sähköisenä kirjoituskoneena, ja prosessori pyörittelee peukaloitaan. Data-analytiikkapilotti on oiva esimerkki siitä, kuinka tietokone valjastetaan tekemään töitä oikealla tavalla. Se puurtaa väsymättä vuorokauden ympäri vapauttaen ihmisten aikaa muuhun työhön”, Lehtimäki kuvailee.

”Toivon, ettei tämä hanke jää vain pilotiksi, vaan osaamme ammentaa sen oppeja ja hyödynnämme sitä erilaisissa turvallisuustoimijoiden haasteissa myös tulevaisuudessa.”

Palkinto jaetaan nyt 14. kertaa. Vuoden 2020 palkinnon sai Kyberturvallisuuskeskus.

Lisätietoja:

Pasi Tuominen, konsulipäällikkö, ulkoministeriö
Pasi.Tuominen@formin.fi, 0295 351 202

Katariina Salmisalo, viestintäjohtaja, Erillisverkot
katariina.salmisalo@erillisverkot.fi, 040 701 6576