alkuun

Perheystävällinen Erve

Erilaiset joustavat työaikajärjestelyt ovat mahdollisia Erillisverkoissa. Juho Luoma ja Maria Hänninen ovat tehneet töitä osa-aikaisesti lastensa syntymän jälkeen. Molemmat ovat tehneet aiemmin puolikasta viikkoa ja työskentelevät nyt neljä päivää viikossa.

”Hoitovapaista sopiminen oli helppoa, ja kaikki sujui toiveideni mukaan. Olemme neuvotelleet esimieheni kanssa myös päivittäisestä työajasta niin, että tulen aikaisin ja pääsen hakemaan lapsen aikaisin päiväkodista”, Hänninen kertoo.

Vinski (vuosi ja kolme kuukautta) on päässyt tutustumaan äitinsä Maria Hännisen työpaikkaan. Virve-puhelin molempien kädessä..

Vinski (vuosi ja kolme kuukautta) on päässyt tutustumaan äidin työpaikkaan. Marraskuussa 2018 Erillisverkot otti osaa valtakunnalliseen Lapsi mukaan töihin -päivään. Yli 80 lasta ja lastenlasta osallistui päivään Erillisverkkojen toimipisteissä ympäri Suomen. Ohjelmassa oli muun muassa Virve-treeni yhteisessä puheryhmässä. Pienimmät osallistujat saivat tuntumaa Virveen vaahtomuoviversiolla.

Myös Juho Luoman mielestä osa-aikatyöstä sopiminen on ollut ketterää.

”Kerroin avoimesti työaikajärjestelyistä läheisille kollegoilleni ja koko organisaatiolle intranetimme blogissa. Näin työyhteisö on osannut ottaa huomioon, etten ole joka päivä tavoitettavissa”, Luoma kertoo.

Työmäärän mitoittaminen on välillä osoittautunut haasteeksi.

”Joskus on tuntunut, että töissä ja kotona on 100-prosenttinen työmäärä. Onneksi näissä tilanteissa kuormaa on mitoitettu uudelleen esimiehen kanssa. Osa-aikaisessa viikossa oppii uudenlaista tehokkuutta”, Luoma summaa.

Hänninen on samaa mieltä. ”Puolikkaassa työviikossa oppii tarkasti priorisoimaan työtehtäviä.”

Juho Luoma ja Joel.

Joelin (kohta 3 v.) hoitaminen on opettanut Juho Luomalle johtamista ja jämäkkyyttä. ”Yleensä olen vähän liiankin kiltti ja joustava, mutta uhmaikäinen on auttanut löytämään napakan asenteen. Kiukkutilanteissa rauha palautetaan kiinnittämällä huomio ympärillä oleviin positiivisiin asioihin. Tämä on hyvä taito toimistollakin.”

Päivät kotona ovat opettaneet myös hetkessä elämistä.

”Aika kotona lapsen kanssa on ollut ainutlaatuista. Työaikajouston ansiosta olen saanut elää monia arjen kauniita hetkiä, kun olemme ihastelleet vaikkapa kivien muotoa tai ihmetelleet puissa kipittäviä oravia. Kun kotona ollessa on enemmän energiaa, vuorovaikutus lapsen kanssa on intensiivisempää ja pienen kehityksessä pysyy paremmin mukana”, Luoma kuvaa.

Myös Hänninen listaa järjestelyn eduksi sen, että työ- ja kotielämä ovat tasapainossa. ”Viikonloput ovat palauttavampia, ja töistä pääsee irtautumaan. Tiistaina hoitopäivän jälkeen on taas kiva tulla toimistolle.”

Työt ovat tuoneet molempien arkeen myös säännöllistä liikuntaa.

”Palattuani perhevapaalta töihin aloin kulkea työmatkat pyörällä vuoden ympäri. Puoli tuntia pyörän selässä molempiin suuntiin väsyttää sopivasti kroppaa, nollaa mukavasti päätä ja on niin sanottua ruuhkavuosien harvinaista omaa aikaa”, Hänninen kertoo.

Luoma puolestaan perusti työpaikalle sählyporukan.

”Kun aika on kortilla, täytyy hikiliikuntaa aikatauluttaa kalenteriin. Toimipisteemme oma sählyvuoro kannustaa kentälle joka viikko, ja samalla kollegoihin tutustuu uudesta näkökulmasta.”

Lue myös Suomen Erillisverkkojen vuosikertomus ja yritysvastuuraportti 2018