alkuun

Laitetilan valaistusuudistus parantaa paloturvallisuutta

Erillisverkkojen konesalien kokonaisturvallisuus paranee, kun loisteputket vaihdetaan ledvalaisimiin.
datakeskus konesali konesalipalvelut

Monta kärpästä yhdellä iskulla – se kuvaa hyvin Erillisverkkojen laitesuojassa tehtävää valaistusuudistusta. Ledvalaisimiin siirtyminen tuo useita hyötyjä niin tilojen paloturvallisuuden, käytettävyyden kuin ylläpitokulujenkin suhteen.

Jutuntekohetkellä, joulukuussa 2017, käynnissä on uusmaalaisen laitesuojan koko valaistuksen uusiminen. Se jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka. 1970-luvun puolivälissä rakennetun ison suojakiinteistön valaistus on perustunut loisteputkiin, ja vanhat valaisimet ovat tulleet elinkaarensa päähän. Uudistuksessa kiinteistön valaistus päivitetään nykyaikaisiin ledvalaisimiin.

Erillisverkkojen kiinteistöpäällikön Pentti Uusitalon mukaan paloturvallisuuden koheneminen on uudistuksen avainasia. Jo Erillisverkkojen toiminnan luonteen vuoksi turvallisuus on erityisen tärkeä osa yritysvastuuta.

Valaistuksen uusimisella turvallisempia, vastuullisempia ja kustannustehokkaampia konesaleja.

Energiatehokkaat ledit

Tiensä päähän tulleissa loisteputkivalaisimissa on vanhentuneita komponentteja, jotka kuumenevat ja saattavat aiheuttaa tulipaloriskin. Yksittäisten komponenttien kärähtämistä on tapahtunut vuosittain.

Erillisverkkojen kiinteistöpäällikkö Pentti Uusitalo.
Pentti Uusitalo

”Vaikka loisteputki ei edes valaisisi, siinä voi edelleen olla paloriskiä aiheuttava jännite. Samoin vanhojen komponenttien hapertuminen on luonut työturvallisuusriskin loisteputkia vaihdettaessa”, Uusitalo kertoo.

Ledeillä laitetiloihin saadaan nykyistä tasaisempi ja peitoltaan parempi valaistus, mikä helpottaa tiloissa toimimista. Loisteputkiin verrattuna ledejä tarvitaan kappalemääräisesti vähemmän, mikä tuo säästöjä huoltokuluissa. Myös ledien pitkä elinkaari lisää osaltaan kustannustehokkuutta.

”Ledit ovat hyvin energiatehokkaita, joten sähkönkulutuksessa saadaan merkittäviä säästöjä”, Uusitalo sanoo.

”Laitetilan valaistus perustuu tarpeeseen eli valot syttyvät ja sammuvat liiketunnistuksella tai ajastimella, vain käytävissä ja poistumisreiteissä on jatkuvasti päällä oleva kulkuvalaisu. Tarpeen mukaan -käyttö pidentää valaistuksen käyttöikää”, hän jatkaa.

Vertailukuva led-valaisimista ja loisteputkista.
Uudet ledvalaisimet (yllä) eivät kuumene päällä ollessaan yhtä paljon kuin vanhat loisteputket (alla).

Uudistus etenee kaikkiin laitetiloihin

Ledeissä on lisäksi se etu, että valaisimet eivät kuumene päällä ollessaan. Laitesaleissa sijaitsevat palvelimet tuottavat lämpöä, ja tiloja pitää sen vuoksi jäähdyttää. Jos valaistus tuottaa lisää lämpöä, jäähdytystarve kasvaa entisestään, mikä taas lisää kuluja.

Uusi valaistus säästää sähköä 10 omakotitalon kulutuksen verran vuodessa.

Uusmaalaisen laitesuojan valaistuksen uudistus on satojen tuhansien eurojen hanke, kun samalla uusitaan muutakin kuin pelkät valaisimet. Uusitalon mukaan kaikki Erillisverkkojen laitesuojat käydään läpi ja valaistuksen uusimista jatketaan tulevaisuudessa muissa laitetiloissa. Itä-Suomessa ja Lahden seudulla sijaitsevien laitetilojen valaistukset on jo uusittu.