alkuun

Ilmatieteen laitos varoittaa, kun pakkanen kiristyy ja pitkittyy

Haasteita terveydelle, sähkökatkojen vaara, tulipaloja. Ilmatieteen laitos muistuttaa kireän pakkasen vaaroista ja tukee viranomaisten tilannekuvan muodostamista.
tilannekuva

Kun lämpömittarin elohopea alkaa kunnolla vajota, Ilmatieteen laitoksen varoituspalvelu antaa kyseiselle alueelle pakkasvaroituksen. Sen tarkoitus on varoittaa terveysnäkökulmasta ihmisiä, jotka tietävät kärsivänsä kireästä pakkasesta ja hyvin kuivasta ilmasta.

Jos kireän pakkasen alue laajenee, mennään oikein mataliin lämpötiloihin ja jakso vielä pidentyy, viranomaisille lähtee tiedote, jossa pyritään arvioimaan sään vaikutuksia.

Valmiuspäällikkö Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitokselta.
Ari-Juhani Punkka

”Kun tulee kireät pakkaset, rupeaa taloja palamaan.” Ari-Juhani Punkka, Ilmatieteen laitos.

”Useimmin tiedotepalvelussamme keskitytään vaikkapa koviin tuuliin, mutta yhtenä syyvaihtoehtona on tosiaan kireä pakkanen. Koska tämä ei välttämättä ole jokatalvinen ilmiö, tiedote toimii myös muistutuksena ja kertauksena siitä, mitä pakkanen saattaa aiheuttaa”, valmiuspäällikkö Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitokselta toteaa.

Näistä Ilmatieteen laitos muistuttaa viranomaisia:

  • Pitkittyneessä, kireässä pakkasessa sähköverkon kestävyys on koetuksella.
  • Rakennuksia lämmitetään yhä enemmän. Ylilämmitys aiheuttaa rakenteellisia vaurioita ja tulipaloja. Tämä näkyy suoraan tilastoissa pelastustoimen tehtävämäärien lisääntymisenä.
  • Vesiputkistojen jäätymiset. Tuttu ilmiö eteläisemmässäkin Suomessa.

Ilmatieteen laitos osallistuu tilannekuvan muodostamiseen myös Krivat-palvelussa ennustamalla sääilmiöiden aiheuttamia poikkeustilanteita ja uhkakuvia. Kireä pakkanen ei ole vielä tähän saakka Krivatin tiedotteisiin yltänyt.