alkuun

Erillisverkot jatkanut varautumisen tehostamista – toimia muun muassa sähkökatkojen varalle tarkennettu

Erillisverkkojen palveluilta edellytetään vahvaa toimintavarmuutta ja turvallisuutta. Erillisverkot on tehostanut varautumista muun muassa sähkökatkoihin liittyen.
kokonaisturvallisuus tilannekuva varautuminen

Erillisverkkojen toimitusjohtaja painottaa varautumista normaaliolojen aikana.

”Tarjoamamme ict-palvelut on lähtökohtaisesti rakennettu iskunkestäviksi, ja varautumistyö erilaisiin häiriöihin ja poikkeusoloihin on meillä jatkuvaa. Nykyinen maailmantilanne turvallisuuden ja siihen kytkeytyvien ilmiöiden osalta ei ole stabiili, siksi myös me kiinnitämme varautumiseen aiempaakin enemmän huomiota”, Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki sanoo.

Erillisverkot mukana Fingridin vapaaehtoisuuteen pohjautuvassa sähköjärjestelmän tuki -menettelyssä

Yksi esimerkki Erillisverkkojen varautumisesta on konesalien sekä niiden laitetilojen ja järjestelmien säännöllinen testaaminen. Koekäyttöjä ja muita pienempiä testejä tehdään kuukausittain, ja koko järjestelmän toiminta varmennetaan vuosittain verkkokatkoskokeilla.

”Erillisverkkojen konesalien varavoimaratkaisut ovat teholtaan merkittäviä. Varavoiman osalta olemme lähteneet mukaan Fingridin vapaaehtoisuuteen pohjautuvaan sähköjärjestelmän tuki -menettelyyn. Menettelyllä pyritään hyödyntämään säätösähkömarkkinoiden ulkopuolinen joustopotentiaali ja välttämään näin sähköpulasta johtuvia mahdollisia sähkökatkoja”, Lehtimäki kertoo.

Lehtimäki painottaa, että Erillisverkot haluaa käyttää omia kyvykkyyksiään koko yhteiskuntaa hyödyttäen myös uudenlaisilla tavoilla.

Viranomaisverkko Virven varautumisen parantamisessa yksityiskohtaisia toimia

Viranomaisverkko Virven osalta varautumista muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen ja sähkökatkoihin lähdettiin viime syksynä parantamaan systemaattisesti omana hankkeenaan. Hanke sisältää useita eri toimenpidekokonaisuuksia.

Työn alla on muun muassa varavoimaan, varmennuksiin, toimintakäytäntöihin sekä harjoitteluun liittyviä toimenpiteitä. Valtiovarainministeriö on osoittanut rahoitusta varavoiman parantamiseen.

”Kuten monesti käy, niin varautumisen tehostamistyön myötä on tullut esille uusia kehittämistä vaativia seikkoja. Nämä ovat arvokkaita havaintoja ja auttavat parantamaan varautumista edelleen. Viestintäjärjestelmissäkin pätee vanha totuus: Ketju on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki”, Lehtimäki toteaa.

LISÄTIETOJA
Timo Lehtimäki

Timo Lehtimäki

Toimitusjohtaja +358 50 514 8286 timo.lehtimaki@erillisverkot.fi