alkuun

Elenia panostaa kehitystyöhön sähkökatkojen hallitsemisessa

Ajantasainen tilannekuva ja sen tehokas hallinta takaavat nopean toiminnan vahinkojen korjaamisessa. Elenia hyödyntää älykkäitä suojalaitteita ja automaatiota.
kokonaisturvallisuus krivat sähkökatko

Sähkön saatavuus on välttämättömyys nykyaikaiselle energiaintensiiviselle tietoyhteiskunnalle – ja sähkökatkon sattuessa on sähköjen palautuksen ehdottomasti oltava ripeää. Energiayhtiö Elenia on vuosien ajan kehittänyt omaa tilannekuvajärjestelmää pysyäkseen kuskin paikalla myös nopeasti muuttuvien olosuhteiden kurimuksessa.

Käyttöpäällikkö Heikki Paananen kertoo, että mahdollisessa suurhäiriötilanteessa yrityksen Tampereella sijaitsevassa käyttökeskuksessa arvioidaan välitöntä reagointia vaativat painopistealueet. Kyseisille alueille siirretään asianmukaiset resurssit.

”Meillä on yhteistyössä kumppanin kanssa rakennettu tilannekuvajärjestelmä, jonka avulla pysymme kokonaistilanteen tasalla verkkoalueellamme”, hän kertoo.

Suurhäiriötilanteissa Elenia hyödyntää Krivat-palvelua, joka on yhteiskunnan toimivuuden kannalta keskeisten valvomoiden yhteistoimintamalli ja palvelualusta kriittisen infrastruktuurin organisaatioille. Krivat toimii julkisen internetin ja matkapuhelinverkon ulkopuolella Erillisverkkojen ylläpitämässä toimintavarmassa kiinteässä laajakaistaisessa tietoliikennepalvelussa.

Suurhäiriötilanteissa Elenia hyödyntää Krivat-järjestelmää, joka on palvelualusta kriittisen infrastruktuurin organisaatioille.

”Krivatin kautta saamme tietoa siitä, mitä on tekeillä valtakunnallisessa katsannossa ja mitä muutoksia toimintaympäristössämme on tapahtumassa. On hyvä tietää muiden infrastruktuuritoimijoiden tilanne”, Paananen kuvailee. ”Toki tuotamme Krivatiin tietoa myös itse.”

Mobiili verkkotietojärjestelmä parantaa viestintää

Kumppanien kanssa tehdystä omasta kehitystyöstä Paananen mainitsee esimerkkinä uuden, mobiilissa toimivan verkkotietojärjestelmän, joka tuli asentajien käyttöön vuoden 2017 alussa.

”Kommunikaatio parani huomattavasti, kun tieto sähköverkon tilasta saatiin reaaliaikaisesti maastossa olevien korjaus- ja huoltoasentajien käyttöön ja paperikartat sekä läppärit voitiin jättää toimistolle”, Paananen toteaa ja lisää, että samalla päätöksenteon painopistettä saatiin enemmän kentälle.

”Parin kuukauden sisällä sovelluksen lanseerauksesta se oli käytössä jo puolella asentajista. Sen sijaan, että käytetään kenties kuukauden tai puoli vuotta vanhaa paperikarttaa, on paljon mielekkäämpää käyttää aina ajan tasalla olevaa sovellusta.”

Hiekkatie ja sähkölinjoja.
Tämä näkymä siirtyy kiihtyvällä vauhdilla historiaan. Elenian tavoitteena on maakaapeloida sähköverkkoa keskimäärin 3 000 kilometriä vuodessa.

Sähkökatkot historiaan maakaapeloinnilla?

Tämä ”mobilisaatio” on hyvin linjassa Elenian muiden uudistusten kanssa. Yritys on esimerkiksi maakaapeloinut sähköverkkoaan kiivaasti jo vuosien ajan ja tällä hetkellä 70 000 kilometrin sähköverkosta on maakaapeloituna 40 prosenttia.

”Itse asiassa jo vuonna 2009 teimme päätöksen, että rakennamme tästä eteenpäin vain maakaapeliverkkoa”, taustoittaa Paananen.

Elenian satsaus varmempaan sähkönsaantiin esimerkiksi viimeisen kuuden vuoden ajalta on yli 600 miljoonaa euroa. Hurja tahti jatkuu, sillä maakaapeloidun verkon osuus halutaan nostaa 75 prosenttiin vuoteen 2028 mennessä.

”Vuositasolla tämä tarkoittaa noin 3 000 kilometriä maakaapelointeja.”

Älykkäät laitteet nopeuttavat palautumista

Maakaapeloinnin ohella verkon huoltamista automatisoidaan ja muutetaan tarveperusteiseksi.

”Automaation osalta meillä esimerkiksi on verkossa 3 500 kaukokäytettävää e-kytkinlaitekohdetta, joilla voimme rajata vikojen vaikutukset pienelle alueelle hyvin nopeasti”, Paananen kertoo.

Prosessi on hioutunut sellaiseksi, että kun älykkäät suojalaitteet havaitsevat uuden vian, järjestelmät rajaavat kaukokäyttölaitteilla vika-alueen automaattisesti mahdollisimman pieneksi ja palauttavat sähköt terveille alueille. Tämä tarkoittaa asiakkaille nopeampaa sähköjen palautumista.

Kaukoluettavuus ja -käytettävyys ovat olleet Elenian vahvoja valtteja jo pitkään: esimerkiksi etäluettavien mittarien käytössä yhtiö on pioneeri myös koko valtakunnan mitassa.

”Lisäksi kehitämme automaattista vianpaikannusta yhdessä kumppaniemme kanssa koko ajan.”