alkuun

Droonit ja NTN-satelliitit tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia turvallisuustoimijoille

Droonit ja NTN-satelliittiyhteydet tarjoavat monipuolisia hyötyjä sekä viranomaisille että kansalaisille. Erillisverkkojen tuore Turvallisuuskriittisen teknologian trendit -katsaus käsittelee niiden nykykäyttöä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia.
drone satelliitit Turvallisuuskriittisen teknologian trendit

 Miehittämättömät ilma-alukset (UAV) ja erityisesti droonit ovat tulleet laajasti tutuiksi viimeistään tänä vuonna. Ne ovat nousseet merkittäväksi sodankäynnin välineeksi Ukrainassa, ja havaintoja tuntemattomista drooneista on tehty kriittisen infrastruktuurin lähettyvillä myös muissa valtioissa.

Toinen vahvassa kasvussa oleva turvallisuusteknologian trendi on matalan kiertoradan satelliitit. Myös satelliittien käyttö on jo olennaisessa roolissa varautumisen välineenä esimerkiksi Ukrainan sodassa. Satelliittien sulautuminen mobiiliverkkoihin toisi varautumiseen uuden ulottuvuuden.

Uusia käyttökohteita turvallisuuskriittiseen toimintaan drooneilla ja niiden autonomialla

”Pelastuslaitosten toimintaa voisi tukea kolaripaikalta saatavalla, esianalysoidulla ja rikastetulla videokuvalla jo ennen pelastusyksiköiden perille ehtimistä. Ensihoitoa on jo Alankomaissa tehostettu kuljettamalla drooneilla hälytyspaikalle defibrillaattoreita ja hoitotarvikkeita”, Erillisverkkojen kehityspäällikkö Janne Ahava kertoo.

Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa, drooni on usein nopein keino saada apua tai havaintoväline onnettomuuspaikalle. Suomessa on myös tutkittu drooniparvien etsintäalgoritmeja menestyksekkäästi.

Matalan kiertoradan satelliittien hyödyt ”omaan taskuun”

Satelliittitietoliikenne on jo useamman vuosikymmenen ajan ollut radioverkolle vaihtoehdon tarjoava tapa toteuttaa tietoliikennereitti. Viime vuosina taivaalle on lähetetty ja kiihtyvällä tahdilla käyttöönotettu eri toimijoiden matalamman kiertoradan satelliitteja.

Matalamman kiertoradan satelliittitietoliikenne toisi hyötyjä jo sellaisenaan erilaisille turvallisuustoimijoille muun muassa kiinteän tietoliikenteen varmennusratkaisuina. Mielenkiintoisia näkymiä tarjoaa myös NTN (Non Terestial Network) eli perinteisten teknologioiden, kuten satelliittitietoliikenteen ja mobiiliteknologian yhdistäminen.

”NTN:n avulla meidän jokaisen taskusta löytyvien tavanomaisten älypuhelinten ja muiden päätelaitteiden käytettäväksi tulee tulevaisuudessa maanpäällisen radioverkon lisäksi satelliittiyhteyden kautta toimivat palvelut”, Ahava kertoo.

Satelliittien käyttö on jo olennaisessa roolissa varautumisen välineenä esimerkiksi Ukrainan sodassa. Suomen näkökulumasta satelliittien sulautuminen mobiiliverkkoihin toisi varautumiseen uuden ulottuvuuden, jos Virve 2 -liittymän palvelualuetta voitaisiin turvata samoilla päätelaitteilla esimerkiksi talvimyrskyjen aiheuttamissa sähkökatkoissa.

Lue koko raportti

Yhteystiedot medialle:

Janne Ahava

Kehityspäällikkö 050 486 1958 janne.ahava@erillisverkot.fi
Yhteystiedot medialle: