alkuun

Virve 15-vuotta kriittistä viestintää -visan palkinnot arvottu

Viranomaisverkko täyttää tänä vuonna 15-vuotta. Aihetta juhlaan on! Syntymäpäivien kunniaksi julkaisimme myös pienen visan. Visaan osallistui 125 henkilöä kesäkuun aikana. Kaikkien vastaajien kesken arvottiin matkaensiapulaukkuja.

Kesäkuussa visailtiin Virve-tietämyksestä. Onnetar arpoi viisi matkaensiapulaukkua. Uusille ensiapulaukkujen omistajille on ilmoitettu arpaonnesta henkilökohtaisesti. Kiitos kaikille visaan osallistuneille ja aurinkoa loppukesään!

Alta voit vielä bongata visan oikeat vastaukset ja lisätä Virve-tietämystäsi.

Mikä on Virve?

Virve auttaa viranomaisia ja muita turvallisuustoimijoita eli se on siis rakennettu palvelemaan kaikkien viranomaisten kriittistä viestintää (kysymys 1). Virve auttaa viestimään tehokkaasti ja turvallisesti niin päivittäisessä työssä kuin kriisitilanteissa ja toimimaan yhteistyössä yli organisaatiorajojen.

Valmistuessaan vuonna 2002 Virve oli maailman ensimmäinen maanlaajuinen, viranomaisten yhteiskäyttöä varten rakennettu, Tetra-standardiin perustuva verkko (kysymys 2).

Virven yksi keskeisimmistä ominaisuuksista on ryhmäpuhelu (kysymys 3). Virven palveluja ovat radiopuhelin-tyyppinen viestintä, kuten ryhmä- ja suorakanavaliikenne, yleisen puhelinverkon -tyyppinen viestintä (yksilöpuhelut) ja dataliikenne (lyhytsanomat, pakettidata ja paikkatiedot). Lisäksi Virven avulla suunnistaa esimerkiksi kollegan lähettämään reittipisteeseen.

Verkko kattaa koko Suomen, Suomen aluevedet sekä Suomenlahden merialueen, koska Virven tukiasemia on myös Viron rannikolla. Suotuisissa olosuhteissa, kuten merellä, Virve-tukiaseman kantama on maksimissaan 56 km, joka on merkittävästi enemmän kuin kaupallisten verkkojen tukiasemakantamat. Virve toimii siis niin merellä kuin Lapin tuntureilla (kysymys 4).

Virven tulevaisuus

Sekä viranomais- että siviiliviestinnässä siirretään yhä enemmän kuvia ja liikkuvaa kuvaa, mikä aiheuttaa siirrettävän datamäärän jatkuvaa kasvua ja siten kaikille viestintäverkoille uusia vaatimuksia. Turvallisuusviranomaiset käyttävät Virven rinnalla ei-kriittiseen toimintaan kaupallisten verkkojen laajakaistaisia dataverkkoja.

Viranomaistoiminnassa muutos johtaa siihen, että turvatut verkkoratkaisut pitää uudistaa kokonaan. Nykyinen Tetra- teknologiaan pohjautuva Virve-verkko kapeakaistaisena tukee vain kriittistä puhetta ja tekstimuotoisia viestejä.

Tulevaisuuden kannalta näemme yhteistyön toimivimpana ratkaisuna, jolloin viranomaisverkko toteutetaan viranomaisten ja kaupallisten toimijoiden yhteistyönä. Kaupalliset toimijat toteuttavat verkon infrastruktuurin ja Erillisverkot toteuttaa sen päälle viranomaisia palvelevat ratkaisut. Tällaisella uudentyyppisellä yhteistyöllä varmistetaan, että Suomi saa tulevaisuudessakin käyttöönsä ensiluokkaisen kriittisen viestinnän verkon ja palvelun.

Vaikka Erillisverkot tekee jo nyt paljon yhteistyötä kaupallisten toimijoiden kanssa, tiivis julkisen ja yksityisen sektorin palveluiden integraatio tarkoittaa isoa, periaatteellista muutosta, joka avaa uusia mahdollisuuksia viranomaisviestintään.

Lisätietoja viestinta@erillisverkot.fi