alkuun

Viranomaisverkko Virven uudistamisen sopimukset allekirjoitettu

Viranomaisviestinnän historiallinen virstanpylväs saavutettiin maanantaina 4.5.2020, kun Erillisverkot, Elisa ja Ericsson allekirjoittivat sopimukset seuraavan sukupolven viranomaisverkko Virve 2.0:n toteutuksesta. Korona-ajan vuoksi tilaisuus toteutettiin livestreamina verkossa. Juhlavan yhteistyön sinetöivässä henkilöstölle streamatussa hetkessä käytettiin Deltagonin sähköistä segSigned-allekirjoitusratkaisua.

Sopimuksen allekirjoittaneiden johtajien puheenvuoroissa nousivat esille hetken historiallisuus ja odotukset tulevalle yhteistyölle.

Elisan yritysasiakkuuksista vastaava johtaja Timo Katajisto toi esille yhtiöiden nykyisen yhteistyön merkittävän ja edistyksellisen syvenemisen, kun julkista verkkoa laajennetaan viranomaisyhteistyössä Suomen kattavimmaksi puhe- ja dataverkoksi. ”Laatu ja kattavuus ovat tunnusomaisia verkollemme jatkossakin ja viranomaiset saavat verkon kasvavaan käyttöönsä ja uusiin tarpeisiinsa jo ensi vuonna. Maailman edistyksellisimmän viranomaisverkon toteutusta on valmisteltu hyvin ja on ilo ja kunnia olla mukana tässä yhteiskunnallisesti tärkeässä työssä”, totesi johtaja Katajisto.  

Harri Oikarinen, Ericsonin maajohtaja, korosti allekirjoitustilaisuudessa tehdyn sopimuksen merkityksellisyyttä askeleena, jolla yhtiö pääsee yhteistyössä rakentamaan suomalaisen viranomaistoiminnan keskeistä infrastruktuuria. ”Suomen yksikkömme on edelläkävijä koko Ericssonin tuotekehitystyössä  ja verkkoturvallisuuden asiantuntijaorganisaationa olemme yksi suurimpia koko maassa. Odotamme innolla uuden yhteistyön tuomia tutkimus- ja tuotekehitysprojekteja, jotka viitoittavat tietä myös muille toimijoille koko maailmassa”, sanoi johtaja Oikarinen.   

”Erillisverkot syntyi aikanaan Virve-viranomaisverkon operointia varten. Ja jo aiemmissa vaiheissa on työmme noteerattu maailmanlaajuisesti erinomaisena ekosysteeminä. Nyt olemme uudella kehityspolulla ja teknologian aallonharjalla, kun kolmikanta – Erillisverkot, Elisa ja Ericsson – alkaa luoda jo kansainväisesti edelläkävijäksi noteraatusta verkosta uutta laajakaistaista versiota”, totesi puolestaan Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki.  

Erillisverkot
toimii lakisääteisenä palveluoperaattorina ja tuottaa kriittiset
laajakaistaiset Virve 2.0 -palvelut. Tulevaisuuden Virvessä Elisa toteuttaa 4G-
ja 5G-radioverkkopalvelun sekä maantieteellisen peittoalueen laajentamisen
nykyistä Virveä vastaavaksi. Ericsson toimittaa Erillisverkoille keskeisimmät
tietojärjestelmät, joiden avulla Erillisverkot hallitsee verkon ja keskeisten
tietojärjestelmien kokonaisuutta sekä varmistaa tietoturvallisuuden ja
varautumiskyvyn.

Nyt hankittavien palveluiden
ja järjestelmien avulla Erillisverkot voi tuottaa priorisoidun
laajakaistaliittymän turvallisuusviranomaisille ja muille
turvallisuustoimijoille vuoden 2021 loppupuolella. 

Virve 2.0 mobiilistrategia kertoo verkon uudistamisajattelun taustasta.