alkuun

Aiemmin Broadwayna tunnettu EUCCS-hanke kehittää rajat ylittävää viranomaisviestintää – testejä eri puolilla Eurooppaa

Suomella on tärkeä rooli rajat ylittävän viranomaisviestinnän kehittämisessä EU-tasolla. EUCCS eli EU Critical Communication System on Euroopan unionin hanke, jossa kehitetään valtioiden rajat ylittävää laajakaistaratkaisua turvallisuusviranomaisten käyttöön.
EUCCS kriittinen infra viranomaisviestintä

Suomi ja Erillisverkot ovat olleet vahvasti mukana EUCCS:n ja sitä edeltäneiden Broadway/BroadNet-hankkeiden kehityksessä alusta alkaen. Suomen kokoaan suurempi rooli on seurausta siitä, että Suomi on edelläkävijä laajakaistaisessa viranomaisviestinnässä. Edelläkävijäaseman ansiosta Suomella on mahdollisuus vaikuttaa merkittävästi, mihin suuntaan yhteiseurooppalainen ratkaisu kehittyy.

Erillisverkkojen kehityspäällikkö Kari Junttila kertoi, että hiljattain testattiin eri palvelutarjoajien toimittamia kriittisiä palveluja Espanjan Malagassa. Testin tarkoituksena oli varmistaa, että eri toimittajien järjestelmät pystyvät keskustelemaan keskenään.

”Malagassa oli testattavana neljän eri toimittajan järjestelmät. On tärkeää varmistaa, että kaikki järjestelmät ovat yhteensopivia. Jos painan Suomessa päätelaitteen tangentin pohjaan, niin Irlannissa olevan kollegan on pystyttävä kuuntelemaan samaa puheryhmää ja vastaamaan tarvittaessa. Seuraavan kerran teemme testejä Prahassa huhtikuun loppupuolella”, Junttila kertoo.

Keskeistä viranomaisten viestinnälle on seamless mobility, joka tarkoittaa viranomaisten kykyä kommunikoida keskeytyksettä rajat ylittävissä operaatioissa.

”Seamless mobility on tärkeää esimerkiksi poliisioperaatioissa, joissa yhteys ei saa katketa hetkeksikään. Kaupalliset verkot eivät pysty tarjoamaan saumattomia yhteyksiä, sillä puhelut ja tiedonsiirto voivat katketa rajanylityksissä. Kun esimerkiksi seurataan huumekuriirin matkaa läpi usean valtion, yhteys ei saa katketa, sillä koko operaatio voisi vaarantua”, Junttila sanoo.

Suomi ja Pohjoismaat eturintamassa

Suomi on ensimmäinen maa Euroopassa, joka on ottanut käyttöön toimintokriittiset laajakaistapalvelut viranomaisille. Tavoitteeksi on asetettu, että kaikki nykyiset Virve-käyttäjät siirtyvät Virve 2:een vuoden 2028 loppuun mennessä.

”Kyseessä on merkittävä harppaus, joka parantaa viranomaisten toimintakykyä. Olemme ottaneet tänä vuonna merkittäviä askelia Virve 2:n käyttöönotossa”, Junttila sanoo.

Suomi ja muut Pohjoismaat ovat jo vuodesta 2023 asti pyrkineet varmistamaan, että Tetra-verkon toiminnallisuudet säilyvät ja jatkuvat laajakaistaan siirryttäessä.

”Meidän tiivis yhteistyömme on tunnistettu EUCCS:n puolella. Todennäköisesti pääsemme jo tämän vuoden puolella pilotoimaan laajakaistaverkkojen roaming-ominaisuutta Suomen ja Ruotsin välillä. Saatuja tuloksia tullaan käyttämään referenssinä, kun vastaavaa roamingia rakennetaan Euroopan tasolla”, Junttila sanoo.

Eri toimijoiden ratkaisuissa yhteensovitettavaa

EUCCS on Euroopan mittakaavassa erittäin merkittävä hanke. Sen tavoite on varmistaa, että eri maiden useilta toimittajilta hankkimat teknologiset ratkaisut toimivat saumattomasti yhteen ja viranomaiset voivat käyttää omia päätelaitteita ja palveluita kaikkialla Euroopassa (operational mobility). Hankkeen moniulotteisuutta lisää se, että valtiollisten toimijoiden lisäksi mukana on myös toimijoita, jotka operoivat ilman kotimaata.

”Samaa verkkoa käyttävät rajat ylittävät viranomaisryhmittymät, kuten Europol tai Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex”, Junttila muistuttaa.

Junttila toimii Suomen edustajana MCCG-työryhmässä (Mission Critical Communication Expert Group). Kyseessä on EU:n pysyvä elin, joka valvoo EUCCS:n toteutusta.

”EU:ssa on työn alla muun muassa EUCCS-lainsäädäntö. Näillä näkymin se tulee voimaan vuonna 2027 ja asettaa jäsenmaiden viranomaisviestinnälle tiettyjä velvoitteita. Vaatimuksia on luvassa todennäköisesti myös kaupallisille operaattoreille. Säädöksen on tarkoitus harmonisoida kansallisten laajakaistaverkkojen toteutusta”, Junttila sanoo.

Kari Junttila

Kari Junttila

Kehityspäällikkö 0400 979 694 kari.junttila@erillisverkot.fi