Etusivu Uutishuone uutisarkisto 2017
valikko
Uutishuone
Uutisarkisto 2017

Uutiset 2017

8.12.2017 12.00

Ensimmäinen Suomen ja Norjan viranomaisradioverkkojen välinen puhelu otettu tänään

Suomi ja Norja aloittavat tänään toisena maailmassa viranomaisverkkojensa roamingin eli verkkovierailun. Verkkovierailussa viranomaiset käyttävät yhteistä viestintäkanavaa. Yhteys on erityisen tärkeä rajaseudulla, jossa hätäkeskus ja sote-toimijat sekä poliisi-, pelastus-, puolustus- ja rajavartiolaitos voivat onnettomuus- tai katastrofitilanteessa kommunikoida keskenään tietoturvallisesti samalla kaistalla ilman katkoja. Näin pelastettavat saadaan turvaan aiempaa nopeammin ja varmemmin.

”Viranomaisroaming parantaa yhteistoimintaa maidemme välillä hätätilanteissa”, Suomen Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki kertoo. ”Vuodesta 2005 eri viranomaisten yhteistyö Suomen sisällä on ollut täysin ainutkertaista globaalistikin verraten. Nyt yhteistyö saadaan pohjoismaiseksi, mikä on tämän alueen turvallisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää. Suomella ja Norjalla on 736 kilometriä yhteistä rajaa Lapissa. Harvaanasutulla alueella nopea pelastustoiminta on haasteellista ja naapurimaan poliisi tai ensihoidon yksikkö voi sijaita lähempänä kuin lähin oman maan viranomainen”, Lehtimäki jatkaa.

Tähän asti Virve-puhelinten ja muiden viranomaislaitteiden kuuluvuus naapurimaassa on loppunut pian raja-alueen ylittämisen jälkeen. Sen vuoksi on haluttu yhdistää Virve ja Nødnett Inter-System-Interface-ratkaisulla (ISI). Nyt suomalaisella Virve-puhelimella voi soittaa viranomaispuheluja kaikkialle Norjan viranomaisverkkoon ja myös toimia norjalaisten Nødnett-tukiasemien varassa. Soittojen lisäksi Suomen Virve-verkossa kulkee viikoittain 50 miljoonaa lyhytsanomaviestiä. Vastaavasti norjalaiset viranomaiset voivat ottaa yhteyksiä kaikkialle Suomeen ja käyttää päätelaitteitaan kaikkialla Suomen Virve-verkossa.

Suomessa viranomaisilla on käytössä Airbusin toimittama verkko, norjalaisilla Motorolan verkko. Niiden tekniseen yhteensovittamiseen otettiin mallia Ruotsin ja Norjan roamingista, joka aloitettiin ensimmäisenä maailmassa vuosi sitten.

Yhteistyön pelisäännöt määrittävät tekemisen käytännössä

Virve ja Nødnett määrittelevät sopimuksessaan myös pelisäännöt sekä esimerkiksi huollot, kustannusten jaon ja muut käytännön perusasiat.

Loppukäyttäjien – hätäkeskusten, poliisin, pelastuslaitosten, sote-toimijoiden, puolustuslaitoksen, tullin ja rajavartijoiden on puolestaan sovittava järjestelmän käytöstä, puheryhmistä, käytännöistä ja vastuista – eli siitä, kenelle ja mihin ryhmään naapurin puolella missäkin tilanteessa soitetaan.

”Esimerkiksi tulipalon sattuessa Norjassa johtovastuussa on poliisi, Suomessa pelastuslaitos. Toimintamallien yhteensovittaminen vaatii paljon työtä”, Lehtimäki sanoo.

Suomen ja Norjan viranomaisverkot, Virven ja Nødnettin, yhdistävä hanke käynnistyi helmikuussa 2017 solmitusta aiesopimuksesta, ja vuosi on kulunut teknisen osuuden toteutuksessa. Testiympäristön jälkeen siirryttiin operatiivisten verkkojen yhdistämiseen ja ensimmäinen puhelu soitettiin tänään. Verkkoja testataan ensi vuodelle asti.

Valokuvia tämänpäiväisestä verkon avaustilaisuudesta ja ensimmäisestä puhelusta voi tilata: Taina Kaitala, Viestintätoimisto Manifesto, 050 372 3406 tai taina.kaitala@manifesto.fi.

Lue lisää Virvestä oheisesta Fact sheetistä.

Lisätietoa:

Jarmo Vinkvist, liiketoimintajohtaja, Virve-palvelut, Suomen Erillisverkot -konserni, puh. 040 501 5195

Timo Lehtimäki, toimitusjohtaja, Suomen Erillisverkot -konserni, puh. 050 514 8286

Mari Suokari-Pärssinen, viestintäpäällikkö, Suomen Erillisverkot -konserni, puh. 040 756 0850

Sähköpostit ovat muotoa:

etunimi.sukunimi@erillisverkot.fi tai etunimi.sukunimi-sukunimi@erillisverkot.fi

Englanninkielinen tiedote


Palaa otsikoihin