Turvallisempi sähköposti vain parilla klikkauksella

Sähköposti on maailman käytetyin digitaalinen viestintäväline, mutta sen tietoturva on surkea. Salausmenetelmät kehittyvät ja yleistyvät nopeasti.
sähköposti tietoturva turvallisuuskriittiset palvelut

Puolet maailman ihmisistä käyttää sähköpostia päivittäin, ja lähetettyjen viestien määrä kasvaa edelleen.

“Sähköposti ei näytä olevan poistumassa mihinkään. Se on edelleen myös yleisin tapa tunnistaa käyttäjä erilaisissa palveluissa, kuten verkkokaupoissa. Vaikka monet tuskailevat viestitulvan keskellä, sähköpostille ei ole keksitty varteenotettavaa vaihtoehtoa”, myyntijohtaja Jussi Ranta Erillisverkoista sanoo.

Jussi Ranta.

Jussi Rannan mukaan sähköposti pysyy yleisenä viestintävälineenä, ja sen tietoturvaan kannattaa panostaa.

Maailmassa on 4,3 miljardia sähköpostin käyttäjää, ja joka päivä lähetetään 290 miljardia sähköpostia. Uudet palvelut eivät ole syrjäyttäneet sähköpostia nuortenkaan viestinnässä, sillä 78 prosenttia teineistä käyttää sähköpostia päivittäin.

“Koska sähköposti pysyy jokapäiväisenä välineenä ainakin lähitulevaisuudessa, kannattaa keskittyä sen parantamiseen. Tietoturvan puute on sähköpostin suurin ongelma, mutta siihenkin löytyy onneksi hyviä ratkaisuja”, Jussi Ranta sanoo.

Osoitteen loppuun .s-merkintä

Sähköpostin suojaamiseen on kehitetty monenlaisia salausmenetelmiä. Niitä käytetään laajasti eri aloilla; esimerkiksi pankit-, terveydenhuolto ja julkinen sektori tarvitsevat turvattuja viestintämuotoja arkaluontoisten tietojen välittämiseen.

“Deltagonin Sec@GW-ohjelmisto on laajasti käytössä esimerkiksi valtionhallinnossa, kun salassa pidettäviä tietoja pitää suojata”, Ranta kertoo.

Sec@GW-ohjelman avulla kuka tahansa voi käyttää salausta sähköpostissaan ja muutamalla lisäklikkauksella estää ulkopuolisia tahoja näkemästä viestien sisältöä. Kun palvelu on asennettu, viestin voi salata lisäämällä sähköpostiosoitteen loppuun .s-merkinnän. Tuolloin vastaanottaja pääsee lukemaan viestin erilliseltä palvelimelta ja viestin sisältö pysyy salassa ulkopuolisilta.

“Laajasti käytössä ovat myös puhelimeen lähetettävä turvakoodi sekä pankkitunnukset lisävarmenteena vahvasta tunnistautumisesta”, Jussi Ranta sanoo.

Salausohjelmien markkina on laaja, ja se kasvaa tällä hetkellä kovaa vauhtia kaikkialla maailmassa. Suomessa Erillisverkkojen kumppaneina toimivat salausohjelmissa mm. Tieto, Fujitsu, CGI, Telia ja Elisa. Erillisverkkojen suojausohjelmia käyttää Suomessa jo pari tuhatta organisaatiota.