alkuun

Timo Lehtimäki: Onko koronasta vetoavuksi tuotekehitykseen?

Poikkeusolot vauhdittavat tuotekehitystä. Uusia turvallisuusratkaisuja ja kumppaneita haetaan myös Virve 2.0 -palvelujen kehitystyössä.
digitaalinen itsenäisyys korona koronavilkku

Toimitusjohtaja Timo Lehtimäen blogikirjoitus on julkaistu Kauppalehden Kumppaniblogeissa 14.9.

Koronavilkku taskussa on levollista miettiä, miten äkillisesti tarve sovellukselle ilmeni ja kuinka tehokas oli suomalaisen kehitystyön prosessi. Kuka olisi uskonut, että Vilkusta tuli vuoden 2020 ehkä tarkimmin seurattu ja aikataulussaan edennyt tuotekehityshanke. Tieto altistumisesta on arvokasta.

Sovellusta on reilussa viikossa ladattu lähes 1,8 miljoonaa kertaa, ja se on käytössä yli 500 eri puhelinmallissa. Kyberturvallisuuskeskus ja useat asiantuntijat ovat todenneet Koronavilkun tietoturvan kattavaksi. Skeptikotkin ovat taipuneet lähdekoodin tutkittuaan.

Mitä käyttöönoton laajuus kertoo meistä suomalaisista: olemme vastuuntuntoisia, kiinnostuneita uudesta ja luotamme julkisen hallinnon toimiin. Ranskalaiskollegan esittämät havainnot ovat herättäviä. Käyttöönoton alkuvaiheissa suomalaisista 25 prosenttia otti koronasovelluksen käyttöönsä kolmessa päivässä. Ranskassa vastaavan sovelluksen oli kahden kuukauden aikana ladannut 3 prosenttia kansalaisista. Luottamusyhteiskunta osoitti voimansa.

Modernit sotakorvaukset

Korona on maraton-laji ja monilla liiketoiminnan alueilla pohkeet ovat jo pahasti hapoilla. Rokotteen tuotekehitys ei etene yhtä suoraviivaisesti kuin digitaalisen sovelluksen. Uskallammeko ajatella, että yhteiskunnan vaikeasta häiriötilanteesta syntyy silti myös hyvää?

Toisen maailmansodan jälkeen sotakorvaukset Neuvostoliitolle pakottivat Suomen kehittämään metalliteollisuutta, mistä seurasi vankka pohja vientituotteillemme ja kansantalouden nousulle. Syntyykö koronasta vastaavasti tarve turvallisuutta edistäville innovaatioille, uutta kansainvälistä liiketoimintaa ja mahdollisuus suomalaiseen digiharppaukseen?

Koronasota heitti haasteen myös Erillisverkoille, jolle häiriötilanteisiin varautuminen ja niiden hallitseminen on toiminnan ydin. Asiakkaidemme muuttuvat turvallisuustarpeet vauhdittivat toimintaamme ja palvelujen kehittämistä. Samalla pandemia avasi silmiämme uudella tavalla myös tuleville mahdollisuuksille.

Viranomaisverkon uusi sukupolvi

Virve-viranomaisverkon kehittäjinä elämme vahvasti uuden kynnyksellä. Seuraavan sukupolven Virve 2.0 on Erillisverkkojen johdolla rakennettava mobiili ict-palvelujen kokonaisuus, jonka kehittämisessä kumppanimme ovat tärkeässä roolissa.

Tarjoamme lähivuosina viranomaisille ja huoltovarmuuskriittisille yrityksille täysin uudistetun palvelun, jossa oma roolimme on alustan tarjoaminen ja kokonaisuudesta vastaaminen. Hyvään lopputulokseen pääsemiseksi korostamme kahta asiaa: asiakkaidemme tarpeiden tarkkaa kuuntelua sekä areenan tarjoamista kehittäjäkumppaneillemme ja uutta luovalle tuotekehitykselle. Parhaimmillaan lopputulos tekee meistä kaikista – asiakkaistamme, kumppaneistamme ja Erillisverkoista – voittajia. Samalla se luo uutta luottamusta ja turvallisuutta yhteiskuntaamme sekä koronan jälkeen kipeästi kaivattuja tuoreita liiketoiminnan mahdollisuuksia.

Toimintokriittisten sovellusten hankinta käynnistyy tänä syksynä ja odotamme innolla, millaisia ratkaisuja se kannustaa tuotekehittäjiä ideoimaan ja tarjoamaan turvallisuussektorille. Suomalaista eturivin kehitystyötä seurataan maailmalla tarkasti ja muut maat ovat erittäin kiinnostuneita niin teknisistä ratkaisuista kuin ainutlaatuisista suomalaisista toimintamalleistammekin. Oma markkinamme on pieni, mutta tarpeet maailmalla kasvussa.

Digikorona uhkaa myös

Entäpä jos virus ei olisikaan iskenyt keuhkoihimme vaan olisimme maailmanlaajuisesti joutuneet fyysistä sairautta nopeammin leviävän digitaalisen viruksen kouriin?

Taitava isku digitaaliseen verisuonistoon voisi halvaannuttaa yhteiskuntamme pahoin. Pandemian jälkeisissä kotitöissä kysytään varmasti monta kertaa: kuinka valmiita olemme ”digikoronaan”. Onko esimerkiksi kansallinen pilvipalvelu -strategia välttämätön, jos haluamme rakentaa digitaalista itsenäisyyttä?

Kun mobiilikäyttö siirtyy kohti internetin ja pilvipalveluiden ratkaisuja, ovat uhat uusia ja tietoturvallisuuden tarve kasvava. Se ei ole enää uutinen.

Timo Lehtimäki

Timo Lehtimäki

Toimitusjohtaja +358 50 514 8286 timo.lehtimaki@erillisverkot.fi