Reetta Siltasalmi-Kautto: Insinöörikin saa villitellä!

”Olen puhelias, pirskahteleva, räiskyvä, vilkas – ja myös työstäni innostunut insinööri. Ihanaa, että esimiehenikin kannustaa toimimaan täysillä eikä hillitsemään tahtia. On tärkeää, että töissä saa olla oma itsensä”, sanoo palvelumuotoiluun ja sovelluskehitykseen keskittyvä Reetta Siltasalmi-Kautto.
palvelumuotoilu Sovelluskehitys turvallisuudentekijät

Turvallisuudentekijät-juttusarjassa asiantuntijamme kertovat työstään ja arjestaan. Kehityssuunnittelija Reetta Siltasalmi-Kautto keskittyy työssään siihen, että esimerkiksi tulevaisuuden Virve-palvelut toimivat mahdollisimman modernisti ja käyttäjäystävällisesti.

Reetta Siltasalmi-Kaukko istuu Rajavartiolaitoksen helikopterissa.

Reetta Siltasalmi-Kautto kiertää työkseen eri asiakkaiden luona, jotta käyttötarpeet tulevat kuulluiksi. Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivueen toimintaan hän kävi tutustumassa vuonna 2019.

Milloin tulit töihin Erillisverkoille, ja mikä sinut innosti tänne?

Hain Erillisverkkojen valvomoon töihin opiskeluaikanani vuonna 2013 ja jäin sille tielleni. Niin kiinnostavaa työ oli, erityisesti viranomaisverkko Virve herätti mielenkiintoni. Tiesin heti, että tämä on minun juttuni! Suoritin insinööriopintoni seuraavana vuonna loppuun, ja sen jälkeen olen saanut aina yhä haastavampia ja mielenkiintoisempia tehtäviä täällä. Se on palkitsevaa, ja näin myös mielenkiintoni pysyy yllä.

Pidän muutoksesta ylipäätään. Minusta on vain hyvä, että en tiedä yhtään, minkälainen työnkuvani on vaikkapa viiden vuoden päästä. Teknologia kehittyy niin valtavaa vauhtia, että työ voi olla seuraavaksi jotain sellaista, mitä nyt en osaa ajatellakaan. Vaikka yritän hyvinkin katsoa tulevaisuuteen ja olen myös eräänlainen innovoija, silti voi olla, että minulla ei ole vielä mitään tietoa asiasta. Ja se on mahtavaa – tulee taas jotain uutta kivaa!

Työhöni kuuluu paljon vuoropuhelua asiakkaiden kanssa ja osallistumista tuotteiden testaamiseen.

Mitä nykyisiin tehtäviisi kuuluu?

Toimin tällä hetkellä kehityssuunnittelijana palvelut-osaamisaluella tuotehallinnan tiimissä. Nimike tarkoittaa, että keskityn sekä palvelumuotoiluun että sovelluskehitykseen, erityisesti tulevaisuuden laajakaistaisen Virven parissa. Tavoitteenamme on kehittää uutta Virveä niin, että se vastaa asiakkaiden erilaisiin käyttötarpeisiin mahdollisimman kattavasti.

Työhöni kuuluu paljon vuoropuhelua asiakkaiden kanssa ja osallistumista tuotteiden testaamiseen. Olen järjestänyt esimerkiksi eri puolella maata työpajoja, joissa pyrimme saamaan asiakkaiden piilossakin olevat toiveet esiin. Lempikysymykseni työpajoissa on, mitä ominaisuuksia kukin toivoo tulevaisuuden Virveen, jos ei ole mitään rajoitteita. Silloin saa panna kaiken peliin eli villitellä!

Arvostan työssäni tosi paljon itsenäisyyttä, sitä että voin suunnitella ja tehdä työni omaan tahtiini. On myös hyvä, että kehitämme tiimissämme Erillisverkkojen kaikkia palveluja. Näin kuulemme heti, missä vaiheessa kukin palvelu on menossa.

Reetta Siltasalmi-Kautto hymyilee ja nojaa seinään.

”Koen että saan olla nykyisessä työssäni oma itseni: uudelle avoin, peloton, innovoinnista innostuva ja välillä vähän villitteleväkin”, Reetta Siltasalmi-Kautto sanoo.

Mistä innostut?

Minut saa innostumaan työn haasteellisuus ja monipuolisuus. On innostavaa olla yhteistyössä tekemässä Virven muutosta laajakaistaiseksi. Se on äärimmäisen iso teknologiamuutos ja vaikuttaa Suomen kokonaisturvallisuuteen.

Kehittäminen ja oma kehittyminen ovat minulle ylipäätään tärkeitä. Tällä hetkellä olen erityisen innoissani uusista opinnoistani. Aloitin tammikuussa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnot tekniikan alalla. Opintojen aiheena on innovaatioliiketoiminta, ja olen kokenut aiheen aivan timanttiseksi osumaksi juuri minulle! Elämäni parhaita päätöksiä oli, että uskalsin lähteä opiskelemaan työn ohella. Suunnitelmissani on tehdä aiheesta opinnäytetyö Erillisverkoille.

Työssäni on tärkeää ymmärtää verkkoteknologioita.

Millaista osaamista tarvitset työssäsi, ja oletko saanut koulutusta työssäsi?

Työssäni on tärkeää ymmärtää verkkoteknologioita, miten sovellukset toimivat ja mitä niiden taustalla tapahtuu. 4G- ja 5G-teknologioiden on oltava riittävällä tasolla hallinnassa. Lisäksi on tärkeää seurata, mitä muutoksia teknologiassa on meneillään ja mitä odotettavissa. Myös kuluttajamarkkinat antavat ideoita Virven kehittämiseen, ja minun on oltava perillä, minkälaisia uusia päätelaitteita tai sovelluksia tulee saataville.

Erillisverkot tukee kehittymistä ja lähettää tarvittaessa myös koulutuksiin. Itse olen saanut opiskella palvelumuotoilua. Olen tällä hetkellä ainoa palvelumuotoilija Erillisverkoilla, ja osaamistani hyödynnetään eri palveluissa.

Reetta Siltasalmi-Kautto seisoo laiturilla kesäisessä venesatamassa.

”Matkustaminen ja veneily ovat parasta, koska silloin pääsee seikkailemaan”, Reetta Siltasalmi-Kautto sanoo.

Miten rentoudut vapaa-ajallasi?

Harrastin nuorena ahkerasti tanssia ja nyt olen palannut uudestaan sen pariin. Lajini on Commercial Dance, jossa on mukana hiphoppia, streetdancea ja muuta menevää liikettä. Kun tanssiessa keskityn vain koreografiaan, kaikki muu unohtuu. Kesällä veneilemme paljon. Matkustaminen ja uusien paikkojen näkeminen on kivaa, ja on inspiroivaa päästä seikkailemaan. Toivon siis, ettei tulevaisuudessakaan tarvitse viettää lomia kotona! Lisäksi päivitän ahkerasti Instagram-tiliäni, jonka missiona on rikkoa it-alaa koskevia ennakkoluuloja. Haluan kannustaa myös naisia tekniikan aloille ja aloitankin tänä syksynä Mimmit koodaa -sivuston bloggaajana.

Kuvakaappaus Reetta Siltasalmi-Kauton Instagram-tililtä.

Kuka?

Reetta Siltasalmi-Kautto, kehityssuunnittelija (palvelumuotoilu & Virve 2.0 -sovellukset)

  • Tulin kesätöihin Erillisverkkojen valvomoon 26-vuotiaana vuonna 2013 ja jäin taloon.
  • Olen saanut tehdä Erillisverkoilla erittäin mielenkiintoisia ja monipuolisia töitä: valvomon jälkeen olin järjestelmäsuunnittelijana ja palvelumuotoilijana ja nyt kehityssuunnittelijana.
  • Olen koulutukseltani insinööri (AMK) tietoliikennetekniikasta ja opiskelen parhaillani ylempää ammattikorkeakoulututkintoa innovaatioliiketoiminnasta.

Lue lisää:

Atte Tuliainen: Tietoarkkitehtuuri auttaa tekemään parempia päätöksiä

Antti Kauppinen: Harjoittelijasta teknologiajohtajaksi – 20 vuotta merkityksellistä työtä

Jani Nyström: Kehittyvät turvallisuusratkaisumme pitävät yhteiskunnan pyörät pyörimässä